** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::30.04.2015

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    30 квітень 2015 року

Пошук в новинах   

влада

У районній газеті "Голос з-над Бугу", в Інтернеті і на громадських слуханнях сокальчани обговорюють, дискутують щодо будівництва сміттєпереробного заводу у м. Сокаль в районі колишнього заводу хімічного волокна за кошти інвестиційної компанії "WTEC" (Канада).

  Хочу висловити свою думку з цього приводу. Якщо котловани за цегельним заводом засипані сміттям, то ж не горнути його на полях. Значить сміттєпереробний завод потрібний, тим більше, якщо є інвестор, який готовий за свої кошти його збудувати. Питання лише де і які наслідки будуть для довкілля і людей, які проживають неподалік. І ось тут мене дивує позиція голови міста Сокаля пана Зарічного, котрий каже: "Бути чи не бути цьому заводу  вирішуватиме громада Сокаля". По-перше, чому громада саме Сокаля? Якщо цей сміттєпереробний завод будуватимуть на території колишнього ЗХВ, то села Ільковичі, Свитазів, Равщина так само рівно ж віддалені, як і Сокаль. То і їх думку тоді варто послухати. По-друге, вважаю, що вирішувати це питання повинні не містяни чи селяни, а Ви, пане Зарічний. Звичайно, люди можуть висловити свої думки і пропозиції, а Ви повинні вирішувати як діяти і нести відповідальність за свої дії. Бо в іншому випадку, очевидно, Ви знаєте про якісь шкідливі наслідки, які можуть виникнути в процесі роботи цього заводу, а хочете зіпхнути всю відповідальність на громаду, мовляв, самі хотіли, от і маєте. Або з якихось особистих причин голові міста вигідна саме така "сміттєва" демократія, або ж людина не розуміє, що таке влада.
  Громада на виборах для того і вибирає голову міста, щоб він вирішував їх нагальні проблеми, а не перекладав на людей. Він має всі повноваження, може залучити спеціальні служби, експертів, здобути потрібну інформацію: чи шкідливі такі заводи чи ні. Заручитись гарантіями тих же інвесторів щодо того, якщо буде перевищення норм забруднення атмосфери, то завод обов`язково закриють. Адже в Європі є такі заводи. А Україна що, не Європа? У Польщі також є такий сміттєпереробний завод, куди сокальська влада їздить, то може наочно подивитись на переробку того сміття.
До речі, влітку я заходив до міського голови, на стінах у приймальні міської ради висіли польські карти, у кабінеті, серед інших, висить картина, яку поляки подарували. Запитував, чому на польському костелі висять портрети Героїв Небесної сотні і ще й Шевченко у береті, а чому не Степан Бандера. Відповів: "Так громада вирішила". А тепер та громада виступає проти сміттєпереробного заводу. А де ж сміття вивозити, пане голово, і для чого тоді Ви потрібні, якщо все громада вирішує? Навіть, якби там кондитерську фабрику будували, то знайдуться люди, громадські організації, які будуть проти. Скільки людей, стільки думок.
Дуже добре, що громада Сокаля вже наперед так переживає за екологію, яким повітрям сокальчани дихатимуть… А чи екологічно чисті продукти сокальчани споживають, а по яких дорогах їздять? Але щоб щось підтримувати чи заперечувати, потрібно мати достовірну інформацію і переконливі аргументи.

Степан ПРИДКА.
с. Поториця.

  А тим часом

  Від редакції: Прокоментувати листа п. Степана Придки ми попросили Сокальського міського голову Богдана Зарічного. Ось що він повідомив:

