** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::22.01.2009

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    22 січень 2009 року

Пошук в новинах   

економіка

Сокальська АРР  та Угринівська  ЗШ  1-2 ст,провели спільний урок для старшокласників та вчителів, на тему  протидії торгівлі  людьми.

  

Школярам розповіли про проблему насильства у наш час над жінками і дітьми, видах насильства, наявності в місті відповідних служб для надання допомоги потерпілим. Учасники отримали корисну інформацію про актуальність проблеми торгівлі людьми і необхідні рекомендації про те, як не стати "живим товаром". Дітям розповіли про працевлаштування молодих людей за кордоном, правила вибору роботи в якій-небудь іншій країні. Навчання за кордоном, брак з іноземцем  та надали необхідні консультації.Школярі дізналися про свої права, можливу небезпеку при виїзді за кордон і основні правила, яких необхідно дотримуватися, якщо ти збираєшся працювати або вчитися за кордоном.

 

Для школярів та вчителів школи  була надана детальна інформація про торгівлю людьми,  види вербування ін. Проведено демонстрацію фільму "Станція призначення - життя" , який пізніше активно обговорювали.Для школи передано демонстраційні фільми: "Не стань живим товаром" та «Станція призначення життя», презентацію яких будуть проводити для батьків,  а також  буклети із інформацією про консульства, представництва та центри консультування мігрантів які працюють на Україні та за кордоном.

  

На території Хоробрівської сільської ради встановлено  інформаційні стенди для громади.

 

   Заходи відбувалися в рамках проекту: Просвітня діяльність важливий крок у запобіганні торгівлі людьми, за фінансової підтримки  Міжнародної організації з міграції.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

^

Ганна Костюк
Сокальська АРР

економіка

 

  "Наша доля у наших руках" – це правило підходить і для розвитку сільських територій. Тільки сільська громада спільно із головою сільської ради, депутатським корпусом, яких вона ж вибрала можуть забезпечити розвиток своєї території.

   Як живе, що планує та які має перспективи для розвитку  громада с.Угринів Хоробрівської сільської ради вивчала Сокальська Агенція Регіонального розвитку.

   Жителі села Угринів мають хороші перспективи для розвитку своєї громади, оскільки село зручно розташоване біля україно-польського кордону та на його території буде відкрито митний перехід.

  На території прикордоння проживають переважно молоді люди, які вже сьогодні  дбають про своє майбутнє, частина з них  планує займатися підприємницькою діяльністю.  Це спонукало  Сокальську Агенцію спільно із  Хоробрівською  сільською радою  зробити аналіз існуючої підприємницької інфраструктури, моніторинг  вільних приміщень та вільних земельних ділянок. На основі проведеного аналізу САРР та сільська рада розробили і запропонували понад 50 бізнес-ідей для потенційних підприємців що планують працювати на території громади.

 

учасники тренінгу
учасники тренінгу
 Сокальська Агенція провела робочі зустрічі із громадою села Угринів, а пізніше у місцевій школі спеціалісти Агенції  провели навчальні тренінги з основ бізнесу для сільських жителів. Під час тренінгів були розглянуті наступні теми: мотиви для заснування власної справи, реєстрація СПД, плюси та мінуси при виборі системи оподаткування, облік та звітність, розробка бізнес –плану ін.

 

рольова гра: Реклама та просування продукту
рольова гра: Реклама та просування продукту

 Тренінги тривали понад п"ять годин кожен. Інформація для сільських жителів була подана в доступній формі та наочно продемонстрована на слайдах.

надання консультацій
надання консультацій
В  учасників тренінгів виникало багато практичних запитань, щодо реєстрації СПД, ведення бухгалтерського обліку, нарахування заробітної плати, оформлення трудових договорів ін.

презентація бізнесу - рольова гра
презентація бізнесу - рольова гра

 Найбільше питань виникало з приводу того, де отримати кошти на старт діяльності, на розвиток бізнесу, які банки надають  недорогі кредити. Присутнім були надані розширені відповіді про умови кредитування банків, які працюють на території регіону, отримання одноразової допомоги на старт бізнесу із Сокальського Центру зайнятості та отримання фінансової  допомоги із Сокальського Фонду підтримки підприємництва Сокальської АРР.

  Спілкуючись із громадою села Угринів ми отримали масу  позитивних  емоції. Незважаючи на фінансову кризу, політичну розруху  , ці люди щоденною  працею забезпечують стабільність , добробут власних родин. Саме завдяки цим працелюбним мудрим людям ми маємо шанси вийти  із будь-якої кризи.

