** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::07.12.2007

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    7 грудень 2007 року

Пошук в новинах   

влада

Олег Солодяк: «Це наша спільна праця»


 Місцеве самоврядування в нашому районі має свої традиції та здобутки. Про це наша розмова з головою районної ради Олегом Солодяком



-    З якими показниками підійшли до цього свята територіальні громади району?



В основному з добрими. Хоча деякі не виконали місцевих  бюджетів, але їх мало. Треба шукати об`єктивні на це причини. А вони, швидше за все, криються в системі  планування дохідної частини бюджетів. В цілому маємо хороший корпус керівників органів місцевого самоврядування - це і голови, і секретарі. Склад депутатів районної та місцевих рад доволі професійний, адже люди вболівають за стан справ і розвиток нашого району, бажають його покращення в соціальних питаннях, будівництві.


Приємно, що ожив довгобуд - нині будівельники продовжують будувати Пристанську школу, успішно освоюються кошти, які надходять з Державного, обласного і частково місцевого бюджетів. Триває будівництво Народного дому в селі Домашів. Це велика заслуга сільського голови Ольги Ващишин (фінансування іде через місцеву раду). Проведено складний тендер, який зайняв чимало часу. Але, слава Богу, все це пройдено.


Тішить й те, що на території деяких сільських рад проводимо газифікацію - в Двірцях, боровому, Куличкові, Городище, Лешкові, Сільці. Виділено кошти на проектну документацію підведення газопроводу до Мурованого та Русина. У цих селах, а також населених пунктах белзької зони в найближчі роки запалає голубий вогник.


У переддень свята не хотів би виокремлювати когось з голів, але все ж скажу добрі слова про тих, хто, на мою думку, не зупиняється на досягнутому, щось будує, пропонує нові ідеї в тій чи іншій сфері. Ось взяти хоча б Хоробрівського сільського голову Володимира Саву. Його заслуга і заслуга територіальної громади, яка з розумінням поставилася до цього, із таким розмахом і на такому хорошому рівні провела цьогорічну транскордонну зустріч «Кордон-803». Тим самим ми дали зрозуміти нашим польським решт збудувати митний перехід, який заклали в Державну програму.


Великий досвід роботи має Варязький сільський голова Марія Закревська, а Белзький міський - Іван Калиш постійно працює над розв`язанням складних соціальних питань. Окрім того, паралельно розбудовує державний історико-архітектурний заповідник княжого міста, Він постійно у пошуку.


Свою лепту у спорудження символічної криївки УПА вклав і Савчинський сільський голова Василь Калька. На прикладах ми повинні показувати молодому поколінню, як боролися наші герої і виховувати їх добрими людьми, патріотами своєї землі. Щоб вони це світле відчуття пронесли через усе життя і передали наступним поколінням.


Хороших слів заслуговує і Реклинецький сільський голова Петро Куцин. В цьому році він таки домігся, щоб до Стременя дотягнули газопровід і запалили факеп. Крок за кроком газифікують село.


Одна з найменших сільрад в районі Корчіаська (голова Галина Сідельник), але попри те тут вишукують шляхи вирішення соціальних питань. Думаю, до кінця року або на початку 2008-го тут відкриють Народний дім. Для громади це неабиякий плюс.


Заслуговують похвали великомостівський міський голова Наталія Домашовець, Ванівський сільський - Галина Пагула (завдяки їй в Низах відкрили дошкільний заклад), Сілецький - Іван Годісь Тудорковицький - Іван Чернієвський  Тартаківський - Степан Орловський  Межирічанський - Іван Сироїд та інші.


Переконаний, що проблеми завжди будуть, адже час не стоїть на місці. І керівники місцевих органів влади мусять шукати шляхи вирішення проблем, які щоразу підкидає життя. Хочемо того чи ні, а так воно є.



-    Районна рада затверджувала місцеві програми. Як їх виконують?



Прийнято 14 загальнорайонних програм, які передбачали відповідне фінансування. Зупинюся на тих, які успішно реалізуємо. Програма по енергозбереженні Держава не байдужа до цього питання, йде на зустріч людям, виділяє відповідні кошти. Багато мешканців району придбали і встановили в оселях енергозберігаючі прилади. Взяли відповідні кредити, відсотки від яких покриваються за рахунок обласного бюджету. І це добре. Люди створюють собі комфортні умови проживання і водночас держава   виконує  програму  з енергозбереження.


