** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::29.01.2018

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    29 січень 2018 року

Пошук в новинах   

культура

Персональна виставка Валентини Михальської у Сокалі
Персональна виставка Валентини Михальської у Сокалі

Персональна виставка Валентини Михальської у Сокалі

25 січня у Сокальському музеї «ЛЮДИНА. ЗЕМЛЯ. ВСЕСВІТ», відбулося відкриття персональної виставки графіки та живопису відомої волинської художниці Валентини Михальської.

Близько 50-ти робіт, що приїхали на Сокальщину, створені у різних жанрах та техніках, але об’єднаних прагненням донести до глядача найщиріші емоції та почуття.

До експозиції ввійшли твори, що презентують багатогранність творчості мисткині: натюрморти, портрети, пейзажі, композиції релігійного, казкового та міфологічного змісту, виконані аквареллю, гуашшю, тушшю, кольоровими олівцями тощо. Про виставку та саму художниць розповів директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк.

Творчий захід відвідав голова Сокальської районної ради Микола Пасько. Волинській художниці, від жителів Сокальщини, було передано книги. “Саме із цих книг, можна почерпнути щось нового та цікавого, що згодом на полотно перенесе пензель чи олівець. Про те найкращою “Музою” від сокальчан є книга із “Сокальською Вишиванкою” – зазначив голова районної ради, Микола Пасько.

Духовенство Сокальщини також відзначило почесним орденом українського художника, різьбяра та громадського діяча Анатолія Покотюка.

Персональна виставка графіки та живопису відомої волинської художниці Валентини Михальської зібрала культурний десант і Сокальського району, який був представлений викладачами Сокальської школи мистецтв імені Матюка та жіночим вокальним ансамблем “Берегиня”.

Довідково:

Валентина Михайлівна Михальська народилась 15 серпня 1964 року у селі Хворостів Любомльського району, Волинської області в селянській родині. У 1971 році пішла в перший клас місцевої школи, однак через погіршення стану здоров’я продовжила навчання в Костопільській школі-інтернаті на Рівненщині.

З 1976 року, в зв’язку з важкою недугою, Валентина Михальська втратила здатність ходити та повернулася в рідне село. Захопившись малюванням, освіту художниця здобувала самотужки. Починаючи з 1985 року активно працює на творчій ниві. Її перша персональна виставка відбулася 1991 року у Волинському краєзнавчому музеї. Вже відтоді про неї заговорили як про молоду талановиту художницю.

Мисткиня живе і працює в с. Хворостів. Протягом останніх років місцева сільська рада втілює в життя ініціативу Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування «Через терни долі – до народного визнання» (Світ через призму мистецтва народної художниці Валентини Михальської), метою якої є облаштування творчої майстерні художниці та її забезпечення.

Валентина Михайлівна очолює управління організації надання соціальних послуг, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Художниця – почесний член жіночого київського клубу «Волинянка», який об’єднує жінок – членів Міжнародного громадського об’єднання «Волинське Братство».

^

Сокальська Районна рада
Сокальська Районна рада

суспільство

«Молода Просвіта» Сокальщини провела районний конкурс патріотичної тематики
«Молода Просвіта» Сокальщини провела районний конкурс патріотичної тематики

«Молода Просвіта» Сокальщини провела районний конкурс патріотичної тематики

В приміщенні Сокальського НВК «ЗШ І – гімназія імені Олега Романіва» відбувся фінал районного конкурсу патріотичної тематики про історію українського козацтва, Української Галицької Армії, Української Військової Організації, Організації Українських Націоналістів і Української Повстанської Армії «Відун» серед учнів старшої вікової категорії.

Цей конкурс проходив під егідою «Молодої Просвіти» Сокальщини. Учнівські команди з різних шкіл Сокальського району змагалися у двох турах усної вікторини. Ведучим фіналу районного конкурсу був керівник гуртка – методист Сокальського БДЮТ Олег Черешневський.

Перше місце у фіналі конкурсу вибороли команди Сокальської СШ І – ІІІ ст. № 3, Великомостівського НВК «ЗШ І – ІІІ ст. – ліцей» і Сокальського НВК «ЗШ І – ІІІ ст. № 2 – ліцей». Друге місце зайняли команди Волицької ЗШ І – ІІІ ст., перша і друга команди Сокальського НВК «ЗШ І ст. – гімназія імені Олега Романіва». Третє місце – в першої та другої команд Сокальської ЗШ І – ІІІ ст. № 5 і Жвирківської ЗШ І – ІІІ ст.

У індивідуальному заліку фіналу районного конкурсу «Відун» серед учнів старшої вікової категорії перше місце виборов Ярослав Шукатка (команда Сокальської СШ І – ІІІ ст. № 3). Друге місце поділили учень Великомостівського НВК «ЗШ І – ІІІ ст. – ліцей» Віталій Цибак, учениця Сокальського НВК «ЗШ І – ІІІ ст. № 2 – ліцей» Софія Размук, учні Сокальського НВК «ЗШ І ст. – гімназія імені Олега Романіва» Христина Яворська і Дмитро Цюзик.

