** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::06.07.2010

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    6 липень 2010 року

Пошук в новинах   

економіка

 

01 липня відбулося засідання підприємців Сокальщини на тему "Наскільки збідніє пересічний українець від податкового терору з прийняттям нового Податкового кодексу?» 

Його ініціатором стала Сокальська агенція регіонального розвитку, Сокальська сільськогосподарська дорадча служба та підприємці сокальщини. Ганна Костюк  розповіла про злочинну недосконалість нового Податкового кодексу і учасники прийняли одноголосне рішення  про початок збору підписів за відкликання цього антипідприємницького та антиконституційного документу.  

Про щож йдеться у у новому податковому кодексі.

    З 1 січня 2011 року в Україні має вступити в силу новий Податковий кодекс, якщо Верховна Рада прийме його в цілому (нещодавно ВРУ прийняла новий Податковий кодекс у першому читанні).

Аналіз цього документу показує, що він не виконає головного призначення, яке мають податкові «конституції» в цивілізованих країнах: стимулювання продуктивної роботи бізнесу, розвитку економіки, а відтак – наповнення бюджетів різних рівнів. Навпаки, новий Податковий кодекс, який тероризуватиме новим стягненнями та перевірками громадян і підприємців, знищить бізнес і неминуче призведе до зубожіння української нації в цілому.

Замість обіцяного скорочення податків, у запропонованому Урядом Азарова Податковому кодексі, про людське око, скоротили лише ті податки, які не перевищують 1% у загальному податковому «кошику». Наприклад, запропоновано ліквідувати податок на утримання тварин, який і так не платять. Більше того, у новому Податковому кодексі цілковито проігноровано принцип соціальної справедливості, згідно з яким платити має більше той, хто більше заробляє. Дві третини українців, які живуть на одну тисячу гривень на місяць, поставлені на один податковий щабель із одним відсотком олігархів, які привласнили майно і  доходи всієї держави. 

  Усі громадяни, які мають заощадження в банках, сплачуватимуть податок з дивідендів,які їм будуть нараховані на депозити. Окрім єдиного податку, підприємці будуть змушені відраховувати податок на доходи громадян та всі соціальні внески, які нині сплачують в складі єдиного податку (податок з доходів фізичних осіб – 15%, соціальні внески – 37,5%, ринковий збір, збір на зайняття окремими видами діяльності – до 400 грн. на місяць). Збільшиться і величина єдиного податку: якщо тепер від становить до 200 гривень, то з прийняттям нового Податкового кодексу ця сума зросте до 1000 – 2000 грн. 

  Усіх підприємців зобов’яжуть мати касовий апарат із електронним механізмом звітності. Податківці зможуть зупинити роботу підприємства на 60 днів. Податкова матиме право безперешкодно провести обшук у громадян вдома без санкції суду. Кодекс також передбачає збільшення величини штрафів у 5 разів і пропонує запровадити непрямі методи обрахування витрат.   Кодекс легалізує «стукацтво»: якщо хтось анонімно напише про «ліві» прибутки сусіда,то податкова матиме офіційний привід миттєво розпочати перевірку і, за бажання,ліквідувати будь-який бізнес. Банки повинні будуть видавати всю інформацію про клієнтів – банківська таємниця фактично перестане існувати. І цей перелік тиску через новий Податковий кодекс на громадян та підприємства можна продовжувати.

У контексті нового Податкового кодексу податкова служба перетворюється на репресивний апарат із безмежними правами та з мінімальною відповідальністю. Податковий кодекс знімає будь-яку відповідальність із податкової служби за витік приватної інформації із податкових органів і не передбачає права на оскарження рішення податкової. Запроваджується спрощена процедура розгляду справ у суді з питань податкових стягнень. При розгляді справи не є обов’язковим присутність підприємця, що ставить під загрозу об’єктивність судового розгляду.

Наслідками прийняття цього кодексу стануть: зростання рівня безробіття, збільшення тіньового сектора економіки, збільшення цін, поглиблення проблем кредитування реального сектора економіки, збільшення кількості й строків перевірок підприємців, безпрецедентне свавілля податкових органів та їх вручання в приватне життя (обшуки домівок, арешти, допити, інше) і багато іншого. Фактично влада планує  діяти за принципом: «видоїти з народу все, що тільки він має»!

