** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::23.07.2010

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    23 липень 2010 року

Пошук в новинах   

влада

ШКОЛУ У ПРИСТАНІ, ШАХТИ "НАДІЯ" ТА "СТЕПОВА"ПІД ЧАС ВІЗИТУ НА СОКАЛЬЩИНУ ВІДВІДАВ ГОЛОВА ОДА ВАСИЛЬ ГОРБАЛЬ



Минулого вівторка на Сокальщині перебував голова Львівської обласної державної адміністрації Василь Горбаль. Першою у програмі відвідин була школа у с. Пристані. її спорудження розпочалось ще у 1993-ому. Ці роботи розпочало місцеве господарство. Але через брак коштів вони так і не були завершені. І тільки у 2004 р. відновили часткове фінансування з обласного та районного бюджетів


За словами начальника Головного управління освіти та науки ОДА Михайла Брегіна, кошторисна вартість закінчення будівництва (в цінах 2009 року) становить понад 13 мільйонів гривень. На те, щоб завершити всі роботи, треба ще не менше 9 млн. грн.


Нова школа у Пристані розрахована на 150 учнів. Тут також будуть розташовані дитячий садок (дві дошкільні групи по 15 дітей кожна) та фельдшерський пункт.


Голова ОДА Василь Горбаль оглянув довгобуд-школу, у які залишилося зробити не так й багато, але й не мало: встановити двері, підлогу, провести опалення, водопровід, побудувати котельню... Очільник області побував у двох приміщеннях школи, в якій навчаються місцеві дітлахи.


- Нині роблять аналіз кошторису будівництва школи, який був складений раніше, щоб зробити чіткий план на наступний рік. Певні речі вже будуть скориговані в цьому році. На вересень вийдемо з узгодженим рішенням коригування бюджету, -сказав В. Горбаль. Й обіцяв, що цей навчальний заклад відкриють у вересні 2011 р. Сільський голова Роман Мармаш та директор школи Мар"ян Дмитрів розповіли і показали гостям навчальний заклад.


Потім В. Горбаль побував на ДВАТ "Шахта "Надія". Тут його зустрічали квітами та хлібом-сіллю. Він разом з директором підприємства Миколою Криштопою, очільниками району Миколою Мисаком, Олегом Солодяком та ін. спустилися у шахту Журналісти нашого часопису неодноразово бували на ДВАТ "Шахта "Надія", яка введена в експлуатацію у 1962-ому. За цей час видобуто більше 23 мільйонів тонн "чорного золота". Сьогодні на шахті працює 1135 осіб, середня заробітна плата котрих складає 5572,81 грн. Підприємство не має заборгованості з її виплати.


На подвір`ї шахти ми побачили прикрашену "новорічну" ялинку й дізналися, що 16 червня колектив "Надії" виконав річне завдання з видобутку вугілля, а 11 липня гірники з початку року видали на-гора 150000 тонн вугілля. На територіі шахти підсобне господарство, їдальня, швейний цех, хлібопекарня, будують магазин. Шахтарі відпочивають на базі в Одеській області.


Після того, як підняпися із 418-метрових глибин шахти Василь Горбаль поділився своїми враженнями:


- Це лише прогулянка, яку не порівняти зі щоденною працею гірників. Звичайно, це дає можливості краще зрозуміти ті умови, в яких трудяться шахтарі, і те, якими мають бути підходи держави до цієї праці.


Він також додав, що, якби у держави була своя політика щодо закриття шахт, то були б створені нові підприємства, альтернативні місця для звільнених працівників.- Кого з шахтарів "Надії" не питали, усі хочуть, щоб вона й надалі працювала. Ми повинні прислухатися до їхньої думки,- сказав він. І продовжив.-Є шахти із значно критичнішою ситуацією.