  Я не згідний ні зі стилем, ні з суттю листа Степана Придки. Хочу висловити свої думки та аргументи.
Перше. Категорично не згідний з тим, що міський голова повинен все вирішувати, а "не містяни чи селяни". Цим Ви, я вважаю, образили сокальців. Так, вважаю, бо ми рухаємося до європейської демократії, а тому повинні прагнути жити згідно з нормами законодавства України. До речі, У. Черчіль колись говорив: "Демократія  це найгірше зло, яке вигадало людство. Але нічого кращого воно не вигадало".
  У статті 4 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" прописані принципи місцевого самоврядування, так ось перший  народовладдя. А у статті 6 цього Закону наголошено: "Первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста".
  Те, що належить до моєї компетенції, як міського голови, виконую і ніколи не боявся брати на себе відповідальність, але тільки в межах повноважень.
Почитайте уважно статтю 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", в якій чітко та однозначно перераховані повноваження міського голови і не подавайте свої думки, як істину в останній інстанції. Час феодалів і секретарів району пройшов. У будьякій розвинутій країні світу саме роль громади і громадянського суспільства є визначальною.
  Друге. Так, я сказав, що вирішувати повинна громада Сокаля, бо несу відповідальність за те, що відбувається на території міста. При необхідності Сокальська районна рада і Сокальська районна державна адміністрація зможуть організувати вивчення громадської думки і проведення громадських слухань у різних населених пунктах району, щоб мати консолідовану позицію.
  І де має бути розміщений банер пам`яті Небесній сотні та Т. Шевченку вирішила саме громадськість Сокаля. І це правильно. Маєте право на свою думку і позицію, але краще, щоб Ви їх реалізовували на території своєї сільської ради. Повірте, у Сокалі достатньо розумних, патріотичних та інтелігентних людей, щоб самостійно вирішувати проблеми і давати відповідь на ті виклики, які ставить життя.
  Третє. Щодо того чи вигідна мені "сміттєва” демократія? Не потрібно Вам переживати за Сокаль. У нас є сертифіковане сміттєзвалище, яке має ще запаси на десяток років. Маємо куди складати сміття (фактично, єдині в районі). Як мешканець Поториці, думайте і щось робіть, щоб вирішити проблему зі сміттям у своєму населеному пункті.
  Четверте. Ви так переживаєте за сміттєпереробний завод. Ми всіх належно повідомили про проведення громадських слухань. Чомусь я не чув Вашої позиції? І, до речі, з 250 присутніх в залі громадян, ніхто так і не підтримав ідею будівництва заводу. Хоча дуже багато людей у Сокалі не проти його спорудження. Було чимало прихильників заводу і в залі, але чомусь мовчали. Але свою позицію висловлюють або кулуарно, або через соціальні мережі. Такі реалії.
  Питання щодо розміщення картин у приймальні та кабінеті міського голови коментувати вважаю недоречним. Тисячі людей в рік бувають у цих приміщеннях і можуть ознайомитися.
  Я дав, в основному, відповіді на питання, які Ви зачепили у листі. Дуже шкода, що ми знову замість того, щоб обмінюватися думками і пропозиціями щодо важливих проблем, які є у місті або районі, прагнемо вішати ярлики, шукати винних і показати, що ось я більш розумний чи більший патріот. Я краще б почитав Ваші аргументи щодо доцільності будівництва сміттєпереробного заводу в конкретному місці Сокаля чи Сокальщини і виклав би свою точку зору, а змушений щось Вам доводити. Але як казав один з наших президентів,"Маємо те, що маємо".

До теми:  Пропонуємо Вам переглянути відеозапис обговорення 

 

^

Голос з-над Бугу

Газета
"Голос з-над Бугу"

культура

 У Народному домі с. Острів відбувся концерт, присвячений українській пісні, ніжній і веселій та водночас сумній і загадковій, у своїх мелодіях вона веде у наше дитинство і заставляє задуматись над майбутнім.   Багато пісень прозвучало якраз з уст нашої талановитої молоді. П`ятнадцять юних обдарувань доносили до жителів села чудові пісні про маму, рідний край, про вояків, які захищають нашу Україну. Поезії "Я молюсь за тебе", "Мамо, я живий" , які декламували Ліля Мельник та Владислав Гірний, зворушили глядачів до сліз. Пісні "Повертайся живим", "Заспіваймо пісню про Україну" у виконані Тетяни Мащак та Софії Ріжко стривожили серце кожного. Пісню Кузьми Скрябіна "Старі фотографії" заспівали Надія Шмигельська, Ілона Шрунь, а сестрички Віка і Зіна Гумен  "Моя Україна".

 Віталій Служало заграв на саксофоні мелодію "Усміхнись". Бурхливими оплесками зустрічали глядачі Вікторію Пристайко, Василя Пасічника, Галину Кашубу, Оксану Мащак, бо діти прославляли українську землю піснями: "Чом ти не прийшов", "Пробач". Багато приємних хвилин принесли присутнім пісні "Квітуча Україна", "Моє село", "Мої батьки"…

     В Острівському народному домі часто відбуваються різні заходи, та цей запам`ятається надовго, бо в ньому взяли участь діти віком від 9 до 16 років. Юні таланти розуміли, яка на них покладена відповідальність  адже цей виступ вони готували без участі старших учасників художньої самодіяльності Народного дому.
Концерт пройшов на славу, присутні вигукували "Молодці!" і дякували дітям за за ті приємні хвилини зустрічі з українською піснею.

Наталія ГІРНА, депутат Острівської сільської ради.