 

   Тренінги проходили в рамках проекту: Підприємництво – пріоритет для розвитку сільських територій, за фінансової підтримки Ініціативного центру сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання».

^

Ганна Костюк
Сокальська АРР

суспільство

«ВСЕСВІТНЯ КРИЗА», ДЕРИБАН «ПО – СОКАЛЬСЬКИ»,  АБО ЛАЙНО З ЗАПАХОМ ПОМАРАНЧІВ. (нова редакція)



   А Сокальщина наша – таки чудова, справжній райський куточок!


   І жителі наші – милі та привітні. Добрі, правдиві. І наївні – як діти!


   І влада наша саме така, за яку жителі нашої Сокальщини (в тому числі і я!) боролися 2004 року. Брехлива, фальшива і злодійська. «Так!» чи не «Так!»? В який кабінет  не плюнь – попадеш в злодія. Тож вийшов я надвір – та й плюнув догори перший раз. І попав… У Райавтодор.


1 .   Слава Райавтодору на чолі з п. Квартируком! Ось в кого треба вчитися красти! Справжня злодійська академія! Тільки за 2008 рік «спомаранчили» три мільйона гривень – і за грати не сіли!  


    (Урок перший). Якщо хтось уявляє, що просто забрали гроші зі сейфу – фу, який застарілий прийом! (Колись один старий злодій-»ведмежатник (спеціаліст з відкриття сейфів) навчав свого сина: Не здумай брати з мене приклад! Ліпше стань депутатом або держслужбовцем керівного складу – ось де можна красти по-справжньому!) Ні, тепер гроші «помаранчать» так: служба Автомобільних Доріг (на балансі якої знаходиться переважна кількість доріг і гроші на щорічний ремонт яких дає Держава) замовляє ремонт чергової дороги своєму «пасинку» - Райавтодору. І видає йому необхідні матеріали (як то: гравій, асфальт, бітум, пальне для техніки та інше) на 500 тисяч. Чи на мільйон. Буцім видає…


   В свою чергу бравий Райавтодор приймає ці матеріали та з благословення Сокальської районної влади використовує їх на ремонт доріг району (що підтверджується відповідними актами виконаних робіт)! Буцім використовує… Насправді – в кращому випадку на дороги району потрапляє матеріалів до 10% від суми виділених коштів. Переважна кількість матеріалів продається за готівку всім бажаючим, готівка ж ділиться між усіма вищезгаданими учасниками «оборудки». При цьому залишок безготівкових коштів розписується згідно тих самих актів та йде на оплату вищезгаданих «робіт» та на сплату нарахувань на них – до пенсійного та інших соціальних фондів! А контролю з боку сільських рад – нема! А дороги району ( в тому числі й наша, Телязька) як були в ямах – так і будуть. Допоки при наших грошах будуть Квартируки, а при владі – ті, хто зараз «керує» нашим районом. Постає запитання: а що ж робити нам з вами?! Відповідь: читайте останній пункт даної статті…


2 .   І пустив Іван-Царський син стрілу… Чи то пак: і плюнув я другий раз, і попав у відділ сільського господарства – де керує пан Шайнога.         


   (Урок другий). Тут теж можна повчитись «помаранчити» – схема подібна вищезгаданій, тільки кошти «помаранчаться» не тільки з державних дотацій і субсидій, а ще й напряму з коштів сільських рад – буцім на покращення стану земель. Та чомусь коли наша сільська рада подала заявку на розчищення меліораційних каналів, в п. Шайноги не знайшлось для цього ні часу, ні коштів, ні бажання. Запитаєте чому? Бо цю роботу дійсно треба проводити. Бо я не дозволю виконати її тільки на папері – і він це чудово знає. Набагато легше розписати ці кошти на буцім виконані роботи і покласти їх до кишені – свої і тих грошовитих фермерів-однопартійців, на полях яких ці буцім роботи буцімто виконувались. А контролю з боку сільських рад – нема! А що ж робити нам з вами?!


Відповідь: читайте останній пункт даної статті…   





3 .            


                  ЦЮ ЧАСТИНУ СТАТТІ СПРОСТОВАНО –             ЧИТАЙТЕ РОЗЯСНЕННЯ НАПРИКІНЦІ!!!



