** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::31.01.2019

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    31 січень 2019 року

Пошук в новинах   

суспільство

Працюємо для людей
Працюємо для людей

Працюємо для людей
(історія Сокальського РВ ДРАЦС)

У грудні далекого 1918 року були створені перші відділи ЗАГСів на Україні. Уряд прийняв перший сімейно-правовий акт – "Кодекс законів про акти громадського стану, шлюбному, сімейному та опікунське право".
Виникнення ЗАГсів дозволило створити єдине сімейне законодавство і вести чітку реєстрацію народжуваності, укладення шлюбів, смерті і т. д.
Сокальський відділ ЗАГСу створений у 1940 році. З 1940 по 1958 роки відділ був структурною одиницею Народного комісаріату внутрішніх справ Сокальського району Управління НКВД у Львівській області згодом управління міліції Львівської області. За цей період відділ очолювали Розенкрайн (1940), Скляр (1944), Марод (1948) (імена нажаль невідомі), Марія Жолудєва (1954-1957). З 1958 по 1992 роки відділ став структурною одиницею виконавчого комітету Сокальської районної ради, який очолила Людмила Вдовіна (1958-1980). У 1981 році керівником відділу стає Ольга Андрейченко (1981-2003). З 1992 по 1998 роки був відділом Сокальської районної державної адміністрації. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 592 від 30.04.1998 року «Про районні, районні в містах відділи РАГС», листа управління юстиції Львівської області № 08-56/406 від 23.12.1998 року, з січня 1999 року по даний час відділ передано в підпорядкування управління юстиції Львівської області.
Сокальський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Львівській області є місцевим органом Міністерства юстиції України, ним створюється та йому підпорядковується, а також безпосередньо підпорядковується Головному територіальному управлінню юстиції у Львівській області. Сокальський районний відділ ДРАЦС є структурним підрозділом Головного територіального управління юстиції у Львівській області.
За період 1940-2018 року, працівниками відділу та секретарями виконавчих комітетів рад Сокальського району створювалась сторінка історії життя майже кожного з нас. Адже саме наш відділ супроводжує людину з моменту її народження впродовж усього життя.
Архів нашого відділу налічує 1349 книг – це близько 300 тисяч актових записів, за 78 років існування відділу зареєстровано: 124 010 народжень, 82 270 смертей, 53 949 шлюбів, 7 949 розірвань шлюбу.
Нашою гордістю є метричні книги, яким уже близько 200 років. Найстарішою церковною книгою нашого архіву є книга реєстрації шлюбів села Реклинець, яка починається 1785 роком, всі записи, які містяться у книзі складені латинською мовою.
Станом на сьогодні весь архівний фонд відділу внесено в Державний реєстр актів цивільного стану громадян, що значно спрощує роботу працівників, покращує швидкість та якість обслуговування громадян. Також позитивними змінами є те, що громадяни мають змогу записатися до нас на прийом чи отримати консультацію з сімейного законодавства через «Веб портал у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Міністерство юстиції дбає за всіх громадян, тому створений право просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» , згідно якого працівники відділу проводять роз’яснювальну роботу та інформують громадян, про їх права та як правильно захищати свої права, шляхом вуличного інформування, читанням лекцій, проведенням уроків, бесід у шкільних закладах району, державних установах, організаціях, торгових центрах.
З радістю зустріли зміни у сімейному законодавстві молоді батьки – реєстрація народження дитини та місце проживання дитини безпосередньо у пологовому відділі. За три роки дії пілотного проекту працівниками Сокальського РВ ДРАЦС видано 1 231 свідоцтво про народження дитини у пологовому відділі нашого міста, що становить 80 % від загальної кількості реєстрації народжень.
У своїй роботі ми завжди прагнемо зробити якісь позитивні зміни. Так, наприклад, започаткована урочиста реєстрація шлюбів у День закоханих, інших визначних чи пам’ятних дат, з використанням елементів свята, виїздні реєстрації шлюбів, проводяться урочисті реєстрації народження дитини (як в нашому відділі так і в пологовому, або у зручному для батьків місці), урочисті заручини. Добрим почином у нашому відділі є реєстрація ювілейних шлюбів. Тішимося, що за останній період у нас побільшало урочистих реєстрацій шлюбів, тішимося, що реєструвати урочисті шлюби до нас приходять не тільки закохані пари Сокаля та Сокальщини, а приїздять з інших міст та районів.

^

Відділ ДРАЦС
Відділ ДРАЦС

суспільство

На Сокальщині хочуть відновити пам’ятний знак, споруджений на честь Сокальської битви
На Сокальщині хочуть відновити пам’ятний знак, споруджений на честь Сокальської битви

На Сокальщині хочуть відновити пам’ятний знак, споруджений на честь Сокальської битви

29 січня голова Сокальської районної ради Микола Пасько провів нараду щодо вшанування у 2019 році 500 річчя Сокальської битви, яка відбулась  біля околиць Сокаля між об’єднаним військом Литовського Князівства під орудою князя Констянтина Острозького з татарським військом хана Мехмед Гірея І.

У засіданні взяли участь заступник голови райради Василь Бойко, районний депутат Олег Солодяк, головний архітектор Мирослава Баралус, начальник міськрайонного управління у Сокальському районі та Червонограді ГУ Держгеокадастру у Львівській області Сергій Бермес, директор КП «Архітектурно-планувальне бюро» Тетяна Дідик та начальник Сокальського управління водного господарства Василь Новосад.

Присутні обговорили можливість відновлення пам’ятного знаку, який знаходився в селищі міського типу Жвирка, поблизу монастиря Бернардинів, створення рекреаційної території на березі Західного Бугу.

Як зазначив ініціатор проведення наради Олег Солодяк, в архівних документах збережена інформація про пам’ятку XVII-XVIII cтоліть, яка була споруджена на честь загиблих героїв 1519 року, і яка у радянські часи була знищена. В даний час у громадськості  є намір відновити цей пам’ятний знак історії для прийдешніх поколінь народів, які мають спільні сторінки славної і трагічної історії.

В результаті засідання присутні домовились про подальші кроки щодо вшанування 500 річчя Сокальської битви та відновлення пам’ятника.

Нагадаємо, що в ході 36 сесії Сокальської районної ради депутати прийняли звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Львівської обласної ради, Львівської ОДА  щодо оголошення 2019 року роком Сокальської битви 1519 р.

^

Сокальська Районна рада
Сокальська Районна рада

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
03:36, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567