** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::19.11.2007

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    19 листопад 2007 року

Пошук в новинах   

економіка

 

МАЙБУТНЄ - ЗА ВПРОВАДЖЕННЯМ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

 

На передостанню декаду листопада припадає День працівників сільського господарства. З яким настроєм та здобутками зустрічають його трудівники полів та ферм Сокальщини, ми попросили розповісти начальника управління агропромислового розвитку Сокальської  РДА Ігоря ШАЙНОГУ

 

— Ігоре Володимировичу, як завершують 2007-й працівники сільського господарства Сокальщини?

— Незважаючи на певні труднощі, господарники завершують сільськогосподарський рік із певними здобутками. Очікуване валове виробництво сільськогосподарської продукції в сумі 374,6 мільйона гривень. Усіма категоріями господарств району буде вироблено 83 тисячі тонн зерна, 141 тисячу тонн цукрових буряків, 73 тисячі тонн молока, 14,9 тисячі тонн м`яса. З усіх показників, окрім виробництва молока, забезпечено виконання виробничих завдань.

—Як би Ви охарактеризували такі галузі сільського виробництва як рослинництво і тваринництво?

— Ці галузі розвиваються стабільно упродовж декількох років, а з деяких видів продукції ми нарощуємо виробництво, зокрема це стосується цукрових буряків, м`яса свинини і птиці. Хоча варто відзначити, щ по категоріях господарств, при стабілізації в загальному по району, спостерігається зменшення виробництва в індивідуальних господарствах і збільшення в сільгосппідприємствах. Тут є об`єктивні причини, в першу чергу, це впровадження сільгосппідприємст¬вами і фермерськими господарствами сучасних технологій виробництва продукції, оновлення технічної бази, зменшення затрат на її [ виробництво. Цього, на жаль, важко досягнути в приватному секторі, де в основному, використовується ручна праця. Наприклад, якщо в 2004 році від населення району надійшло 53 відсотки цукросировини на переробні підприємства, то від сільгосппідприємств — 47. То цього року частка перших становить 27 відсотків, других — 76.

У 2004 році населення реалізувало 87 відсотків м`яса, а сільгосппідприємства —13. Зате в 2007-ому населення виробило 68 відсотків м`яса, а сільгосппідприємства — 32.

—Чи є рентабельний господарський рік для агроформувань?

— 2007-й всі господарства району завершують з прибутками, очікувана сума чистого доходу 10,5 млн. грн. при рівні рентабельності 18,3 відсотка. Торік він становив 23 відсотки. Найбільш рентабельними галузями є виробництво зерна (57,5 відсотка) і молока (56,1), збитковим по району є виробництво м`яса ВРХ.

Як виглядає ситуація у селах,   де   ліквідували господарства? Що робитимуть, на Вашу думку, там селяни? Адже земля на тих територіях облогує...

За останні роки призупинився процес ліквідації сільгосппідприємств. Однак процес їх реформування із залученням інвестицій продовжується.

Це стосується переробних підприємств, які зацікавлені у виробництві сільськогосподарської продукції. Щорічні інвестиції в сільське господарство району становлять 9— 12 млн. грн. Основними інвесторами є українські підприємства, підприємці і фермерські господарства. Зацікавились нашими землями й фірми з іноземним капіталом. І на території декількох сільських рад вони уже уклали договори оренди з пайовиками. Цей  процес продовжується. Думаю, що скоро на Сокальщині землі, яка б не використовувалася, не буде. — Якою є середня заробітна плата працівників сільського господарства району?

— Вона нині складає 597 гривень. Це, звичайно, нижче рівня зарплати у промисловості й бюджетній сфері. Основні ж причини — сезонність виробництва і низькі ціни на сільськогосподарську продукцію. Ці фактори не дають можливості підвищити рівень зарплати. Сподіваюся, що керівники подбають про трудівників полів і ферм в майбутньому, і ті зароблятимуть більше.

—Що з`явилося нового в АПК Сокальщини?