Про інші програми:


-    соціальна допомога учасникам бойових дій УПА. В місцевому бюджеті на це коштів обмаль, але чим можемо допомогти нашим сивочолим воякам, допомагаємо - виплачуємо по 50 гривень щомісячно;


-    соціальна допомога найменш забезпеченим громадянам, а також тим, хто опинився в екстремальних умовах, здійснюється через районну державну адміністрацію;


-    соціальна допомога дітям-інвалідам та хворим на ДЦП діє не перший рік. Надаємо дітей. Батьки, до речі, відзначають в цьому плані зрушення, адже діти їдуть на лікування, проходять його і є відповідні позитивні результати;


- створення навчально-реабілітаційного центру для інвалідів району. На це виділено 15 тисяч гривень. Отримали допомогу від колег з Голландії, які нададуть медичне обладнання. Роботи на завершенні. В реабілітаційному центрі здійснюватимуть навчання інвалідів. Вдячний голові районної асоціації інвалідів Ніні Сергєєвій, яка працює на громадських засадах, а трудиться так, ніби отримує добру матеріальну винагороду. Така її життєва позиція;


-    підтримка засобів масової інформації (газети «Голос з-над Бугу» та ТРК «Сокаль»),


-    збереження, підвищення родючості ґрунтів  оптимізації господарського використання деградованих земель - виділено 185 тис. грн. Кошти освоюються,


-    підтримки селекційно-племінної справи;


-    розвитку насінництва;


-    забезпечення фінансування   меліоративної мережі, внутрігосподарських меліоративних систем (135 тис. гра). Сільські ради звертаються до нас, адже треба розчищати меліоративні канали, приводити їх в належний стан.


-    підтримка наймасовішого виду спорту - футболу (40 тис. грн.). Діє вона успішно. На жаль, результат у команди ФСК «Сокаль» мав бути набагато кращим...;


-    підтримка культурно-просвітницьких та інформаційно-презентаційних заходів у районі (25 тис. грн.). І сокальчани, і жителі району могли побачити чимало заходів, які проводять відділ культури, райдержадміністрація, районна рада. А це – транскордонні зустрічі «Корчмин - Стаївка», «Кордон -803», міжнародний сплив на байдарках по річці Західний Буг, «Мамині зіроньки», «Свитазівські притупи», державні, релігійні свята та інше;


-    підтримка підприємництва (15 тис. грн.). Звичайно, це малі кошти, їх вистачає лише на пропагандистські заходи;


-    оркестру Сокальського народного дому (10 тис. грн.). Сокальчани отримують насолоду від концертів з участю цього оркестру.



-    Олеже Мироновичу, Державний бюджет на наступний рік досі не прийняли, і як працювати в таких умовах, як складати найближчі програми, не кажучи про віддалену перспективу?



    Дуже погано, що Верховна Рада до 1 грудня ц. р. не прийняла Державний бюджет на 2008 рік. Тому змушені будемо працювати за тимчасовими кошторисами. В цілому завдання перед нами ставлять на рівні Києва, дуже високі. Дохідну частину збільшили майже на десять мільйонів гривень.  І, здається, це ще не остаточна контрольна  цифра. Так, завдання великі.


      Ми спілкуємося з колегами з інших  районних рад, з керівництвом області і дійшли  - спільної думки: щось не так. На останній  нараді про це говорив і голова облради  Мирослав Сеник. На моє переконання не варто кошти централізувати, скидати в загальний «котел», а потім ми мусимо  просити їх у Києва. Вагома частина доходів  має залишатися на місці, де б місцеві громади чітко планували, що і як робити на наступні роки.


Кілька місяців тому за розпорядженням голови ОДА Петра Олійника проводили зустрічі в сільських населених пунктах з активом, депутатським корпусом, керівниками закладів, які фінансуються з місцевих бюджетів. Роз`яснювали соціальні ініціативи Президента. І в той же час фіксували болючі питання, які стоять перед громадами. На першому місці - дороги, які в дуже поганому стані. На превеликий жаль, районна влада має на це мінімальний вплив. Але постійно про це інформуємо керівництво області і відповідні структури. Вони знають, але реально вплинути на це також не можуть. Думаю, що найближчим часом і у цьому питанні відчуємо зрушення до кращого. Друге питання - соціальне: утримання закладів освіти, культури, медицини. Об`їжджаючи села, побачили в якому жалюгідному стані Народні доми, бібліотеки, хоча і невеликі - 100 тисяч гривень - за які перемонтували дахи і фасади Народних домів сіл Свитазів, Переспа, Перетоки, Низи, Бояничі. Хочемо, щоб в закладах культури було затишно і вони працювали цілий рік.



-    Як Вам, як голові районної ради, вдається скоординувати роботу всіх органів місцевого самоврядування?



    Я не один, є активісти в районній раді, їх не стільки, як цього очікували, але вони є. Вибори за партійними списками не дали вичерпної відповіді на те, хто є авторитетом в тому чи іншому населеному пункті. Після виборів, ми зрозуміли: більшість депутатського корпусу районної ради складають ті, хто проживає в Сокалі. Довелося закріпити депутатів за відповідними громадами по селах. Хотів би відзначити голів постійних депутатських комісій районної ради: з питань праці та соціального захисту населення - Михайла Веклина; з питань бюджету та економіки - Олега Кожушка та секретаря цієї комісії Олександру Небожук; з питань АПК, земельних ресурсів та соціального розвитку села - Олега Іванчину  (при надзвичайно великій зайнятості  - адже очолює однй з найпотужніших господарств  Львівщини - знаходить час і проводи ті, засідання комісії); з питань охорони здоров`я, екології, фізкультури І спорту - Станіслава Дасюка; з питань освіти, культури, духовного розвитку - Василя Мазника; з питань законності, правопорядку та захисту прав споживачів - Василя Смолинця, з питань розвитку промислового комплексу та підприємництва - Віктора Баланюка, з питань регламенту та депутатської етики - Ларису Фарин.


