** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::05.06.2009

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    5 червень 2009 року

Пошук в новинах   

влада

УСІ ПИТАННЯ - ВАЖЛИВІ



28 травня відбулася нарада-семінар міських, селищного, сільських голів та секретарів з участю голови районної ради Олега Солодяка та його заступника Василя Панченка. На порядку денному було 8 важливих питань. З першого доповідала державний нотаріус Наталія Гук, яка ознайомила секретарів та голів місцевих рад із змінами у вчиненні нотаріальних дій органами місцевого самоврядування, згідно з яким вони можуть посвідчувати заповіти, різного роду довіреності, крім транспортних засобів. Однак не мають права укладати договори на продаж майна і переоформляти спадщину.


Про заліснення деградованих земель вів мову директор ДП «Галсільліс» Микола Дем`янович. Він розповів, що малопродуктивні землі, які належать Варязькій, Реклинецькій, Телязькій сільським радам уже заліснені. Цьогоріч планують посадити ліс й на деградованих землях Карівської, Волицької, Стенятинської сільських та Великомостівської міської рад. Доповідач звернувся до керівників місцевих рад не чекати, поки малопродуктивні землі заростуть чагарниками й стануть непридатними, а передавали їх під заліснення.


Про зміни у Пенсійному законодавстві вела мову заступник начальника управління Пенсійного фонду України у Сокальському районі Марина Райко. Вона попросила голів та секретарів місцевих рад заздалегідь поінформувати підприємців, котрі є платниками єдиного та фіксованого податків, що з 1 травня 2009 року на виконання постанови Кабінету Міністрів України №366 від 14 квітня 2009 року, вони зобов`язані сплачувати до Пенсійного фонду страхові внески. Начальник управління Пенсійного фонду України у Сокальському районі Володимир Радик розповів про механізм призначення пенсій, та які документи потрібно подати людям, які виходять на пенсію чи для її перерахунку. В. Радик звернувся до Тартаківського, Хлівчанського, Корчівського, Перв`ятицького, Домашівського, Карівського, Переспівського сільських голів з проханням допомогти впорядкувати та зберегти архіви ліквідованих сільгосппідприємств для видачі необхідних документів при оформленні пенсії колишнім їх найманим працівникам.


Головний спеціаліст відділу доходів фінуправління Сокальської РДА Надія Демчук довела до відома присутніх лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 15 квітня цього року № 9/11-523 про внесення змін у постанову Кабінету Міністрів України «Про реєстрацію цін на окремі види продукції» від 27.12.08 (№1138) та внесенням зміни №6 до ДБН Д. 1.1-1-2000 «Правила визначення вартості будівництва».


Свою позицію та пропозиції висловив колегам Телязький сільський голова Ярослав Кравченко.


Головний спеціаліст відділу кадрової роботи Олена Саганська поінформувала присутніх про процес представлення до нагородження багатодітних матерів району на почесне звання «Мати-героїня». Станом на 28 травня у відділ кадрової роботи подано прізвища 764 жінок для представлення їх до нагороди, з них 152 пакети документів скеровано до нагородного відділу ЛОДА. Поки що цю почесну нагороду отримала лише Ірина Побережник із села Сілець, яка народила і виховала дев`ятеро дітей.


У «різному» заступник голови районної ради Василь Панченко інформував присутніх про листи та інформації, які надійшли до районної ради. Він розповів, що на запрошення прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко делегація Сокальського району у кількості 18 чоловік взяла участь у Всеукраїнській нараді з питань соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів, за участю повного складу Кабінету Міністрів та представників Верховної Ради. Ванівський сільський голова Галина Пагула зачитала звернення Асоціації голів сільських, селищної рад Сокальського району до народних депутатів Степана Курпіля, Ярослава Кендзьора, Володимира В`язівського. В ньому, зокрема, йдеться про термінове доведення до логічного кінця розгляду тих законопроектів, робота над якими вже йде, а також в першочерговому порядку ухвалити ті, які подасть у ВР Кабінет Міністрів за результатами Всеукраїнської наради. "Особливо важливими та пріорітетними вважаємо ті закони, які необхідні для проектування та ухвалення бюджету на 2010 рік, який би підвів належну фінансову базу під місцеве самоврядування. Щоб у нас була не лише відповідальність, але й гроші, тобто можливість вирішувати проблеми людей", говориться у зверненні.


Підсумував роботу наради голова районної ради Олег Солодяк, який в черговий раз звернувся до голів сільських, селищної та міських рад з приводу виготовлення свідоцтв на право власності на адмінприміщення, в яких знаходяться органи місцевого самоврядування, і подати їх у районну раду.



Любов ПУЗИЧ


^

Газета
"Голос з-над Бугу"

історія

ВАРЯЖ І ХОРОБРІВ У ДОКУМЕНТАЛЬНІЙ ПОВІСТІ


Автор розпочинає твір описом зустрічі бійців УПА у лісі, неподалік Варяжа та Хороброва. У командира «Ягоди»-Черника заздалегідь підготовлено план наступу на міліцейські станиці цих населених пунктів, щоб ліквідувати їх і помститися ворогам за безневинно пролиту українську кров. Наступ вирішено провести водночас, аби енкаведисти не оговтались. Бійців розподілили на дві основних ударних груп і кілька маневрових груп. Завдання останніх - з різних боків завдати відволікаючого удару по станицях, створити умови прикриття для ударних груп і діяти так, щоб жоден ворог не проскочив з кільця оточення.


Варяж вдалося взяти легко. Бо більшовицька міліція фактично не чинила опору. Перше ніж взятися до зброї, вони... допивали рештки горілки. Наче відчували, що п`ють востаннє. Після вдало проведеної операції бійці УПА роздавали листівки і українцям, і полякам, у яких розповідалося про цілі повстанської армії, а також, що УПА ніколи не воюватиме, проти мирного населення.


Складнішою ситуація виявилась у Хороброві. Більшовики перебували за укріпленими мурами двоповерхової будівлі і чинили відчайдушний опір. Кулі відскакували від стін і не завдавали шкоди ворогові. Боєць УПА Буковинець вдався до неабиякої витівки. За допомогою підпаленої соломи він... запустив по ворогові морську протичовнову торпеду. Вона суттєво зруйнувала будівлю і добряче понівечила ворогів. Була ще одна "складність: у пивницях приміщення утримувались ув`язнені (згодом з`ясувалося, що їх було вісімдесят). Командир ударного загону дав чіткий наказ: «Жоден з ув`язнених не повинен загинути!» Ризикуючи своїм життям, упівці їх визволили.


Мемуаристика, яка, принаймні, присутня у цьому творі, не є надійним джерелом для істориків. Але враховуючи невеликий відлік часу між подіями і написанням (виходом) повісті, можемо говорити про достовірність зображуваних у ній подій. Можливо, що й сам автор був учасником цієї операції, знав справжні імена та прізвища окремих героїв, а не лише їх псевдо. Проте свідомо їх не вказує. Адже якби твір потрапив до рук каральних органів, то це виявилося б доносом на побратимів, і вони б поплатилися за антирадянську діяльність.


Зрештою «Варяж» розкриває маловідомі сторінки нашої історії.



Тарас ЛЕХМАН,


викладач кафедри гуманітарних


дисциплін Львівського


інституту МАУП.


^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
23:51, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567