Особливі повноваження в новому Податковому кодексі прописані для місцевої влади.Податок на прибуток підприємців розділено на двох адресатів – місцеві та державний  бюджети. При цьому, відсоток на прибуток до місцевих бюджетів місцева влада  визначатиме на власний розсуд. Ніхто не зможе вплинути на цей процес.

А щоби зупинити прийняття запропонованого Урядом регресивного Податкового кодексу,  

 з 01. липня   розпочато  акцію "Зупини податковий терор!".

Її мета – зібрати підписи громадян під вимогою до Президента України, Прем’єр-міністра та Голови ВРУ, щоб ті прислухалися до аргументів підприємців і відкликали цей недолугий та небезпечний для держави документ. Зокрема, ініціатори акції категорично заперечують проти:

• збільшення видів і термінів податкових перевірок;
• фактичного скасування спрощеної системи оподаткування;
• податків на депозити;
• запровадження податкових обшуків і допитів;
• тотального запровадження касових апаратів;
• п`ятикратного збільшення штрафів.

 Сокальська Агенція  також закликає  інші громадські організації виступити із відповідними офіційними заявами і стати на захист прав та свобод підприємців і громадян України.

Станом на 06.07.2010 р уже зібрано 256 підписів серед підприємців Сокальщини.

Збір підписів проводиться волонтерами на вулицях міст Сокальщини, а також можна поставити свій підпис в Сокальській Агенції

За додатковою інформацією можна звертатися в Сокальську Агенцію, або за тел.7-37-66

Контактна особа

Чемериз Руслан

^

Ганна Костюк
Сокальська АРР

економіка

 

 Сокальська Агенція регіонального розвитку, спільно із Сокальським районним центром зайнятості, Сокальською сільськогосподарською дорадчою службою провели тренінги для сільських жителів на тему:Вибір виду діяльності на селі – поради  та застереження.

 Участь в тренінгу прийняли 28 осіб з сіл Сокальщини. Під час тренінгу для учасників було  надано інформацію про види підприємницької діяльності , яких бракує в сільській місцевості,  надано понад 50 бізнес -  ідей   які можна впроваджувати в селах , та які не потребують великих фінансових вкладень.

Під час  тренінгу учасники  мали змогу ознайомитись з основами  бізнес-планування, ведення власної справи задати  запитання, та зробити  розрахунки на кожну вибрану ідею.

  Найбільше що турбувало учасників -  це питання де можна отримати кошти на старт бізнесу, які банки кредитують, які є умови кредитування, які є пільгові кредити, як правильно вести бух.облік підприємця, де є вільні приміщення та ін.Спільно із учасниками було проведено рольові ігри по реєстрації підприємця, розробці реклами, а також проведено анкетування на тему: Чи зможу я стати підприємцем.


^

Ганна Костюк
Сокальська АРР

культура

Чари купальської ночі



Сьогодні ніч буде особливою. Сьогодні, з 6 на 7 липня - купальська ніч. Це - ваша ніч, парубки і дівчата, це - ніч закоханих. Купальське вогнище, плетіння віночків, цвіт папороті, втоплена чи спалена Морена, активізація демонічних сил... Ох, ця ж велич купаль¬ської ночі!


До купальської ночі готувалися заздалегідь, обирали місце для проведення обрядодійств. Це мало бути злиття трьох ландшафтів: берег водоймища, розлогий луг і ліс. Спочатку хлопці заготовляли хмиз для купальського багаття, зносили старі дерев`яні речі, по¬ламані колеса від воза. Одне з них, підпаливши, скочували з пагорба у водойму. Вважалося, чим вище багаття — тим вдаліша купальська ніч. Збиралися на дійство, коли вже сутеніло і коли впоралися з домашнім господарством.


Дівчата співали купальські пісні, хлопці розпалювали багаття, а потім долучалися своїм співом до дівчат, водили хороводи. Коли багаття меншало, закохані пари, взявшись за руки, скакали через нього. Вважалося, що вогонь очищає душу. Тут ми можемо провести аналогію з часами ямно-катакомбної культури (ІУ-ІІ тис. до н. є.). Тоді наші далекі пращури використовували у поховальних обрядах кремацію (спалювання) тіла покійного, аби допомогти душі очиститися від тіла через вогонь.