Ми очікуємо на візит міністра вугільної промисловості. Попередньо я зустрівсяз керівниками профспілок шахтарів Львівщини.. МИ торкнулись зокрема і кадрових питань Тому, думаю, під час розмови з міністром звернемо увагу на перспективу відкриття альтернативних робочих місць для шахтарів, які вивільняються з тих шахт, які закрили .або  планують закривати


М Кришили розповів що за перше півріччя 2010 року ДВАТ"Шахта "Надія" перевиконала план і видобування вугілля на 112,7 ВІДсотка. Фактичний видобуюк становить 142,5 тис. тонн. Це на 755 тис. тонн більше від програмного завдання. У січні-червні ц. р. проведено підготовчих виробок 4255 м, що на 837 м більше, аніж за минулий рік.


Середньодобовий видобуток склав 866 тонн, що на 116 тонн більше від аналогічного періоду 2009 року. Зольність видобутого вугілля склала 23,6%. Це на 7,9% менше від проектного показника якості.  "Надія" утримує дитячий садок "Ромашка" в Соснівці, де виховують 170 дітей працівників шахти. За цей рік на нього було виділено 1 млн. 420 тис. грн. Завідуючадошкільною установою Ольга Левицька розповіла гостям про дитсадок, їх привітали дошкільнята, котрим голова ОДА вручив цукерки. Гості також побачили як підприємство проводить реконструкцію лікарні, яка була у катастрофічному стані.


-    Місцева влада нам не допомагає. Якщо шахта закриється, то постраждають не лише шахтарі, а й їхні сімї, - підкреслив директор ДВАТ "Шахта "Надія" Микола Криштопа. -  Нині підприємство працює і фактично годує не тільки Соснівку, а й найближчі населені пункти...


-    Шахта "Надія" - один з найбільших платників подати І районі, - сказав голова районної ради Олег Солодяк. - Більше тисячі жителів мають місце праці. однозначно, що це для  розвитку району дуже добрий показник Кажуть,  ЩО "Надія" безперспективна, тому будуть шукати якісь інші, напевно, перспективні, нові робочі місця, адже бачимо що директор шахти постійно у пошуках, він, власне, і є ініціатором добрих починань. Тільки ззовні подивитися територію шахти - він, власне, і є ініціатором добрих починань. Тільки ззовні подивитися територію шахти - і не директор шахти постійно у пошуках, він, власне, і є ініціатором добрих починань. Тільки ззовні подивитися територію шахти - і не знайдемо такого виробництва, яке було б все у квітах. Умови праці в шахті надзвичайно важкі, але це – головне виробництво. Хотілося б, щоб був державний підхід до проблем гірників, тому що на сьогоднішній день, на превеликий жаль, є ще багато недоречностей.


А під час відвідин шахти "Степова" голова ОДА провів нараду з її керівництвом. За словами директора шахти Ярослава Кіха, сьогодні вона у дуже критичній ситуації. Адже ще з квітня за розпорядженням ДП "Вугілля України" вугілля відправляють на схід України. А при підвищенні витрат при транспортуванні "чорного золота" підприємство зазнає значних збитків. "Степовій" заборгували уже понад п"ять мільйонів гривень. Вихід із цієї ситуацію Я. Кіх вбачає у передачі вугілля на місцеву фабрику і теплові електростанції.


В. Горбаль запевнив, що під час візиту міністра вугільної промислової і  буде проаналізовано це питання. Гостям показали як діє універсальна система по контролю загазованості на шахті. Вона, до речі, єдина в ДП "Львіввугілля" і коштує понад десять мільйонів гривень. Директори шахт, які були на зустрічі, поскаржилися на контролюючі органи. Вони попросили голову ОДА В. Горбаля якось плинути на ситуацію. "В мене кабінетів не вистачає, щоб ревізорам надати робочі місця", - наголосив директор Я. Кіх. Інші керівники підтвердили, що перевіряючі структури змінюють одна одну і просто блокують роботу підприємств.