— Ринкові умови вимагають зміни підходів до сільськогосподарського виробництва як галузі, оновлення матеріально-технічної бази, впровадження прогресивних технологій виробництва конкурентної продукції. Сума коштів для оновлення матеріально-технічної бази за цей рік у районі складає-5 млн. грн. Хочеться відзначити    кращі сільськогосподарські підприємства району, які стабільно з року в рік працюють і нарощують виробництво: ТзОВ «Добробут», ПАФ «Білий Стік», ТзОВ «Стенятинське», ПП «Агрофірма ім. Богдана Хмельницького», ПАФ «Войславичі», ТзОВ ПП «Угринів», ПП «Агрофірма «Опілля», ПАФ «Нове життя», ТзОВ «Реклинець», ТзОВ «Галичхутро», ПП «Флора-С», фермерські господарства М. Веклина, С. Хом`як, «Дзвін», М. Шумила, Г. Шкуропада.

— Сьогодні часто можна почути від людей, що держава забула про село і селянина. А як насправді, чи дбає вона про   сільське господарство і яку надає підтримку?

—У 2007 році збільшилася сума дотацій для сільськогосподарського виробництва з Державного бюджету. А саме: на 1 листопада сума сягнула 5,5 мільйона гривень, а це на 2,8 мільйона більше, ніж торік. Разом з тим рівень рентабельності знизився з 23 відсотків до 18,3, що свідчить про те, що сума коштів, отриманих сільгоспвиробниками з Держбюджету, не перекриває затрат на здорожчання цін на матеріально-технічні ресурси. Особливо це стосується міндобрив і пального. Така тенденція є загрозливою для галузі.

Ігоре Володимировичу, що Вас, як керівника управління агропромислового розвитку болить найбільше?

Це, насамперед, дефіцит кадрів усіх ланок сільськогосподарського виробництва. Достатньо високі ставки за користування кредитними коштами, розвиток інфраструктури села, особливо, це стосується стану доріг, соціально-культурних об`єктів на селі, розвитку системи цивілізованих заготівельних пунктів, завершення процесу врегулювання відносин з майновими паями. Важливим питанням є підвищення орендної плати за земельні паї.

Дякую за розмову!

16 листопада 2007р.

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

погляди

БІДА НАВЧИЛА


В одній християнській родині батьки мали сина і дочку. Поки діти були ще малими, слухалися своїх батьків, молилися, ходили до церкви, і в сім`ї панував родинний спокій.


Коли Євген закінчив навчання в університеті, влаштувався на роботу. Зарплата була низькою і він вирішив поїхати на заробітки. На новому місці праці Євген швидко познайомився з новим товариством. З`ясувалося, що в погоні за швидкою і легкою наживою його „співзаробітчани" обкрадали і грабували людей. Непомітно, починаючи з малих доручень "товаришів", Євген втягнувся у їхній спосіб заробітку. Одного разу, як відбирали гаманець у старшої жінки, нагрянула міліція. Жінка почала кричати, просячи допомоги. В результаті герой-заробітчанин опинився на лаві підсудних. Тоді згадав він про науку своїх батьків, про Бога, про молитву.


Його молодша сестра разом з своїми подругами, почала часто навідуватися до барів, ресторанів. Додому приходила пізно, очманіла від алкоголю. На зауваження батьків вона не реагувала, а продовжувала веселий, але брудний спосіб життя. Розгнуздане розпусне життя довело до того, що повертаючись з чергової вечірки, її важко побили, і вона опинилася в лікарні у травматологічному відділенні. Перебуваючи у важкому стані, вона нарешті згадала добрі поради батьків, згадала про те, як давно вже не молилася, не була в церкві та навіть не згадувала про Бога.


Тож і Євген, і його сестра Надія, опинившись на дні грішного життя, коли гріх показав свою брехливу насолоду, почали взивати до Бога: „Господи, рятуй мене!" Коли батьки провідали дочку в лікарні, а сина у в`язниці, то здивувалися, бо обоє вони попросили, щоб ті принесли їм вервиці для молитви.


Через кілька тижнів дочку виписали з лікарні, і хоч ще трохи шкутильгала, спираючись на милиці, все ж справи зі здоров`ям пішли на поправку, і через місяць вона вже почувала себе цілком здоровою.


Через два з половиною місяці відбувся суд над Євгеном. Враховуючи те, що позивачка відкликала свій позов, а також позитивну характеристику Євгена з місця навчання та попереднього місця праці: що раніше не притягався ані до адміністративної, ані до кримінальної відповідальностей та важке матеріальне становище батьків, його звільнили.


З цього часу в родині постійно ведеться спільна молитва. Кожної неділі і свята всі беруть участь у Богослужіннях і дякують Богові за отримані ласки.


Отець Орест РУБЕЛЬ, с. Конотопи.


16 листопада 2007р.

^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
08:11, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567