У ніч на Івана Купала «очищали» й дітей. Скинувши з них свитинки, проганяли через кущики кропиви. Звичайно, стрибати дітям через вогонь було б небезпечно. Тож ви так не експериментуйте з дітьми.


Також виготовляли солом`яне опудало Морени (уособлення зла, темряви, демонічних сил, повного антипода Івана Купала). Це опудало спалювали на вогнищі, або пускали по ріці. Через обрядові пісні і танці справляли весілля Івана Купала - бога літнього сонця і Лади - богині кохання та ранішньої зорі.


Чаруючим дійством видавалося плетіння дівчатами віночків. Вони їх пускали річкою. А парубки ставали далеко внизу за течією і ловили ці віночки. Чий віночок спіймає - та буде нареченою. І старші, і молоді топтали босоніж ряст ,щоб бути здоровими. Відтак - приповідали: Топчу, топчу ряст, ряст, Бог здоров`я дасть, дасть... Люди старшого віку також збиралися у купальську ніч. Правда, трималися дещо осторонь від молоді, спостерігали за її дійствами, підспівували і згадували літа молодії.


У купальську ніч знахарі збирали лікарські трави. Вважалося, що саме тоді вони набувають найбільшої цілющості. Ними навіть можна приворожити. А що ж то за купальська ніч без цвіту папороті? Папороть, згідно з повір`ями, цвіте лише раз у рік, і саме в ніч на Купала. Причому розкривається її чарівна осяйна квітка на єдину мить. Це стається рівно опівночі; вона тріскоче й займається водночас блакитним полум`ям. Хто зірве квітку папороті - то знатиме мову дерев, птахів і звірів, стане ясновидцем. Шукали папороть у лісі. Хоча ходити у ліс було небезпечно. Бо в цю пору бешкетують відьми, упирі, інші нечестиві. Та й гадюки не сплять, а чатують на людей, аби вжалити.


Не веліли купатися парубкам. Русалки могли залоскотати і втопити. На ранок, коли вже світало, молодь брала пригоршнями попіл з купальського вогнища і вдома розсипала його по грядках, щоб добре родило.


Після бурхливої купальської ночі, тільки в церквах задзвонили дзвони, парубки і дівчата збиралися у храмі і ревно молилися Івану Хрестителю. Адже не забували, що Івана Купала - це, передусім, за церковним календарем, Різдво Івана Хрестителя.


З Купалом пов`язано багато народних прикмет:


 У купальську ніч багато зір на небі - на грибну осінь.


-    Туман вранці на Купала -підуть білі гриби.



-    Дощ на Купала – жнива можуть бути мокрими.


-    Глухий грім у купальську ніч - на дрібний дощ; гучний грім віщує грозу.


-    Сильна роса вночі - на погожу днину.


Отож, стежте за прикметами. Кажуть, що в купальську ніч все збувається.



6 липня 2010 р.        Тарас Лехман




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

Казала Настя як удасться,


то буде встановлений новий дах на будинку №38 по вул.. Тартаківській у м. Сокалі, може щось й поремонтують. Може…



19 лютого у житловому будинку №38 по вул. Тартаківській через великі сніги провалився дах. І двадцять його мешканців, серед них семеро дітей, залишилися без даху над головою. Хтось з них мешкає у родичів, а хтось, як і попередній раз, коли у будинку по вул. Героїв УПА вибухнув газ, знову знайшли притулок у гуртожитку Сокальськога ліцею. Вже чотири місяці ці люди оббивають пороги високопосадовців. Як розповідали, хтось їх слухає, хтось - співчуває і обіцяє допомогти, а є й такі, що показують на двері. Різні люди і ті, до кого прийшла біда, різні і ті, хто сидить у високих кріслах. Та нині мусимо вести мову про конкретну роботу, про те, де знайти гроші і якомога швидше розпочати перекривати дах у згаданому будинку, адже минув перший місяць літа, а там ще й кіт не женився. Бо поки що, крім того, що розчищено завали даху, зірвано стелю, відключено електрику, нічого більше не зроблено. Будівля під відкритим небом нищиться дощами і сонцем. По квартирах бігають щурі. Дивлячись на ці помешкання, мушу сказати, що й так мешканці жили не в розкошах. Цей будинок, колишній гуртожиток цегельного заходу, був збудований вже дуже давно. Його понищив тягар літ, а ще квартиранти, котрі вважали його своїм тимчасовим житлом. Квартири ці не всі приватизовані виглядають так: спільний коридор або й без нього, кухня і кімната, в кого більша, а в кого менша. Оце й усе. Жодних вигод: немає водопроводу, ні каналізації, не говорячи вже про ванну і туалет. Навіть не віриться, що люди в наш час мешкають в таких умовах. А родини тут не з великими статками: пенсіонери, багатодітні. На подвір`ї гори сміття. Ось така неприваблива картина. Кілька представників цих сімей - Надя Бельмега, Ірина Нецькар, Надія Чернюк, Надія Прокопишин, Лілія Федячко Ірина Ткачик - дізнавшись, що бюджет вже прийнятий, знову постукали у двері міського голови.


