** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::15.01.2007

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    15 січень 2007 року

Пошук в новинах   

суспільство

Велика рідня

СЕРЕД учасників урочистих зборів в Новоазовському РБК з нагоди 15-ї річниці Незалежності України були гості зі Львівщини. Доброзичливі молоді люди в вишитих сорочках піднімались на сцену, щоб висловити щиру вдячність нинішньому голові райради К.І. Ширидекіну і його наступникові на посаді Сєдовської селищної ради С.А. Вузівському за гостинність і турботу та вручити їм на знак щирої поваги пишні, рум`яні караваї.

Присутність представників Західної України на святі не випадкова. Для жителів нашого району вони стали вже добрими друзями. Впродовж декількох років між львів’янами і новоазовцями відбувається обмін культурним надбанням в рамках проекту: «Схід - Захід: навіки разом!». Це дружнє спілкування почалося з легкої .руки депутата Сокальської районної ради, представника громадської молодіжної організації «Мрія» Богдана Шклянка. Почати обмін делегаціями ми вирішили з участю дітей, - розповідає Богдан Петрович. - Цього разу на відпочинок до моря ми привезли 20 активістів молодіжного руху - учнів та випускників сільських шкіл та шкіл з міст Сокаль і Червоноград. Більшість з них вперше бачить море. Це стільки вражень, приємних емоцій!

В базі відпочинку «Голубая волна», де розмістили делегацію, львів`ян уже знають всі відпочиваючі. Мелодійною українською мовою, якою вони спілкуються, заслуховуються навіть москвичі. Росіян приваблює чарівність звучання слів, зміст яких вони добре розуміють. Схильність до новоприбулих викликає і їх щире захоплення морем та сонцем.

- Я щаслива, що приїхала сюди, - ділиться Оля Ходорик з міста Червонограда, яка нещодавно стала студенткою Львівського університету ім. Франка. - Хоча дорога була дуже важка, в потязі - спекотно, радість від перебування на морському узбережжі все компенсувала. Тут стільки сонця, тепла, доброзичливості! Ми тільки лиш приїхали, як нас запросили на свято в райцентр. Мені дуже сподобався концерт, виконання українських пісень. А колектив «Козачка» просто вразив своєю майстерністю... Захопила мене і гра «Ну-мо, дівчата!», яку організувала для нас Дарія Миколаївна Ільяшенко тут, на базі відпочинку. Після її закінчення ми в`сі разом їли «солодкі» призи, танцювали на дискотеці, веселились.

Бачили б ви, якою теплою була наша зустріч з делегацією! - ділиться радістю працівник СБК і культорганізатор бази відпочинку Д.М. Ільяшенко. - Особливо зі старими знайомими - Богданом Шклянка і його донькою Оксаною, яка теж займається громадською роботою. Ми обіймались, мов рідні, згадували наше перебування на Сокальщині восени минулого року, передавали привіти від спільних знайомих. Д.М. Ільяшенко, директор СБК Н.І. Кузьміна, працівник Будинку культури Н.В. Чорна та інші творчі працівники селища - це ті люди, з якими Богдан Шклянка зріднився серцем і душею. Хоча вдячність його поширюється на значно більше коло посадових осіб - на керівників району, селища, баз відпочинку, агроцехів. - У нас дуже цікава і насичена програма, - говорить Богдан. - Стільки розважальних заходів для дітей, пізнавальних екскурсій! Мене особисто вразили масштаби сільськогосподарського виробництва і переробки продукції у вашому районі. У нас, на Сокальщині, вже немає великих господарств. Тому було дуже цікаво побувати в агроцеху № 18, познайомитися з процесом випікання хліба, поспілкуватися з

людьми. Приємно було побачити тут, на сході, будівлі закарпатського стилю, які зводили майстри із Закарпаття та Прикарпаття.

Сподобався львів`янам і спільний смачний обід на хлібозаводі, і приязнь трудівників. А господарі були вдячні гостям за чудові душевні пісні «Моя Україна», «Червона рута», «Мамина сорочка».

Молодші учасники делегації були в захваті від атракціонів в селищі Сєдово, від чистої, голубої води в басейні пансіонату «Металург», де їх гостинно приймали.

Нинішнім візитом в наш район, як повідомили гості зі Львівщини, обмін делегаціями не завершиться. Вони уже запросили на святкування майбутнього Різдва друзів з нашого району.

Чим більше ми спілкуємось, тим більше переконуємося, що між нами немає ніяких бар`єрів, - вважають Богдан Шклянка і Володимир Скоблюк. - Ми не віримо, що на сході не хочуть розмовляти українською мовою, особливо молодь. З нами їхали юнаки з Маріуполя, які були у Львові на екскурсії. Чули б ви, як охоче вони спілкувалися з нами по-українськи! У нас одна" земля, одна любов до неньки-України. А обмінюватися нам потрібно звичаями та обрядами, які в кожній місцевості мають своє самобутнє забарвлення.

Нинішній рік оголошено Роком села, однак поки що полегшення селяни не відчули, - вважають мої співрозмовники.

- Тому потрібно об`єднати зусилля селян на поліпшення ситуації, добитися розумного співвідношення цін на продукцію сільського господарства і засоби виробництва. У нас є можливість налагодити тісні економічні і бізнесові зв`язки.

Активну громадську діяльність Богдана Шклянки і його соратників помітили представники посольства США в Україні, які пообіцяли фінансову підтримку проекту «Схід -Захід: навіки разом в європейське майбутнє!». Вже виділені кошти на організацію табору відпочинку «Щит дружби - 2006», де побували діти з Луганщини. Наступного літа туди поїдуть діти з нашого району. Вони зможуть побувати в Карпатах, взяти участь у поході на Говерлу.

Такий відпочинок стане традиційним. А ще гості зі Львівщини планують провести в майбутньому на нашому узбережжі фестиваль під назвою «Мрія єднає друзів», який допоможе розкрити творчі таланти представників обох регіонів. То ж нехай нас і надалі єднає і пісня, і щира дружба, і міцні економічні зв`язки. Так, як єднають спільні інтереси одну велику родину.

Л. АНДРІЄВСЬКА. На знімках: (вгорі) делегація львівян в «Голубой волне»; (в центрі) відпочинок на узбережжі; (внизу) Богдан Шклянка, Володимир Скоблюк та Д.М. Ільяшенко.

Фото автора.

газета "Приазовье" від 2 вересня 2006р.

^

дописувач
-

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
16:10, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567