** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::24.11.2015

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    24 листопад 2015 року

Пошук в новинах   

культура

В Cокальському районному Народному Домі пройшло традиційне свято співочих родин
В Cокальському районному Народному Домі пройшло традиційне свято співочих родин

В Cокальському районному Народному Домі пройшло традиційне свято співочих родин

У неділю, 22 листопада в Сокальському районному Народному Домі пройшло свято співочих родин «Ой роде наш красний». 14 талановитих сімей нашого краю, які стали переможцями кущових оглядів виступали перед глядачами. Кожен колектив представляв одну пісню, обов’язково українською, але різного жанру: ліричні, фольклорні, народні, але найбільше переважала патріотична тематика.

Головний меценат свята асоціація фермерів Сокальського району, керівник Оксана Сало вручила усім учасникам грошові винагороди, які надали спонсори, фермерські господарства, керівники Мирослав Шумило, Михайло Батюх, Михайло Богун, Михайло Веклин та Оксана Сало.

Загалом зазначимо, що такий фестиваль співочих родин проводиться в районі більше 10 років. Його мета – популяризація української фольклорної пісні, розширення репертуарної політики, створення співочих родинних колективів.

До речі, як наголосила провідний методист районного Народного Дому Ліля Конончук, цього року з’явилось дуже багато нових вокальних родинних колективів. Зокрема з 14, які виступали на заключному концерті, 5 вперше брали в ньому участь. А загалом, на святі були представлені такі села як: Войславичі, Ільковичі, Савчин, Бутини, Низи, Перв’ятичі, Боб’ятин, Комарів, Сілець, Бендюга.

^

Радіо "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

В райдержадміністрації обговорили питання щодо ремонту доріг району

В райдержадміністрації обговорили питання щодо ремонту доріг району
В райдержадміністрації обговорили питання щодо ремонту доріг району

24 листопада заступник голови Сокальської райдержадміністрації Анатолій Василишин провів нараду щодо ремонту доріг району. У ній взяли участь голова районної ради Микола Пасько, заступник голови районної ради Василь Бойко, депутат обласної ради Сергій Касян, представники філії Жовківська ДЕД, ДРП-3, структурних підрозділів РДА. Було вирішено: звернутися в облдержадміністрацію та обласну раду щодо виділення коштів з обласного бюджету на ремонт доріг Червоноград-Перетоки, Сокаль-Червоноград, Сокаль-Стоянів, Сокаль-Бояничі та Червоноград-Рава-Руська; звернутися до депутата Верховної Ради від Сокальщини Олега Мусія щодо сприяння у виділенні коштів з державного бюджету на ремонт дороги Сокаль-Бояничі; винести на розгляд сесії районної ради питання щодо внесення змін до районної програми „Дороги Сокальщини на 2015-2017 роки” Включити до переліку доріг, що потребують ремонту, дорогу Червоноград-Рава-Руська).

^

РДА
Сокальська РДА

суспільство

Двом родинам з Сокальщини, чиї родичі загинули на Сході України, купили квартири
Двом родинам з Сокальщини, чиї родичі загинули на Сході України, купили квартири

Двом родинам з Сокальщини, чиї родичі загинули на Сході України, купили квартири

В Сокальському районі двом родинам, чиї родичі загинули під час проведення антитерористичної операції на Сході України, придбали 2 квартири. Про це радіо «Сокаль» повідомила начальник відділу містобудування і архітектури СРДА Мирослава Баралус.

Зокрема житло отримали сім’я загиблого Ігоря Білика з Перв’ятич та сім’я загиблого Валентина Прихода з села Забужжя. Квартири розташовані в Сокалі, новобудовах по вулиці Шептицького 159. Одна з них придбана за кошти з державного бюджету, а інша – завдяки спонсору, який оплатив більш як половину вартості житла.

Придбання помешкань здійснено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №348 від 20 травня 2015 року «Про будівництво чи придбання житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО та для інвалідів І-ІІ груп з числа військовослужбовців, які були учасниками антитерористичної операції на Сході України і потребують поліпшення житлових умов».

Після купівля квартир було оформлено право власності на сільські ради. Відтак буде прийматись рішення про приватизацію цими сім’ями.

^

Радіо "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

Громада Тартакова знову перекривала дорогу
Громада Тартакова знову перекривала дорогу

Громада Тартакова знову перекривала дорогу

23 листопада в Сокальській РДА пройшла нарада щодо ремонту дороги Сокаль-Стоянів на ділянці у селі Тартаків. У нараді взяли участь голова районної ради Микола Пасько, депутат Львівської обласної ради Сергій Касян, представники філії Жовківська ДЕД, ВАТ „Радехівський цукровий завод”, громади с. Тартакова та інші. Засідання провів заступник голови СРДА Анатолій Василишин.