Ось думки представників родин які мешкали у будинку № 38 по вул. Тартаківській і відповідь їм керівників міської ради та комунальних служб.


Надія ЧЕРНЮК:


- Ми зверталися в райдержадміністрацію до голови і першого його заступника. Були ми в них кілька разів, але нас ніхто й до кінця вислухати не хотів, казали ідіть в міську раду, це їх проблема. Тільки голова районної ради Олег Солодяк уважно вислухав нас і порадив представити відповідні документи, аби нам виділили матеріальну допомогу. Він з самого початку приїхав до нас, подивився, що сталося. Правда, саме у цей день, коли дах завалився, до нас приїжджав ще і керівник «Сокальжитлокомунсервісу» Богдан Леськів та інженер Арсен Подолюх. І більше ніхто.


Час іде. А що зроблено? Хіба ті, що зривали дах і стелю, все понищили. Печі в тріщинах, плитка побита. У деяких квартирах люди повставляли собі пластикові вікна і деякі з них теж ушкоджені, не говорячи вже про підлогу. Почали роботи з 8 квітня. Заступник міського голови Володимир Козакевич нам казав, що фірма «Ферум» візьме кредити під наш будинок і почне перекривати дах, а коли бюджет буде прийнято, то їй гроші повернуть. І що? Та крутять нами як циган сонцем…


Де я маю подіти своїх трьох внуків, ще одне в дорозі і син – інвалід. . в інших людей теж проблеми:сім’ї багатодітні, є діти – інваліди, пенсіонери і попробуй живи в студентському гуртожитку. Ми їм заважаємо, а вони нам. Зараз наших дітей повезли відпочивати, кажуть, що у серпні ще повезуть, за це дякуєм. Але нам потрібне своє житло. Скажіть, що помагати, то поможемо. З 2004 року ми з владою ведемо листування, щоб звернула увагу на те, в яких умовах живемо. Ніхто нам не допомагає. І потроху кожна сім"я почала робити щось сама. Ми собі запланували у цьому році провести воду у квартири, побудувати септик, потринькувати хоча б частину будинку ззовні...


Ірина НЕЦЬКАР:


-    У мене троє дітей, чекаю четверту, де я з тим немовлям піду? Не знаю, чи до пологів дах зроблять, але ж то ще всередині треба робити. Кажуть, мусимо за свої гроші. Але ж ми зробили перед тим :ремонт, хто як міг. А тепер подивіться: шпалери звисають, підлога лущиться, печі потріскані. І як в таке житло дитину принести?


Ірина ТКАЧИК:


-    Ми тільки в минулому році зробили в квартирі ремонт, утеплили стіни, вставили пластикові вікна. Бо в нас в хаті мусить бути тепло, бо маю хвору дитину, у неї - цукровий діабет; Ми не ЗМОГЛИ мешкати у гуртожитку через хворобу дочки, тому довелось винаймати квартиру. А це, звичайно, додаткові витрати.


Петро ТКАЧУК:


-    Звертався у «Сокальжитлокомунсервіс» з просьбою вивезти те сміття, що лежить купами на подвір`ї, бо ж щурі тільки розмножуються. Мені у відповідь: «То не ваше діло, ми ще не вирішили, хто його буде вивозити». Дехто з будівельників каже, що цей будинок легше розвалити і збудувати новий. Бо хтозна, чи ця понищена будівля витримає новий дах.