У чемпіонаті районного конкурсу «Відун» серед учнів 8 – 11 класів перше місце поділили учні Сокальського НВК «ЗШ І – гімназія імені Олега Романіва» Олеся Шевчук і Христина Яворська. Друге місце зайняла учениця Жвирківської ЗШ І – ІІІ ст. – ліцей» Христина Гнатюк, а третє посів учень Сокальського НВК «ЗШ І ст. – гімназія імені Олега Романіва» Анатолій Нагорнюк.

^

радіо Сокаль

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

На Сокальському залізничному вокзалі сьогодні пролунав Марш нової Української Армії
На Сокальському залізничному вокзалі сьогодні пролунав Марш нової Української Армії

На Сокальському залізничному вокзалі сьогодні пролунав Марш нової Української Армії

Сьогодні, 29 січня, Сокальський район долучився до Всеукраїнського флешмобу з нагоди 100-их роковин подвигу під Крутами.

На Сокальському залізничному вокзалі, що в смт. Жвирка, відбулося виконання Маршу нової Української Армії (Маршу українських націоналістів). Флешмоб підтримали керівництво району, Народний дім с.Завишень, Жвирківська середня школа І-ІІІ ступенів, бібліотеки-філії № 12 смт. Жвирка, № 13 с.Завишень, Сокальська РЦБС, Жвирківська селищна рада.

Флешмоб відбувся при співпраці відділу освіти, відділу з питань культури, охорони культурної спадщини, туризму та релігій, завдяки особистій підтримці керівника апарату райдержадміністрації.

^

РДА
Сокальська РДА

суспільство

64 проектних заявки зареєстровано від Сокальського району на конкурс Проектів місцевого розвитку
64 проектних заявки зареєстровано від Сокальського району на конкурс Проектів місцевого розвитку

64 проектних заявки зареєстровано від Сокальського району на конкурс Проектів місцевого розвитку

29 січня, у понеділок, голова Сокальської райдержадміністрації Роман Токай спільно із першим заступником голови РДА Іриною Задолинною та головою Сокальської районної ради Миколою Паськом взяли участь у спілкуванні голови облдержадміністрації О.М.Синютки з головами райдержадміністрацій та міськими головами міст обласного значення у режимі Skype-конференції.

Під час Skype-конференції розглядалися наступні питання:

– про детінізацію економіки в частині детінізації заробітної плати;

– про стан подання проектів до програми мікропроектів;

– про реалізацію пілотного проекту «Рука допомоги» із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб;

– про військово-патріотичне виховання молоді Львівщини;

– про популяризацію неформальної освіти у районах Львівської області та проведення профорієнтаційних екскурсій.

За попередньою інформацією на конкурс проектів місцевого розвитку у 2018 році, від Сокальського району планується подати 140 проектів. Станом на 29.01.2018р від Сокальського району зареєстровано 64 проектних заявки (заявки приймаються до 2.02.2018р до 17 год.), Таким Чином посідає друге місце серед найбільшої кількості заявок районів Львівщини. На першому місці Яворівський район – 74 проектні заявки, із позначкою зареєстровано.

^

Сокальська Районна рада
Сокальська Районна рада

суспільство

З бюджету розвитку обласного бюджету Львівщини на завершення двох об’єктів Сокальського району виділено 7 з половиною мільйонів гривень.

З бюджету розвитку обласного бюджету Львівщини на завершення двох об’єктів Сокальського району виділено 7 з половиною мільйонів гривень. Про це повідомив депутат Львівської обласної ради Сергій Касян.

За його словами, по програмі капітального будівництва об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення на завершення будівництва критого басейну, 4 ванних кімнат, з прохідною галереєю для Санаторної школи-інтернату І-ІІІ ступенів для дітей, хворих на сколіоз в місті Сокаль – 6 з половиною мільйонів гривень. Крім того, 1 млн грн. виділено на будівництво дитячого садка-ясел на 90 місць в селі Сілець. Ці гроші з обласного бюджету розвитку виділяються як співфінансування до розподілених коштів з державного фонду регіонального розвитку. На садочок для добудови держава виділяє 3 млн грн., плюс ще частину – це близько півтора мільйона гривень – передбачає бюджет Сілецької сільської ради.

Як зазначив в розмові депутат обласної ради Сергій Касян, кошти на добудову досить важливі, оскільки за їх рахунок вже цього року вдасться завершити будівництво і критого басейну в школі-інтернат у Сокалі, і садочка в Сільці.

Крім того, депутат повідомив, що на комісіях Львівської облради з екології та бюджетної були виділені кошти з екологічного фонду області для потреб Сокальського району. Так, за рахунок коштів фонду охорони навколишнього середовища в 2018 році буде виділено 1 млн 200 тисяч грн. на першочергові заходи з технічного переоснащення сміттєзвалища в Сокалі, а також 700 тисяч грн. на будівництво каналізаційної системи в селі Острів.

При тому, що на ці заходи також будуть виділятися кошти з місцевих бюджетів. Зокрема, Сокальська міська рада на це має передбачити 300 тисяч, а Острівська сільрада – понад 200 тисяч грнивень.


Олександр Новацький

^

служба інформації
ТРК "Сокаль"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
18:57, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567