Своїми роздумами з приводу ситуації, що склалася, поділився заступник генерального директора ДП "Львіввугілля" Олег Акімов


З приводу перебування голови ОДА на Сокальщині з журналістами місцевих ЗМІ своїми думками голова райдержадміністрації Микола Мисак: Як на мене,дуже важлива перша частина візиту - це школа. По Пристані ми побачили, що є така суттєва проблема для селаі було би дуже добре, щоб вона набирала обрисів вирішення.1994 і 2010 ось такий період часу не можемо розв`язати її. Відрадно, що це побачив голова обласної державної адміністрації. Думаю, що питання мало би зрушитися з місця. А на завершення будівництва школи потрібно дев"ять мільйонів триста тисяч гривень. На цей об"єкт йшло фінансування з державного, обласного і місцевого бюджетів, десь приблизно в рівних долях. Безумовно, район буде прикладатися. Ми також почули від голови ОДА про можливість долучення ще інших суб`єктів. Шахта "Надія" - самодостатнє на сьогоднішній день підприємство, безумовно, є чим похвалитися керівнику. А це також своя специфіка. Прибуткове підприємство, видобувають якісне вугілля. Є відповідна організація праці, але основа успіхів закладена у вугіллі



23 липня 2010 р.    Василь СОРОЧУК.





^

Газета
"Голос з-над Бугу"

влада

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ДПА У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ



В Державній податковій інспекції у Сокальському районі 4 серпня 2010 року з 15.00 год. до 17.00 год. в громадській приймальні буде проводити виїзний особистий прийом громадян заступник голови ДПА у Львівській області Максимів Михайло Іванович.


Громадян, які бажають звернутися до керівника ДПА у Львівській області на


особистий прийом, просимо обов`язково повідомляти: прізвище, ім`я та по-батькові, адресу, контактні телефони та суть запитання.


Попередній запис на прийом здійснюють вмповідапьні працівники ДПІ у Сокальському районі (кабінет №12) або за номерами телефонів: 7-31-37, 7-21-51.


Звертаємо Вашу увагу: останній день запису на прийом - ЗО липня 2010 року.


23 липня 2010 р.



^

Газета
"Голос з-над Бугу"

економіка

• На копальнях району


ТРИВАЄ ТРУДОВА ВАХТА



На шахтах України триває трудова вахта прохідницьких і вуглевидобувних бригад, присвячена професійному святу - Дню шахтаря та 75-ій річниці стаханівського руху. До її проведення долучилися й шахтарі ДП "Львіввугілля", які цьогоріч 4 червня вже видали на-гора мільйонну тонну твердого палива.


У ніч з 30 на 31 серпня 1935 року забійник Олексій Стаханов встановив рекорд з видобутку вугілля (було видобуто 102 тонни при нормі сім тонн), що стало початком стаханівського руху в галузі.


За 75 днів до ювілейної дати гірники Галичини вирішили відзначити 75-річчя стаханівського руху вагомими трудовими здобутками. Адже трудова вахта з підвищеним вуглевидобутком - дань шахтарським традиціям та великої пошани подвигу Стаханова.


Цьогоріч головними завданнями, які ставляться перед колективами прохідницьких і вуглевидобувних бригад держпідприємства є дострокове виконання завдань липня, що забезпечить збільшення обсягів видобутку вугілля та проведення гірничих виробок, підвищення продуктивності праці, зміцнення трудової дисципліни, поліпшення якості вугілля, що видобувається, забезпечення ритмічної та безпечної роботи трудових колективів. Очевидним є той факт, що додатково до завдання п`яти місяців шахтами ДП "Львіввугілля" видобуто майже 69 тисяч тонн вугілля. Найкраще спрацювали колективи копалень "Відродження" (директор Павло Овчінніков), "Великомостівська" (Юрій Кунта), "Степова" (Ярослав Кіх), "Червоноградська" (Анатолій Митрофанов), "Зарічна" (Володимир Локшин) та "Лісова" (Ігор Дзік). Позитивну роботу показали й колективи прохідницьких дільниць шахт "Зарічна", "Великомостівська" та "Відродження"


Для більшості трудових колективів державного підприємства працювати по-стаханівськи стало доброю традицією. Приємно, що в їх числі гірники шахти "Зарічна", які свого часу двічі ставали володарями призу імені легендарного Олексія Стаханова. Ця унікальна нагорода зараз знаходиться в музеї "Шахтарська слава" ДП "Львіввугілля". І сьогоднішнє покоління шахти прагне повторити успіх своїх попередників. Тут іде інтенсивна підготовка до роботи 330-ої лави по Західно-Бузькому пласту, що дасть змогу значно додати у вуглевидобутку.