4 .   Хай живе культура! Яку душать та обкрадають (перепрошую – «обпомаранчують») всі, кому не ліньки. При Цьому наголошуючи, що культура України – то є колиска Нації! Низький уклін Вам, пані Христинич! За що?! Як за що? Хіба Ви не проводите рейди по всіх алкогольних та ігрових закладах району з метою виявлення там неповнолітніх?! Як же Ви переживаєте за майбутнє Нації! При цьому не кажучи: а куди ж ходити сільським дітям, якщо в Народних домах немає ні опалення, ні комп’ютерів, ні спортзалів, ні коштів на реалізацію інших потреб підростаючого сільського покоління! Немає нічого – все «спомаранчили»! Зате як чудово Ви виступаєте на всіх урочистостях району! Навіть на останній нараді сільських голів, де Ви так чудово вшановували жертв голодомору… Шкода, що ви втекли одразу…


   Бо після Вашого виступу на трибуну вийшов я. І розповів про те, що цього року я не тільки сам не запалив свічки у своєму вікні, а й інших на те не підбурював. Бо не закінчився Голодомор!!! Як і багато років тому, нищаться такими як Ви і Вам подібними Українські села! І не Вам виголошувати за наші духовні цінності і віру в Бога – чи Ви забули, як зривали ікони в Церквах?! Як забороняли дітям святкувати Різдво та Великдень?! Як силоміць в’язали на шиї українським школярам червоні комуняцькі мотузки?! Як цілували Кучму в… Пам’ятаєте плакат в центрі Сокаля?!


   То це такі люди мають вшановувати голодомор?! Так я і сказав…


Що тут почалося! Можна довго розказувати, як пан Солодяк пригрозив вивести мене з залу за допомогою міліції(це відколи він став її начальником?!), як двоє з присутніх голів загаласували (знаєте – давно хочу в них запитати, як правильно має звучати наступний іменник: дуполиз чи попоцьом?), що я займаю дурною балаканиною присутніх і слухати мене не бажають. Я пішов з того зібрання. Шкодую лише, що не встиг подякувати тим головам, які не доєднались до двох попередніх а ще й намагались мене захищати…   


   Хотілось би мені звернутись і до тих, хто як і я був обраний своїми громадами – сільських голів: Шановні колеги! Чи не обрали Вас для того, щоб захищати інтереси і права ваших громад? Чого ж мовчите при розкраданні районом коштів ваших платників податків?! Коштів, які б мали йти безпосередньо на ваші Народні доми, садочки і інші потреби наших з вами сіл?!


   Почалося з того, що мені не дозволили бути присутнім на бюджетній комісії району. Бо саме там (а не на районній сесії!) починається «дерибан» сільських коштів. Я мав право там бути – згідно Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Та якщо закони кидають під ноги і в області і в державі, то чому б не розтоптати їх владою Сокальського району?! Ініціаторами спротиву моїй присутності на згаданій комісії були вищезгадані особи. Доєднався і Микола Поліщук (заст. голови райради). Очолив «полювання» (полюють чи гукаються?!)  особисто голова райради Олег Солодяк.


   Більш ніж три години я чекав на дворі. Подумаєш – три години! На майдані я мерз два місяці – і не здався! НЕ ДОЧЕКАЄТЕСЬ! За цей час пригадався віршик:



                                                        Так собі.. Так!


В єднім славнім, файнім місті – недалечко річки –


у Великім Білім Домі зібрались… калічки.


А навіщо – ви скажете – хтіли ся збирати?


А щоб нами – придурками – мудро керувати!



Перший каже: «Я напевне буду Головою!


Бо я вмію лапшу вішать! І Брехня – зі мною!


Бо я звідтам, де Балога чухає сідниці!


Мені також усі вірять  – і не б’ють по пиці!».



Друга каже: «Ну тоді я – буду заступати,


бо я – теж падлюка добра, й хочу керувати!


Бо ще бувши в комсомолі – ікони зривала,


Кучму – всюди цілувала, й на культуру – …..».



Третій каже: «Без посади мені теж… неловко…


Як Ви, пане – Головою, буду я… головка!


Головою вже побув я – і достойний Дому!


Здохла риба, здохла річка, а я – не причому!!!




А четвертий: «Не забудьте і мене з собою!


Я теж Голову заступлю! (І не головою!!!)


Не одного я вже зрадив – й не одного зраджу!


Вірте мені, добрі юди – я вам правду кажу!




Отак «дурка» позбиралась – і нами керує!


Всі то знають, тільки вигнать – ніхто не змудрує!


З Дому Білого зробили Жовтий – «патріоти»!


Але вони – не є дурні, то ми – ідіоти!!!