Петро САВЧУК, міський голова Сокаля:


-    До того часу поки не було відкрито фінансування на ремонт цього будинку, ми уклали угоду з фірмою «Ферум», загородили й почали йога розбирати. Кошторис складений у нас на ці роботи і закладений в програмі соціально-економічного розвитку у сумі 298 тис. грн..Зрозуміло, що за такі кошти про якийсь євроремонт не може бути й мови. Будуть зроблені основні констуктивні елементи: дах, армуючий пояс, перекриття утеплене, відремонтовані стіни, обмостка і всередині приміщення як вистачить коштів. Якщо мешканці будинку хочуть євроремонт, то ми більше грошей в міському бюджеті не маємо. Є вільні лишки в районному бюджеті, хай йдуть і добиваються, там можливе фінансування і як надзвичайна ситуація. Якби ми не мали перевиконання бюджету у минулому році, якби у нас не було вільних лишків, то ми б не малі можливості щось виділити. Ще й мешканці цього будинку мусять засукати рукави допомагати робити собі житло. Бо така позиція, що нам повинні, зобов`язані все зробити в нинішній ситуації, не завжди можливою.


Бюджет був прийнятий недавно. Ще до того як почали фінансування, ми уклали угоду з фірмою «Ферум». В кошторис передбачено: армуючий пояс, арматура перекриття, ліс вже заготовлений, крокви порізані. Люди добрі, ви знаєте, щоб від; когось щось вимагати, а що ви зробили? Ви ж палець об палець не вдарили. Ви кажете стіни затекли. Зараз брезент коштує недорого, невже не можна було накрити свої квартири?! Ми вам з бюджету виділили 298 тис. грн. Хочете більше - ідіть в райдержадміністрацію.


Богдан ЛЕСЬКІВ, начальник«Сокальжитлокомунсервіс»:


- З фірмою «Ферум» визначено об"єми робіт. Ця організація працює нормально з нею у нас проблем не буде. Ми 16 червня уклали з нею угоду. По кошторису який підписали, складемо графік. Але коли точно почнуться роботи - залежить від підрядчика. Поки що керівник не дав точного графіка робіт, дасть, я вам скажу Знаєте, ми хотіли в той кошторис ще щось додати, але керівник фірми сказав, що за такі гроші робити не буде, але ми його попросили, і він зрозумів наше становище І думає як зекономити. Фірма робитиме згідно з кошторисом, а решту мусите додавати самі. Ви не єдині в Сокальському районі, кому цієї зими сталася така біда. .А ви кажете, що підете до прокурора. Йдіть, то ваше право.



6 липня 2010 р.                             Оксана Проць




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

погляди

 


НЕЗАБУТНІ ДНІ


В «АРТЕКУ»




Коли ми дізналися, що поїдемо в «Артек», нашій радості не було меж. Адже для багатьох наших ровесників побувати там - це заповітна мрія. У Сімферополі нас привезли на базу МДЦ «Артек», де нагодували і відправили до Гурзуфа в табір «Кипарисний». Тут розподілили по загонах. Наступного дня на нас чекало знайомство з роботою табору та дітьми. Жодного дня нам не було сумно. Практично з першого тижня відбува¬лися різноманітні конкурси, під час яких переможці отримували нагороди. Два рази в тиждень проводилися веселі танцювальні вечірки, де ми разом з новими друзями та вожатими гарно провели час. Нас водили на екскурсії в інші табори «Артеку», в печери та дельфінарій. Ще ми мали можливість займатися в різних гуртках, брали участь у виставках. Ми не лише тут відпочивали, але й навчалися в школі, проводили ви¬ховні заходи.


21 день в «Артеку» минув швидко .Важко було прощатися з новими друзями не тільки з України, але й з інших країн світу. Ці дні збережуться в нашій пам`яті надовго, як і надзвичайно красива природа, бо де ще побачиш біля пальми - шипшину, біля кипарису - вишню, біля апельсинового дерева - яблуню. Недарма кажуть, що достатньо побувати лише раз в «Артеку», щоб захворіти ним назавжди.


Ми щиро вдячні головному спеціалісту відділу у справах молоді та спорту РДА Ользі Степанівні Скребусі за те, що вона допомагає дітям пільгових категорій побувати у таборі дитячих мрій і пережити стільки приємних хвилин, що запам`ятаються нам надовго.


6 липня 2010 р.                  Софія КАЛІНІНА,


учениця Сокальської гімназії


/м. Олега Романіва.


Юлія БАЗИЛЕВИЧ,


учениця Сокальської гімназії


іи. Олега Романіва.





^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
09:10, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567