** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::12.03.2019

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    12 березень 2019 року

Пошук в новинах   

суспільство

Нас єднають думи Кобзаря
Нас єднають думи Кобзаря

Сокальщина відзначила 205 річницю від дня народження Шевченка


“Щовесни, коли тануть сніги
І на рясті засяє веселка,
Повні сил і живої снаги,
Ми вшановуєм пам’ять Шевченка”.

Кожного року, Сокальщина, як і вся Україна, зустрічає весну вшануванням великого генія українського народу Тараса Григоровича Шевченка. Цього року виповнюється 205 років від його дня народження. В історії кожного народу є імена, які становлять його славу, велич і національну гордість. Саме таким і є для України ім’я безсмертного Кобзаря – Тараса Григоровича Шевченка.

У день народження великого Кобзаря в Сокальському районному народному домі пройшов літературно-мистецький вечір " Нас єднають думи Кобзаря".Першим на сцені виступав  дитячий хор "Мелодія" Сокальської школи мистецтв ім.В.Матюка  із Шевченковим невмирущим "Заповітом" –  символом незламного духу, вікової боротьби за незалежність. У вшануванні пам’яті Пророка нації взяли участь мистецькі колективи: дитячий хор "Мелодія" Сокальської школи мистецтв ім.В.Матюка (кер.М.Дубик), народний вокальний ансамбль "Любисток" РНД  м.Сокаль (кер.Л.Конончук), хореографічний ансамбль Веселка" при Сокальському РНД (кер.Н.Ганіткевич),вокальний ансамбль Сокальського РНД (кер. О.Шевчук),камерний ансамбль скрипалів "Ледіс" Сокальської школи мистецтв ім.В.Матюка (кер.І.Когут), народний чоловічий хор "Плугатар" НД с.Стенятин (кер.І.Курач), тріо бандуристів Белзької школи мистецтв, народний вокальний ансамбль "Берегиня" РНД м.Сокаль (кер.М.Найдюк),  народний ансамбль пісні і музики "Княжий" НД м.Белз (кер. Л.Плахтина),зведений хор у складі: народного хору "Надбужжя" НД с.Завишень, "Хлібодар" НД с.Завишень, "Колос" НД с.Свитазів. Присутні щиро аплодували читцям: переможницям районного огляду читців Нелі Прихідько, Надії Гарасимчук, Анастасії Леуш та ведучій заходу - Руслані Антонюк.

Завершальним акордом урочистої академії став виступ об’єднаного хору, що спільно із глядачами заспівали «Реве та стогне Дніпр широкий».

Після святкового концерту відбулося урочисте покладання вінків та квітів до пам’ятника Великому Кобзареві.

ведуча заходу  Руслана Антонюк
ведуча заходу Руслана Антонюк
дитячий хор
дитячий хор "Мелодія" Сокальської школи мистецтв ім.В.Матюка (кер.М.Дубик)
народний вокальний ансамбль
народний вокальний ансамбль "Любисток" РНД м.Сокаль (кер.Л.Конончук)
хореографічний ансамбль Веселка
хореографічний ансамбль Веселка" при Сокальському РНД (кер.Н.Ганіткевич)
вокальний ансамбль Сокальського РНД (кер. О.Шевчук)
вокальний ансамбль Сокальського РНД (кер. О.Шевчук)
народний чоловічий хор
народний чоловічий хор "Плугатар" НД с.Стенятин (кер.І.Курач)
народний вокальний ансамбль
народний вокальний ансамбль "Берегиня" РНД м.Сокаль (кер.М.Найдюк)
Нас єднають думи Кобзаря
Нас єднають думи Кобзаря
Нас єднають думи Кобзаря
Нас єднають думи Кобзаря

^

Юлія Сорочук
_

релігія

Послання Кир Михаїла на Великий піст 2019 р. Б.

 Великопосне послання для священиків, монахів і монахинь і всіх вірних Сокальсько-Жовківської єпархії на 2019 р.

Нам гріх заподіяв руїну

Тривога охоплює кожне життя.

Ми сьогодні вдаємося до Премудрості Божої

Хай справою миру нам стане Вона.

Мої возлюблені в Христі дорогі брати і сестри. Сповнений з вами в переживаннях за життя, як на теперішній, так і на майбутні наші часи.

