** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::31.07.2019

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    31 липень 2019 року

Пошук в новинах   

культура

На Сокальщині археологи розкопали могильники, яким 2 та 3 тисячі років
На Сокальщині археологи розкопали могильники, яким 2 та 3 тисячі років

На Сокальщині археологи розкопали могильники, яким 2 та 3 тисячі років

На Сокальщині львівські археологи копають могильник, якому майже 2 тисячі років. А поруч знайшли поховання, яке датують VII століттям до нашої ери.

Два роки тому мешканці Сокальщини принесли до Винниківського історико-краєзнавчого музею давні мечі і вказали на місце, де їх викопали. Працівники музею разом із науковцями кафедри археології Львівського університету ім. Івана Франка терміново виїхали туди. Їм вдалося зробити сенсаційні відкриття: розкопали могильник германських племен І-ІІ ст. н. е., знайшли мечі, кераміку. Проте головною знахідкою став ритуальний казан із металевими головами представників германського племені свебів.

Цьогоріч продовжили розкопувати той же могильник. І уже знайшли 9 поховань еліти і простих людей. Але науковців здивувало, що поховані в один період особи належали до різних племен.

«Ми маємо своєрідну культурну мішанку: германців свебів, Пшеворської культури, але найцікавіше, що так само в цих похованнях маємо матеріали західнобалтського походження – це племена, які жили на західному побережжі Балтії і досить віддалені від нашої території», – розповідає керівник експедиції, доцент кафедри археології Ярослав Онищук.

Чи ці люди об`єдналися заради спільного військового походу, чи була інша причина такої мішанки, вчені наразі з`ясовують.

За кілька десятків метрів далі розкопали ще одне поховання, значно давніше, з І тисячоліття до нашої ери.

«Це кремаційне поховання, частково порушене, поховання з керамікою, яка датується VII-VI століттями до н. е., це так званий, передскіфський час», – пояснює Ярослав Онищук.

Археологам допомагають студенти, а також атовці. Роман Дзівінський втратив руку на Майдані, але це не завадило йому піти на війну. Тепер разом із побратимами розкопує історію.

«Ми сюди приїхали як волонтери, бо ми хочемо знати свою історію, щоб наші діти і онуки, хто буде після нас, щоб і вони знали нашу історію, ми стараємося для цього», – зізнався Роман Дзівінський.

Знахідки цьогоріч не такі багаті, як рік-два тому, але все ж археологи мають чим потішитися.

«Вдалося знайти кераміку культури лійчастого посуду доби енеоліту. Це характерна для цієї культури ручка у формі такого баранчика. Доба енеоліту – це приблизно 3 тисячі років до нашої ери», – розповів працівник Винниківського історико-краєзнавчого музею Володимир Сидорович.

За його словами, в орному шарі відшукали залізну шпору кінця ІІ століття нашої ери, тобто пізньоримського часу, що є добрий датуючим матеріалом.

^

https://zaxid.net/na_sokalshhini_arheologi_rozkopali_mogilniki_yakim_2_ta_3_tisyachi_rokiv_n1486342/amp?fbclid=IwAR0Jy-ZjXggltpQf2o_8iN_KTLG7MBZWygJTlLVDVBih_BjWETuEDJJlmHs

дописувач_
.

суспільство

Міська рада планує будівництво громадської вбиральні в парку
Міська рада планує будівництво громадської вбиральні в парку

Міська рада планує будівництво громадської вбиральні в парку

Про відсутність вбиралень у місті не говорив хіба що лінивий. Цю проблему неодноразово обговорювали сокальчани, а ще більш - гості міста. Звичайно, не раз питання піднімалось і на засіданнях сесій міської ради.

І ось, завдяки субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, міською радою планується будівництво громадської вбиральні в парку. Дане питання розглядатиметься на позачерговій XХХХ сесії  Сокальської міської ради.

Відповідно до Кошторису заплановано три відділення (кабінки) із сендвіч панелей, одиночні умивальники з пiдведенням холодної i гарячої води, сушарки для рук та ін.

На все це буде виділено більше мільйона гривень.

Більше у Кошторис Кошторисі 

^

Юлія Сорочук
_

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
23:03, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567