Напередодні цієї зустрічі мешканці Тартакова перекрила дорогу Сокаль-Стоянів, яка йде через їх село, на знак протесту проти руху великовагового транспорту підприємства «Західний Буг», яке вивозить буряк з полів вночі. По-перше це призводить до руйнації дороги, а також заважає селянам, особливо у нічний час. Обурення людей вже досягло крайньої межі і вони вирішили перекрити дорогу з 22 години в суботу і до 16 години неділі 22 листопада.

Варто нагадати, що це не перша акція протесту, яка проводиться тартаківською громадою саме з цього питання. Перший пікет відбувся 7 жовтня і тоді люди написали вимоги директору ТзОВ «Західний Буг». Це встановлення знаків обмеження швидкості до 30 км/год на напрямку дороги Сокаль-Стоянів, провести ямковий ремонт дороги по вулиці Івана Франка, обмежити рух вантажівок у нічний час.

За півтора місяця ситуація фактично не змінилась і селяни знову вирішили організувати протестну акцію. На зустріч до громади приїхали заступник голови СРДА Анатолій Василишин, голова районної ради Микола Пасько, мешканець села Андрій Мандрик.

В результаті люди погодились, що припинять акцію протесту, якщо підприємство «Західний Буг» допоможе здійснити хоча б ямковий ремонт ділянки дороги Сокаль-Стоянів. І як повідомив радіо «Сокаль» сільський голова Тартакова Степан Орловський – роботи вже розпочались, хоча погодні умови не є сприятливими.

Отож, 23 листопада з цього приводу в СРДА була організована нарада і було вирішено: з метою зняття соціальної напруги та недопущення протестних акцій ВАТ „Радехівський цукровий завод” повинен розпочати ямковий ремонт вищезгаданої ділянки; філії Жовківська ДЕД підготувати акти обстеження стратегічних доріг району (у т.ч. дороги Сокаль-Стоянів), узгодивши дане питання зі Службою автомобільних доріг Львівської області; замовити проектно-кошторисну документацію для проведення ремонтних робіт згідно складених актів (термін – до середини грудня).

^

Радіо "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

суспільство

Сокальчани боряться за найбільшого промислового інвестора у Львівській області - компанію ТзОВ «LEONI Wiring Systems UA GmbH»
Сокальчани боряться за найбільшого промислового інвестора у Львівській області - компанію ТзОВ «LEONI Wiring Systems UA GmbH»

Сокальчани боряться за найбільшого промислового інвестора у Львівській області - компанію ТзОВ «LEONI Wiring Systems UA GmbH»

Протягом останніх двох тижнів йде активна боротьба за найбільшого промислового інвестора у Львівській області компанію ТзОВ «LEONI Wiring Systems UA GmbH».

https://www.leoni.com/en/

https://uk.wikipedia.org/wiki/Leoni_AG

А саме за розміщення заводу з виробництво джгутів, дротів та інших комплектуючих для автомобільних корпорацій Volkswagen (Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, Lamborghini, Seat, MAN, Scania, Škoda, Porsche), General Motors (Opel, Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Holden, Vauxhall). Зараз керівництвом компанії ТзОВ «LEONI Wiring Systems UA GmbH» розглядається ряд земельних ділянок за кордоном (Сербія, Хорватія та інші країни), а також в Україні – Івано-Франківська область (Бурштин, Коломия, Тисмениця) та Львівська область (Кам’янка-Буська, Сокаль, Радехів).

Основними пріоритетами вибору є достатня кількість трудових ресурсів (переважно жінки) та можливість їх безперешкодного довозу, стан дорожнього покриття у регіоні, низький рівень середньої зарплати.

Короткі характеристики заводу ТзОВ «LEONI Wiring Systems UA GmbH», який планується будувати на обраній земельній ділянці:

новобудова, площа забудови близько 60 000 м2;

загальна площа земельної ділянки 150 000 м2 (min 120 000 m2), промислового призначення;

водопостачання - 100 мᴲ/ добу (в т.ч. на виробничі потреби - 0 мᴲ/ добу, на побутові потреби – 100 мᴲ/ добу;

водовідведення всього - 100 мᴲ/ добу (в т. ч. побутові стоки - 100 мᴲ/ добу);

Газопостачання - 0,5 тис. ТУП на рік;

Опалення - водяне на базі газових котлів;

електропостачання – по І категорії особливої групи надійності;

встановлена потужність - до 2800 кВт;

шкідливі викиди - відсутні;

Тривалість будівництва 2 роки

Кількість працівників на підприємстві – 5000.