Слава Ісусу Христу!
Ми, що живемо на землі, яка для нас є спільна; і сонце, що теж одинаково світить на праведних і грішних; і воду, що п’ємо з землі; і плоди земні, якими насичуємося, але цього здавалось нам є недостатньо. Бог кожного з нас наділив різними дарами, щоб ми, розвиваючи їх, один одного доповняли. Усе, що ми споживаємо і чим користуємося – це все діло рук наших, це блага земні для нашого з вами життя, для якого ми усі в міру своїх можливостей прикладаємося і є внеском кожного.
В останніх часах розвиток індустрії досягнув захмарного рівня, в якому ми живемо і користуємося: інтернет, комп’ютери, техніка – це все створює, здавалось би, щораз кращий рівень життя. Але і це нас в кінцевому результаті цілковито не тішить. Якщо йдеться про особисте щастя, в якому знаходять себе закохані, то і це не є вистарчальним для людського щастя. Ми спостерігаємо, що матеріальний світ не може задовільнити наші вимоги. Коли ще почнемо говорити про здоров’я і хвороби, про нещастя і смерть, про природні розрухи і війни – це людину може зводити до відчаю –
Тривога охоплює людське життя. 
Ми вдаємося до Премудрості Божої,
Хай для нас стане достатком Вона.
Нещодавно Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, у своїм посланні з нагоди століття відновлення соборності українського народу та його держави під заголовком: «Наша Свята Софія» запрошує «…в контексті  нашого духовного та культурно-національного буття щиро скерувати очі власного серця і ума до Божественної Премудрості. Цю Премудрість Предвічний Отець являє нам у своєму воплоченому Сині та відкриває у Святому Дусі. У цій Божественній Софії, Премудрості Божій, ми бачимо глибоку мудрість нашого національного та державного буття – Софії Київської, що є іконою та воплоченням Премудрості Божої. Софія, Премудрість Божа, прийшла на київські пагорби з Володимировим хрещенням і лягла в основу всієї київської цивілізації. Ідеться про Євангельські цінності та моральні принципи, що осяяли культуру наших предків і стали міцними підвалинами для об’єднання українського народу та розвитку нашої державності». 
Ми, що живемо в Україні, це Бог дав нам цю підвалину аби Україна могла утвердитися у віках. Ми зараз знаходимося в часі Великого Посту для того, щоб застановитися над викликами особистого і суспільного життя, в тому числі і церковного життя і щоби нашими зусиллями і Божою допомогою у вірі, надії і любові запалилися прагненням Божої Премудрості у всіх наших діяннях, думаннях, бажаннях, стараннях, триваннях і сподіваннях. Якщо ми бодай щось одне з Премудрості Божої засвоїмо, то Премудрість нас поведе дальше і про більше буде нам торувати шлях.
Кращого бажаймо собі і для ближніх.
Молитвою скріпляймо бажання свої,
Щоб з волею Божою наша єдналась,
Бо в цьому Премудрість  є для нас на землі.
Братолюбія справжнього нам подай Господи,
Бо в нутрі нашому цього нема.
Ворог-гріх наш розум туманить
Сили і світла нам подай від Христа.
Піст полягає у Божій Премудрості. Це не є видумка Церкви, але це є приклад самого Бога Ісуса Христа, який дав нам приклад духовного змагання, боротьби із злими силами, які ми називаємо гріхом. Постом виражаються наші суттєві, життєві зусилля непримеренності з нашими гріхами. В молитві святого Єфрема, яка стосується кожного, навіть тих, що кажуть, що гріха не мають, є причина призадуми і признання, щоб щиро прагнути збагнути і позбутися гріхів: «Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, недбайливости, властолюб’я і пустомовства віджени від мене».
Ми Божу Премудрість признаємо у світі
І в Премудрості Бог нам цей світ доручив.
Дав в ньому любов, мир, свободу, дав вільну волю,
Щоб кожен Премудрість в собі досвідчив.
Ради нашого життя, здоров’я, успіхів, наших трудів; ради успішного  нашого благоустрою життя: особистого, сімейного, церковного і суспільного; ради припинення війни, відведення ворогів і встановлення миру; ради нашої держави-України, якої без нас не може бути, а якщо з нами, то вільної, незалежної з усіма її для нас конституційними гарантіями, основаними на правах Божих і людських, візьмімось за молитву, піст і милостиню, переймімось щирим покаянням і нашим наверненням до Христа у Його Божественній Премудрості, яку Він об’явив у Євангелії, зокрема на хресті.
У своїй Премудрості нам Бог об’явився.
Він, умираючи, всі гріхи нам простив.
Для цього, щоб тепер, коли ми дізналися,
Кожен для всіх так само робив.
Закликаю всіх у дусі покаяння і примирення з Богом і ближніми докласти зусиль в часі посту аби ми засягнули Божої Премудрості і переконання для запевнення нам успіху для повноцінного життя у прещедрій Божій Премудрості.
Пресвята Богородице! Церква називає Тебе Престолом Божої Премудрості. На твоєму Престолі Бог відкрив свою премудрість і ввірив її Тобі. Пресвята Богородице, Престоле Премудрости, щораз до Тебе волаємо, яви нам Твою милість. Бажаю усім торкнутися нашими посними зусиллями до Престолу Божої Премудрості, Пресвятої Богородиці, щоб з певністю почерпнути Божої ласки для життя нашого в мирі на землі і у вічності.
Мир у Божому благословенні засилаю від Бога Отця, Сина
і Святого Духа на усіх вас для життя і спасіння. Амінь.

 

†Михаїл Колтун

єпископ Сокальсько-Жовківський

 

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії

в день св. Мелетія, архиєп. Антіохійського, 25 лютого 2019 р. Б.

^

Сокальсько-Жовківська єпархія
Прес-служба

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
20:37, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567