** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::05.03.2008

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    5 березень 2008 року

Пошук в новинах   

влада

Звіт голови тимчасової контрольної комісії по вивченню діяльності ДП "Датський текстиль" щодо захисту прав працівників підприємства, дотримання правил охорони праці та його впливу на екологічний стан навколишнього середовища. БЕЗ коментарів

 ***

 Шановний голово, шановна президіє, шановні депутати.

Рішенням X сесії Сокальської районної ради від 22.06.2007 року була створена тимчасова контрольна комісія по вивченню діяльності ДП "Датський текстиль" щодо захисту прав працівників підприємства, дотримання правил охорони праці та його впливу на екологічний стан навколишнього середовища.

Комісія в складі : голова - Дасюк С.Р.,    члени : Казанівський Г.Б. ,  Пелип І.О. , Карплюк М.Р. , Мандат С.С.

відбулось два засідання комісії, на яких було розподілено обов`язки між всіма членами.

До роботи комісії залучались санепідемслужба району, екологічна та медична служби, водоканал.

ДП "Датський текстиль" являється юридичною особою з моменту державної реєстрації, здійснює основну свою діяльність на основі Статуту, затвердженого рішенням ради директорів компанії "ПВН Холдинг А/С (Данія)". Остання державна реєстрація Статуту зі змінами та доповненнями до установчих документів проведена в 2006 році.

На даному підприємстві працює приблизно 800 робітників, функціонує підприємство з 2002 року. При перевірці підприємства комісією основна увага зверталась на :

1.    Вплив шкідливих факторів в робочій зоні і на навколишнє середовище.

2.    Захворюваність працівників.

3.    Режим роботи та оплата праці.

4.    Ліцензування обладнання та його санітарно-гігієнічна характеристика.

На цих питаннях я зупинюсь детальніше нижче.

В результаті виробничої діяльності ДП "Датський текстиль" утворюються наступні промислові відходи : текстильні відходи об`ємом до 400 тонн на рік, а також відпрацьовані люмінісцентні лампи в кількості 3000 штук або 0,9 тонн. Також на підприємсті утворюються тверді побутові відходи до 500 тонн на рік. Дозвіл на розміщення відходів у 2007 році виданий Держуправлінням ОНПС у Львівській області 12.10.2006 року за №157. Ліміт на утворення відходів на 2007 рік погоджений Управлінням ОНПС та затверджений головою ОДА.

Тверді побутові відходи видаляються на сміттєзвалище м.Сокаль самовивозом згідно угоди з КП "Сокальжитлокомунсервіс" за №281 від 02.01.2007 року. Відходи текстильного виробництва та пакувальні матеріали передаються споживчій кооперації (Сокальський райзаготпром) згідно угоди №226 від 22.06.2005 року. Паспорти відходів, що утворюються в результаті виробничої діяльності підприємства розроблені і знаходяться на погодженні в Держуправлінні в ОНПС. Водопостачання підприємства здійснюється із свердловини №1/2002 згідно договору  оренди з ВАТ "Сокальська панчішна фабрика" від 01.02.2006 року терміном на 10 років. З міського водопроводу забирається 2943 м води. Перевищення ліміту води не виявлено. Водовідведення здійснюється на Сокальські очисні споруди згідно угоди з КП "Сокальводоканал". Кількість стоків відповідає кількості забраної води. Аналіз річних вод, що подаються на очисні споруди КП "Сокальводоканал" проводить відділ інструментально-лабораторного та радіаційного контролю Державної екологічної інспекції в Львівській області. Якість стічної води відповідає нормам.

Атмосферне повітря.

На підприємстві зареєстровано 31 стаціонарне джерело викидів, від яких виділяється 29 інграндієнтів забруднюючих речовин. Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами викидів виданий Держуправлінням ОІШС у Львівській області 27.03.2006 року терміном дії до 31.12.2007 року.

Для вловлювання бавовняного пилу на підприємстві встановлено чотири пилогазоочисних установок : обертовий, сітчастий фільтр, рукавний фільтр-циклон тонкої очистки, рукавний фільтр циклон ЗІМП, циклон КМ 20. Всі установки паспортизовані.

Ефективність пилогазоочисного обладнання складає 98,3-99,9 %. Протягом 2007 року підприємством ДП "Датський текстиль" на природоохоронні заходи використано 1 млн. 143 тис. грн.. в т.ч. на :

-    охорону водних ресурсів -933 тис.