     


   А тепер про те, чому всі вищезгадані були зацікавлені мене позбутися. Рішення сесії (проект якого і складає бюджетна комісія) я здобув партизанським шляхом (а може, хтось із сільських/міських голів хоче сказати, що рішення про розподіл наших коштів їм дали добровільно – хоча б раз?!). Ось що «цикнули» сільським радам (по пунктам рішення):


п. 2.1 – Реклинець, опалення садочку – 7 800 грн.; Фусів, електропостачання – 7 900 грн.; п. 2.2 – Ільковичі, п. 4.4 – Заболоття, газова документація – 31 000грн.; п. 4.9 – Низи, оплата енергоносіїв садочку – 7 600 грн.; Корчів, кап. ремонт садочку – 10 000 грн.; Н.Д. с. Гута, поточні видатки – 18 000 грн.


ВСЬОГО – 82 300 грн.


   Це при тому, що «фонд дерибану» (назвемо його так) – 991 000 грн. МІЛЬЙОН! По пунктах рішення: п. 2 – зменшення планових призначень (КФК 150101) -52 700 грн.; п. 3 – зменшення призначень (код ЕК 2110) – 28 000 грн.; п. 4 – перевиконання дохідної частини районного бюджету – 378 500 грн.; зменшення призначень по резервному фонду (КФКВ 250102) – 300 000 грн.; п. 7 – вільний залишок загального фонду районного бюджету – 232 100 грн.!


   Ну як вам така картина, панове сільські голови?! Це те, що мені не дав виголосити на нараді сільських голів Солодяк. Пан Солодяк?.. Пше прошам!


   Куди пішли інші кошти ?! Ось тільки деякі пункти «дерибану»:


п . 3 рішення, дослівно: «По Сокальській районній раді збільшити планові призначення по кодах ЕК 1111 «Заробітна плата»  – на суму 20 000 грн., ЕК 1120 «нарахування на заробітну плату» – 8 000 грн. 28 тисяч! (Це тільки сільським радам наказано економити, а районному керівництву старої зарплати мало?!).


п. 4. 1 рішення: «по відділу культури та туризму райдержадміністрації для виплати грошової винагороди (крім зарплати!) – 66 600 грн. (це за той розвиток «туризму», де я за свою зарплату купляю нашим школярам рюкзаки та палатки на мандрівки рідним краєм?!).


п . 4.5 рішення: (з резервного фонду!) 66 000 грн. на придбання подарунків до дня Святого Миколая багатодітним сім’ям! Я був би радий, якби ці сім’ї отримали згадані подарунки (по 50 грн.) не від імені М.І. Христинич і І.І. Бережницького і не «во славу» блоку «Наша Україна», а за їхні власні кошти. А ці кошти мали би піти на ремонти та встановлення опалення сільських садочків району, де мерзнуть діти тих самих багатодітних матерів! Йдемо далі?!


З вільних залишків:


на «реалізацію програми підвищення родючості ґрунтів» (знову через «помаранчеву» кишеню п. Шайноги, якому було мало щорічних півмільйона грн.?!) – 90 000грн.! Дайте, не минайте, «мы люди не местные…»;


на вже згаданий відділ «культури і туризму» РДА для «виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво котельні в Сокальському районному домі»… 47 000 грн! Так це тільки за проект! Не зажирно, га, п. Христинич?! А скільки ще сотень тисяч гривень сп… «спомаранчать» з наших сіл, щоб реалізувати це будівництво, враховуючи накручені на завищені (з умовами відкатного дерибану) кошториси та апетити «кришованої» будівельної фірми?! Додам ще те, що не написано в рішенні, але що було почуте особисто мною під дверима бюджетної комісії (вони ж так горлали, ділячи наші з вами кошти, що забули за «партизана» під їхнім порогом): також планується, що ця котельня буде обігрівати ще й приміщення РДА та РР!!! Що, дуже зимно «помаранчевим» панам Солодяку, Бережницькому та їхнім помічникам? Зимніше, ніж дітям у холодних та сирих сільських садочках?!  


   Підводячи підсумки під цим дерибаном, думаю що тепер і Ви, шановні колеги/сільські голови, інші читачі зрозуміли: і чому мене всупереч закону не допустили на бюджетну комісію, і чому не дали виголосити цю інформацію на нараді сільських голів. Хто ж зі злодіїв любить правду?! А що їх всіх об’єднує?! А тхне від них помаранчами! Ні, не свіжими з вази – а тими, які вже були раз з’їдені нами і.. Але знову ж і ще раз нам пропонують їсти вже перетравлене і вийшовше з нас, при цьому запевняючи: «Товар – на ….«ЄЦ!» Ні, помаранчеві панове! Ви ще пам’ятаєте казочку Джанні Радарі?! Так от: допоки  районною радою буде керувати Герцог Мандарин, РДА – Барон Апельсин, а Державою – Принц Лимон – не будуть мати вони спокою від мене, сільського Цибуліно!!!   