Трудова вахта буде підсумована наприкінці серпня, безпосередньо до Дня шахтаря та 75-ліття трудової звитяги Олексія Стаханова. А бригади-переможці кожної групи номінацій отримають грошові премії - за перше місце - 75 тис. гра, за друге - 50 тис. грн. та ЗО тис. грн. за виборене третє місце.


До цього додам, що для гірників Львівщини робітничі зміни з підвищеним вуглевидобутком не в новину. Однак цього разу шахтарі працюватимуть по-стаханівськи.



23 липня 2010 р.                Лариса ГУМЕНЮК




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

економіка

За І півріччя 2010 року до загального фонду місцевих бюджетів Сокальського району надійшло 31337,3 тис. грн. податків і зборів. Це більше на 3891,3 тис. грн. надходжень податків і зборів з відповідним періодом 2009 року і становить 128,3% уточнених планових призначень на І півріччя. Виконання дохідної частини бюджету забезпечено 23 місцевими радами та районним бюджетом. До загального фонду районного бюджету за звітний період надійшло 19224,6 тис. грн. податків і зборів, що становить 140% уточнених планових призначень на І півріччя та більше надходжень аналогічного періоду 2009 року на 2999,9 тис. грн. На утримання установ освіти, що фінансуються з районного бюджету, протягом І півріччя 2010 року використано 36667,1 тис. грн., що становить 97,1% планових призначень. По установах охорони здоров"я за цей період використано кошти в сумі 14274,3 тис. грн., що становить 83,6% планових призначень. На утримання установ культури і мистецтва що фінансуються з районного бюджету, протягом І півріччя використано кошти в сумі 3855,5 тис. грн., що становить 90,2% планових призначень.

^

РДА
Сокальська РДА

освіта

НА ФЕСТИВАЛІ НАУКОВОЇ ТВОРЧОСТІ У ЛЬВОВІ



У Львові відбувся обласний фестиваль Малих академій наук. Команда Сокальської МАЙ виборола 12 призових місць, з яких п"ять - перші. В журі конкурсу-захисту стендових проектів були представники ЛНУ ім. І. Франка. Серед них кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії ЛНУ ім. І.Франка Руслан Сіромський. Він, зокрема, зауважив, що "загальний рівень підготовки учасників фестивалю з кожним роком зростає. Так само як покращується і якість самих науково-дослдницьких робіт". Також п. Сіромський повідомив, що цього року буде змінено формат захисту стендових проектів. Його буде переведено у форму конференції з метою проведення дебатів між самими учасниками з того чи іншого питання. Кількість учасників, за його словами, з кожним роком залишається "стабільною, адже традиційною стала кількість МАН, які беруть участь в конкурсі. Щодо школи юних істориків, то п. Сіромський повідомив, що ставлення учасників до написання науково-дослідницьких робіт з кожним роком покращується. Адже всі юні історики, які працювали над дослідженням історії Українських Січових стрільців, висловили позитивне ставлення до них, вважають стрільців гідними для наслідування та ставлять за приклад сучасній молоді". Загалом Сокальська МАН -один з найактивніших і  .конкурентоспроможніших учасників фестивалю. Отож, пишаймося нашими юними академіками.Успіхів їм!



23 липня 2010 р.                                                                      Христина РЯБОВА,




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

культура


ТЕЛЯЖ ЗНОВ ОБІЙМАЄ СЕРПАНКОМ


 


11 липня в Народному домі Теляжа не було яблуку де впасти: і малі, і старі прийшли сюди відзначити 550-річчя рідного села. На сцені хлопці в широких шароварах котять колесо від воза - як колись, більш як півтисячі літ тому, їхали селом мандрівники возами (телігами) та потопили їх у болоті. А щоб не забути де - назвали місце Теляжем. Пройшли століття, а легенда залишилась.