Велику активність проявляють депутати Василь Козира, Юрій Круглій Надія Лащівська, Галина Ложовська, Богдан Нечай, Іван Пелип, Анатолій Василишин Петро Пилипчук, Володимир Полянчук, Богдан Шклянка, Галина Губені, Михайло Вербінець Марія Антонюк та інші. Відрадно, що ми тісно співпрацюємо з райдержадміністрацією, голова якої Олексій Кінах також є депутатом районної ради. Саме наша співпраця є запорукою ефективної роботи у всіх сферах господарсько-економічного і культурного життя Сокальщини.



-    Як Вам вдається скоординувати роботу всіх рад на досягнення результату?



    Думаю, що кожен депутат, голова чи секретар розуміють своє призначення. Адже органи місцевого самоврядування роблять все для того, щоб життя в нашому краї покращилося. Справ нагальних багато. Це - утримання закладів охорони здоров`я, культури, освіти. Колись наші прадіди самі будували будинки «Просвіти» і не думали, хто їх утримуватиме. Вони потроху збирали гроші, давали на громадське хто скільки міг, наповнювали своє життя багатим, духовним, купували книги, хоч це було дуже-дуже дорого. Нині ж про це чомусь забуваємо.


Громада збайдужіла, вона сторониться суспільного, мовляв, не моє. Вважаю, що завдання влади - повернути оце відчуття що «ми - громада», відчуття того, що ми є власниками усього, що знаходиться на нашій території і за це відповідаємо й повинні зберігати народне добро в належному стані. Так воно є, до речі, за кордоном, навіть у наших польських сусідів.


Якщо є нормальний підхід до вирішення будь-якої проблематики, то вдається багато що зробити. Ми розуміємо в який час живемо, бюджет не дозволяє водночас усе здійснити. Але поволі, крок за кроком, співпрацюючи з органами місцевого самоврядування, багато що вдається - газифікація, водопостачання та інше. Тому дякую сільським головам, секретарям, депутатам місцевих, районної рад, які з розумінням ставляться до своїх обов`язків, а нині нелегко працювати. Адже за кожним найменшим успіхом - наша спільна праця. Ось провели п`яту спортивну спартакіаду і тішить те, що в ній взяло участь 16 територіальних громад. Не байдужі люди і до спорту. А це і спілкування, і досвід, і активний відпочинок.


-    Ваші побажання всім депутатам напередодні свята.



    Перш за все - міцного здоров`я, щастя, благополуччя, щоб вдалося втілити все, що задумали. З нами Бог і Україна.



Інтерв`ю взяв Василь СОРОЧУК.


7 грудня 2007 р.



^

Газета
"Голос з-над Бугу"

влада

5 грудня заступник міського голови Сокаля В.Козакевич провів нараду з керівниками житлово-комунальних підприємств міста. У ній взяли участь директор МКП “Сокальтеплокомуненерго” В.Кіпень, директори МКП “Водоканал” А.Жовнерович, КП “Сокальжитлокомунсервіс” Б.Леськів, в.о.начальника Сокальського УЕГГ В.Бучма, спеціаліст відділу містобудування, архітектури та ЖКГ М.Бугай та інші.


Основними питаннями, які розглядалися на нараді були: про стан оплати населення за послуги МКП «Сокальжитлокомунсервіс»; про ліквідацію аварії на теплових мережах у Сокальській СЗШ №2; про забезпечення теплопостачання у дитячому садку №5; інші.


Як зазначалося на нараді, за жовтень проплата населення міста за теплопостачання становить 91%. Було вирішено у міському бюджеті на 2008 рік передбачити кошти на встановлення автономного опалення у всіх дитячих дошкільних установах Сокаля.


^

РДА
Сокальська РДА

суспільство

У Сокальському відділенні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань на обліку перебуває 106 осіб, які потерпіли на виробництві внаслідок трудового каліцтва та професійних захворювань. Відділення Фонду систематично відшкодовує втрату працездатності потерпілим. У 2006 році було виплачено 438 тис.грн., за 9 місяців 2007 року – 376 тис.грн.


З нагоди Міжнародного дня інвалідів відділення Фонду передплатило інвалідам трудового каліцтва 14 примірників газети “Благовіст” та 6 – районного часопису “Голос з-над Бугу”.


^

РДА
Сокальська РДА

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
01:27, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567