   Агов, громадо! Кого ж ми в черговий раз вибрали на свою голову?! Вигнали Пшевлоцького, який дерибанив Сокальщину (а тепер дерибанить Львівщину!) – а вся його банда лишилась керувати районом?! То це за них ми мерзли на майданах?! За тих, хто обкрадає зараз нас та наших дітей?! За тих, хто каже «немає коштів для народу, криза!» - а самі будують по району і країні «сирітські будиночки» за сотні і мільйони доларів?! За тих, хто об’їжджаючи кризу своїми Джипами, їде відпочивати (під виглядом командировки!) за кордон, не забувши взяти туди своїх жиром запливши половин і наші з вами кошти?! «Багатий поділиться з бідним?!» - Не вірю! «Люстрація?!» - Немає! Як сиділи комуняки (в тому числі – у районі!) на посадах – «ТАК» і сидять! «Відродження села!» - крім вже згаданого, маємо копійчані молоко, хліб та м`ясо – для села і те саме, але в десятки разів дорожче – для міста!!! «Дороги до кожного села» - це тоді, коли внаслідок вкрадених коштів скорочується кількість сільських авто рейсів, жителі с. Трудолюбівка ходять пішки по 5 кілометрів, а жителів сіл Теляж та Ульвівок, як і жителів інших сіл району, примушують витрачати власні кошти на встановлення знаків зупинки, в інакшому разі погрожуючи ці зупинки відмінити. Знаки мав би встановлювати райавтодор, оскільки вони є об’єктами дорожнього сервісу – згідно Закону України «Про автомобільні дороги». Але буде так: після встановлення знаків за кошт громадян (по 360 грн. за штуку), п. Квартирук отримає за них кошти на свій рахуночок – згідно черговому Акту «виконаних» робіт. Разом з грошима за крадені ним тополі, які зараз продаються ним по 100 грн. за штуку по цілій Сокальщині! «Десять кроків назустріч людям» - так треба було нам чітко роз’яснити, що назустріч таким людям як Квартирук, Шайнога та всім мною сьогодні згаданим. При цьому додавши, що на жаргоні (простіше – по-фєнє!) слово «Люди» означає «ЗЛОДІЇ»! А то: «Бандитам тюрми!» – Фу, як вульгарно і неправдиво!


  Останній пункт: Будучи сільським головою, я майже три роки вивчаю злодійські схеми, а тому як і ви переконаний, що само по собі нічого не зміниться. За такої влади не дозволять виконувати свої обов’язки ні прокуратурі, ні міліції. І поки не прийде час виборів (під час яких – переконаний – вже ніхто не вступить в лайно згаданого кольору!), нам доведеться захищатися власноруч!



Українцю! Тебе кривдять! Що робити?!


Морду бити!


Обкрадені Мати й діти! Що робити?!


Морду бити!   


Україну – нашу Неньку – душе злодій помаленьку!


Що робити?! Морду бити!!!


      


Ось «ТАК!»



З повагою –



                                                                       Телязький с/голова                           Я. Кравченко


  



Д.С. – Отримавши реакцію на ч. 3 статті «ВСЕСВІТНЯ КРИЗА», ДЕРИБАН «ПО-СОКАЛЬСЬКИ» АБО ЛАЙНО З ЗАПАХОМ ПОМАРАНЧІВ  – особисто від керівника відділу освіти п. Монастирського Р.Т., подискутувавши з ним щодо наведеного вище та вивчивши отримані від нього роз’яснення та надану технічну документацію, констатую:


1 .   п. Монастирський не помаранчив ті тисячі грн., які були виділені на реконструкцію приміщення школи у с. Ульвівок під створення навчально-виховного комплексу та про які я згадував! Спомаранчили їх ті, хто залишив без коштів і майбутню шкільну їдальню у с. Теляж – минулорічна інфляція, галоповані нею ціни на матеріали та високі розцінки на проведення будівельно-ремонтних робіт.       


2 .   Щодо садочків та школи-інтернату: прийом дітей в дитячі дошкільні установи здійснюється не відділом освіти, а школа-інтернат належить до обласного підпорядкування.


3 .   Враховуючи дійсне, визнаю що поспішив доєднати п. Монастирського до згаданих у цій статті та щиро перед ним вибачаюсь за попередню нетактовність  та образу.    



З повагою –


                                                                                 16.01. 2009 року.    Я. Кравченко    




^

дописувач
-

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
01:22, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567