Ведучі свята Наталія Кременець та Ігор Каспрук надають слово отцю Оресту Рубелю. Після його благословення Мар`яна Писарчук виконує пісню "Моліться, люди, всі до Бога".


Двічі село спалювали, продовжують ведучі: в 1915 і в 1946 р., людей з села виселили. Тим, хто боровся і віддав своє життя за щасливе нинішнє сьогодення, Оксана Волкова присвятила вірш "Теляжу - 550".


Село над Західним Бугом розбудувалось, розквітло. Тут живуть хлібороби з діда-прадіда, які вирощують хліб. Смачний коровай, який спекли місцеві господині, скуштували усі присутні в залі. А ведучі розповідали про людей старших, які передають молодим традиції і звичаї села, служать для них прикладом. Це Марія Кусевич, Ганна Хахула, Ярослав Гордейчук, Іван Завадський, Анастасія Левицька, Ганна Гібляк, Марія Насанюк та багато інших. Для них жіночий вокальний ансамбль виконав пісню "Літа минають". А далі вітали наймолодші подружжя, які цьогоріч поєднали свої долі - Людмилу Войтович та Андрія Попика, Софію Синишин та Івана Мороза. Для них прозвучала пісня "Коханий". Добрим словом згадали і нині покійного Ярослава Кортка, який написав про село чимало віршованих рядків. Сільський голова Ярослав Кравченко подякував усім теляжцям за їх наполегливу працю, любов до рідного краю.


І знову линули пісні, вірші, гуморески.


Бажаючі оглянули цікаву краєзнавчу виставку, яку з любов`ю підготувала директор Народного дому Галина Назар. Юнаки та дівчата взяли участь в козацьких забавах. Довго не вщухали над селом музика, пісні, сміх -теляжці бавились, танцювали, радіючи сонячному дню і переконуючись: їхнє село красиве і багате, а односельчани - гостинні та до праці беручкі.


23липня 2010 р.                                                        Лілія КОНОНЧУК,




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

ЗУПИНЕНО СПРОБУ РЕЙДЕРСЬКОГО ЗАХОПЛЕННЯ МАЙНА


В кількох селах Сокальського району вже більше трьох років "господарює" ПП "Флора-С", і в одне із таких - Смиків 11 липня, на запрошення місцевих мешканців, приїхали депутати Сокальської районної ради Богдан Шклянка, Роман Запісоцький, депутат обласної ради Михайло Блавацький і кореспондент газети "Свобода" Юрій Товарянський. На загальних зборах пайовиків мали розподілити майно господарства в натурі. Загальна кількість пайовиків - 165, "Флора-С" викупила 66 сертифікатів на суму приблизно 200 тис. грн., 50 сертифікатів викупила фермер Ганна Демчунь, решта - у місцевих мешканців. Голова ЦМК Ростислав Заболотній, протягом трьох років здаючи в оренду майно "Флорі-С", вжився в роль "доброго дяді", в результаті отримав велику заборгованість по оренді майна, і великий список рухомого майна, на яке претендують "господарники". Жодної копійки не заплатили і земельного податку у сільську казну, та чого мовчить сільський голова В. Магера людям незрозуміло. Досить велика заборгованість по зарплаті у "Флори-С" перед людьми, які працювали в господарстві, та цікаво те, що за рік вони заробляли приблизно дві тисячі гривень. Яка ж тоді зарплата була в місяць?! Це повне знущання над селом, і це люди відчули в повній мірі, висловлюючи своє обурення на зборах. Ще одну цікаву історію розповіли люди: є близько 400 га площ, які за три роки взагалі не були засіяні жодного разу і бур’яни там вже в ріст людини, місцями ростуть самосіви-дерева, а власники ПП жодного разу не бачили цих полів. Досить неприємна історія відбулась раніше із фермером Г. Демчунь, яка з погодження сільського голови переуклала договори на оренду земельних паїв з власниками на 24 га, які до того "орендувались" "Флорою-С". Фермер цю площу обробила гербіцидами, зорала, засіяла пшеницю, підживила, а в жнива приїхала техніка від "Флори-С", змолотили і вивезли зерно. При цьому "попросили" сільського голову зібрати сесію сільської ради і прийняти рішення, що фермер Г. Демчунь зробила самозахоплення землі. В результаті цієї "операції" фермеру завдано збитків на суму 69 тис. грн. Після подальших розбірок тодішній керівник "Флори-С" п. Шевчук погодився компенсувати ці затрати, але свого слова не дотримав. Новопризначений керівник Віктор Шанько категорично відмови від відповідати за своїх попередників, і в подальшому не планує використовувати 700 га орендованої землі в Смикові. В селі є вісім фермерів, які більше 15 років працюють, ефективно використовуючи свої 20-70 га землі, і в подальшому готові брати ще по 70-100 га для розширення, але немає "доброї волі" сільського голови. При цьому, взявши ще додаткову землю, фермери готові викупити господарське майно, бо трактори, комбайни, сільськогосподарський інвентар, автомобілі та господарські будівлі потрібні їм для ефективної роботи. Депутат районної ради і член комісії АПК та розвитку села Богдан Шклянка запропонував фермерам об`єднатись і створити сільськогосподарський кооператив, на що ті погодились. Правда, за умови чесного розподілу майна, а не першочергового для "Флори-С". "Важливішим є те, щоб техніка залишилась в селі, в руках тих, хто буде обробляти землю, допомагати пенсіонерам, працювати для розвитку села", - сказав депутат. Досить бурхливим і нервовим було обговорення на зборах, і на компроміс власники "Флори-С" не збирались йти, адже приїхали вони з двома охоронцями і мали на меті вирішити все на свою користь.