^

Голос з-над Бугу

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

"Сокальводоканал" готує поетапне підняття тарифів
 
 .  В Сокальській міській раді пройшла традиційна нарада з керівниками міських комунальних служб. Як і завжди засідання розпочалось із благоустрою міста та підготовки його до травневих свят, відновлення вуличного освітлення, встановлення контейнерів для сміття тощо.

  Також йшлось і про фінансовий стан комунальних підприємств. Для його покращення кожна установа вживає певні заходи. Зокрема КП Сокальжитлокомунсервіс» не виконує всі заплановані роботи, такі як косіння прибудинкових території і ремонту покрівлі.

  Натомість Сокальське водо - каналізаційне підприємство йде двома шляхами. Перший – оптимізація штату та зменшення витрат, другий це підняття тарифів. За словами директора КП «Сокальводоканал» вони отримали вже нові розрахунки рентабельних тарифів. Отож, для населення вони становитимуть 13.74 грн. Зараз жителі Сокаля платять за воду та водовідведення 9.57 грн. для бюджетних установ та організації тариф може становити 15.80 грн. Для інших категорій споживачів новий тариф 20.61 грн. За словами керівника водо-каналізаційного підприємства, дані тарифи вони будуть застосовувати коли відчують сильну скруту і то поетапно, тобто не підніматимуть відразу на всю суму. 
 
Скрутна фінансова ситуація і на КП «Сокальтеплокомуненрго». Через безгрошів’я підприємство змушене перейти на триденний робочий тиждень, а найкращі працівники звільняються з роботи – доповів керівник Володимир Кіпень і висловив побоювання щодо виконання робі та підготовки до нового опалювального сезону.

^

ТРК "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

При Сокальському райвідділі міліції діє громадська рада

 

Впродовж місяця при Сокальському райвідділі міліції працювала ініціативна група, яка приймала заявки та працювала над створення громадської ради при Сокальському РВ. В результаті було відібрано 11 громадян, які представляють такі організації як «Товариство українських офіцерів», «Центр громадських досліджень», громадські формування «Сокальська варта» і «Безпека», благодійний фонд розвитку громад «Єдиний порив», благодійний фонд «Карітас-Сокаль», «Народне слово», районний часопис «Голос з-над Бугу» та «Дорожній контроль України».

Вже відбулось перше засідання громадської ради при Сокальському РВ ГУ МВС У у Львівській області, на якій шляхом голосування відбулось обрання голови громадської ради Віталій Василишина.

Отож, громадська рада є постійно діючим колегіальним виборчим консультативно-дорадчим органом. Його основні завдання – сприяння збільшенню довіри до органів МВС, сприяння впровадженню та дотриманню принципів прав людини в діяльності органів внутрішніх справ, здійснення аналізу ефективності діяльності правоохоронців у напрямку дотримання прав людини, реалізації принципів відкритості та гласності в діяльності міліції.

Як зазначив голова громадської ради Віталій Василишин їх основна мета стати посередником між громадою та правоохоронними органами, сприяти вирішенню проблемних питань людей, які не обов’язково повинні стосуватись саме правоохоронців. Важливим елементом роботи ради є її прозорість та відкритість. До речі, голова громадської ради додав, що контролюватиме діяльність ради може і повинна лише громада. В їх планах щоквартальні, піврічні та річні звіти про свою роботу.

Зазначимо, члени громадської ради проводять прийом громадян у громадській приймальні Сокальського райвідділу щосереди з 11 до 13 години. Також із останніми новинами від громадської ради ви можете ознайомитись на їх офіційній сторінці в «Facebook» «Громадська рада при Сокальському райвідділі».

^

ТРК "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

релігія

Сьогодні  30 квітня в Сокальській центральній районній лікарні о.Ярослав Збитковський та о.Павло Пащук провели спільну молитву.


спільна молитва в Сокальській центральній районній лікарні
спільна молитва в Сокальській центральній районній лікарні

У четверту неділю після Пасхи Церква згадує чудесне зцілення розслабленого Господом Ісусом Христом в другий рік Його євангельської проповіді. Церква молиться за усіх хворих. Сьогоднішня ж молитва поєднана з недільною.
Для хворих біля Матінки Божої виконував пісні народний ансамбль "Берегиня", а діти Будинку учнівської творчості читали вірші.

Дійство, яке сьогодні подарували хворим і лікарям внесло часточку позитиву у їхні життя.




спільна молитва в Сокальській центральній районній лікарні
спільна молитва в Сокальській центральній районній лікарні
  
спільна молитва в Сокальській центральній районній лікарні
спільна молитва в Сокальській центральній районній лікарні















Юля Сорочук
фото автора

^

дописувач
-

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
03:55, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567