Сокальська міська рада запропонувала ТзОВ «LEONI Wiring Systems UA GmbH» земельну ділянку площею 13,4 га, яка є переважно рівнинною та вільною від забудови з інженерними забезпеченнями на території ділянки – колектор дощової каналізації d400мм, колектор фекальної каналізації d500мм, на сусідній ділянці Електропідстанція 110/6 кВ ПАТ «Львівобленерго», на відстані 100 м знаходиться напірний каналізаційний колектор d500мм та очисні споруди за 150м, газопостачання – по межі проходить незадіяний газопровід високого та середнього тиску d150мм, водопостачання - водопровід d50мм проходить по сусідній земельній ділянці, а за необхідності Сокальська міська рада прокладе водогін 2 км від магістрального водопроводу d200мм. Відстань до кордону з ЄС (кордон Польща-Україна) пункт пропуску Угринів-Долгобичув – 22 км.

Щодо забезпечення трудовими ресурсами - Сокаль є районним центром найбільшого за площею району Львівської області і одним з найбільших по кількості населення.

У випадку розміщення заводу на території нашого міста, підприємство може розраховувати на трудові ресурси:

Сокальський район з населенням 92 960 чол., з них кількість мешканців м.Сокаль – 21 277 чол.;

м.Червоноград з населенням 67 863 чол. на відстані 9,3 км;

м.Соснівка з населенням 11 588 чол. на відстані 28 км;

Іваничівський район Волинської обл. з населенням 32 237 чол. на відстані 23 км.;

м.Нововолинськ з населенням 57 936 чол. на відстані 42 км;

Радехівський район з населенням 47 999 чол. на відстані за 44 км.

Рівень безробіття у Сокальському районі є досить високим і по індексу МОП (Міжнародна Організація Праці) складає 10%. А насправді є значно більшим.

На території нашого регіону перебувають підприємства вугільної промисловості, а саме:

Шахта «Надія» - 1005 осіб.

Шахта «Великомостiвська» - 1050

Шахта «Межиpiчанська» – 1399

Шахта «Вiдpодження» – 1375

Шахта «Лiсова» – 1209

Шахта «Степова» – 1550

Шахта «Чеpвоногpадська» - 1281

Шахта «Заpiчна» – 593

Шахта «Візейська» - 250 осіб

Усі підприємства є дотаційними та у перспективі будуть закриті. Зокрема, шахти «Зарчіна» та «Візейська» мали більше 1000 працівників кожна, зараз перебувають у стадії закриття і чисельність їх працівників складає відповідно 593 та 250 осіб.

Тож, значна кількість населення району, сусідство з м.Червоноград, Нововолинськ та сільськогосподарськими районами, закриття шахт та постійне скорочення персоналу і надалі буде підвищувати рівень безробіття у Сокальському районі, що забезпечить вищезгаданий завод достатньою кількістю робочого персоналу.

Що стосується шляхів підвозу трудових ресурсів, Сокальська міська рада гарантує першочерговий ремонт доріг у місті, якими будуть користуватись транспортні засоби заводу. Ремонт дороги О141607 Сокаль-Червоноград (протяжністю 9,3 км) розпочато влітку поточного року та першочергово буде продовжено наступного року за кошти державного, обласного та районного бюджету, що дасть змогу довозу трудових ресурсів до м.Сокаль без обмежень з м.Червоноград (населення 67 863 чол.) - 9,3 км, м.Соснівка (населення 11 588 чол.) - 28 км та цілого ряду великих сіл району. Для того щоб безперешкодно довозити працівників з м.Нововолинськ (населення 57 936 чол.) - 42 км достатньо відремонтувати 2,5 км дороги між селами Опільско та Бояничі. В майбутньому першочергово будуть проводитись ремонтні роботи доріг в радіусі 30-40 км від підприємства, оскільки підтримка та допомога такого інвестора це першочергове завдання міської, районної та обласної влади.

Середня заробітна плата в районі завдяки підприємствам вугледобувної галузі є досить високою і складає 3687,17 грн. Якщо проаналізувати цей показник без врахування зарплат шахтарів, то рівень зарплат є значно нижчим.

Станом на 18.11.2015 року Сокальскою міською радою проведена повторна з’йомка території і розпочато процедуру підготовки детального плану території. Проведені робочі зустрічі з керівниками держгеокадастру району, відділу архітектури і містобудування району, газової служби, районних електромереж та комунальними підприємствами Сокальської міської ради.

Зі сторони Сокальської міської ради ми гарантуємо абсолютне сприяння відкриттю та функціонуванню заводу ТзОВ «LEONI Wiring Systems UA GmbH»!!!

^

Голос з-над Бугу

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
10:43, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567