Трохи остудив їх запал виступ депутата обласної ради Михайла Блавацького, який сказав, що всіма способами захистимо місцевих мешканців. "Люди ціле життя працювали на землі, їх батьки і діди важкою працею обробляли землю не для того, щоб приїхали "бізнесмени" і відібрали все майно, якщо потрібно то в прокуратуру звернемось, і порядок наведемо". Це додало сили і віри людям, та провести збори в законодавчому полі не було можливо череза погану підготовку цих зборів з боку керівництва ЦМК.


На зборах також був присутній заступник начальника управління агропромислового розвитку Сокальської РДА Ігор Махашілов, донька якого в попередні роки працювала в "Флора-С" і викупила п"ять майнових сертифікатів. Цей чиновник виступає за якнайшвидший розподіл майна, та говорить що "такі села є неперспективними і ніхто не хоче брати ці землі". Невже за це отримує зарплату цей керівник апарату, можливо влада працює для того, щоб зруйнувати сільське господарство і остаточно зробити селян рабами? На попередніх зборах пайовиків Ігор Махашілов був присутній разом з представником "Броди-Агро" п. Пастущак і просили людей та сільського голову, щоб переконати пайовиків віддати землі в оренду ТзОВ "Броди-Агро". Більш правдиву інформацію про "Броди-Афо" надав автор цих рядків, розповівши про "бунт сільських голів на Бродівщині проти кабальних умов по договорах оренди земельних паїв", що стосувалось покращення якості землі, внаслідок чого селяни не отримують орендної плати, а ще в майбутньому стають боржниками перед ТзОВ "Броди-Агро". Вчитель Боб"ятинської школи Віталій Левицький, який є пайовиком, запропонував голові ЦМК перенести збори на 25 липня, а до того часу детально підготувати всі доручення, доопрацювати всі заяви та інші документи, звіти, узгодити всі претензії та нормально провести збори. У підсумку Михайло Блавацький наголосив, що селяни повинні визначитись самі кому вони можуть довіряти: чи тим чужинцям, які приходять нажитись, чи своїм односельцям, з яких можна спитати, а може ще потрібно інші варіанти шукати. Ми завжди будемо поважати вибір місцевих мешканців і допомагати їм у вирішенні проблемних ситуацій законним шляхом.


23 липня 2010 р.                            Богдан ШКЛЯНКА,


депутат Сокальської районної ради, член РО ВО "Свобода".

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
07:46, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567