-    водоочисне обладнання - 60,5 тис.

-    охорона атмосферного повітря -41,85 тис.

-    сан-гігієнічна експертиза -33,4 тис.

-    утилізація відходів -29,479 тис.

Згідно періодичного аналітичного контролю Держу правління ОНПС по гідрохімічних показниках від   

 30.01.07р., 28.03.07р.,  22.05.07р., 26.06.07р.,  20.07.07р., 16.07.07р.

якість стічної води відповідає нормам "`Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України".

Слід відзначити, що ДП "Датський текстиль" до цього часу немає офіційного дозволу на виробництво, згідно чинного законодавства.

З приводу цього санітарною службою району неодноразово порушувалось дане питання на різних рівнях, застосовувались штрафні санкції як районною так і обласною санепідемслужбами.

 Я не буду зупинятись детально і хронологічно на всіх заходах щодо, по суті незаконного початку роботи даного підприємства, які приймала санітарна служба. Зазначу лише, що 30.03.2005 р. за порушення санітарного законодавства обласною службою Постановою №34/06 було тимчасово заборонено експлуатацію підприємства, крім того, питання ДП "Датського текстилю" розглядалось в ОДА, були звернення в прокуратуру і в СБУ.

З`ясовуючи причини зволікання з дозвільними документами на початок виробництва адміністрація підприємства має своє логічне пояснення : спочатку проводиться сертифікація всього устаткування, яка до речі вже майже закінчена, а відтак не буде проблем з державними актами на відкриття підприємства.

Комісія ознайомилась з усіма виробничими приміщеннями, а саме : швейні цехи (малий та великий), в`язальною дільницею, формувальною розкрійною, дільницею контролю і пакування, друкувальною та пакувальною. Основними шкідливостями виробництва являються : пил тканини, температурний фактор, шум, сода кальцинована, їдкі луги, оцтова кислота, перекис водню, синтетичні ПАР. Останні хімічні шкідливості властиві для фарбувальної дільниці. За всіма інгредієнтами проводиться періодичний контроль фізичними і лабораторними методами, кратність обстеження згідно класу небезпеки. По результатах контролю шкідливих речовин в повітрі робочої зони за II квартал 2007 року виявлено перевищення ГДК вмісту пилу тканини в 1,1 рази на в`язальній дільниці. За виявлені порушення було притягнуто до адміністративної відповідальності начальника в`язального виробництва ( оштрафовано на 102 грн.)

Слід відзначити, що до складу волокна, яке складається з бавовни (75%) і синтетичного волокна на 25%, тому періодично проводиться контроль на ГДК таких інгредієнтів ІІ-ІV класу небезпеки як і формальдегід, етилацитат, диметилтерефталат, етиленгліколь. Періодичність контролю 1 раз в рік, перевищень ГДК не було.

Вивчаючи технологічний процес виробництва комісія побачила, що основні технологічні процеси відбуваються в закритому режимі. Відходи, а саме тканинна пилюка пресується у вигляді брикетів.

За останні два роки адміністрацією підприємства вжито ряд заходів по покращенню умов праці працюючих : це і налагодження приточно-витяжної вентиляції,    зондової,    планується    встановлення    кондиціонерів    для покращення мікроклімату, будуються локальні очисні споруди. Перевищення доззволених об`ємів забруднених речовин в атмосферне повітря стаціонарних джерел не відмічалось.

В липні 2007 року заключний договір з приватним науково-виробничим підириємством "Екологія" для проведення інструментально-лабораторних вимірювань на джерелах викидів. Робота ця планується проводитись 1 раз квартал з опублікуванням результатів в місцевій пресі. Каналізаційні стоки не значні і не перевищують  100 м3 на добу. Водозабір на території підприємства  - паспортизована артсвсрдловина. Щодо захисту прав працівників підприємства та дотримання трудового законодавства слід відзначити, шо колективна угода між адміністрацією і працівниками прострочена, профспілкова організація відсутня. Повільні темпи зростання заробітної платні. На час перевірки середня зарплата становила 1495 грн., що відстає від середньої по промисловості, хоча інженерно-технічний персонал отримує значно вищу платню, поза як все виробництво тримається на українських спеціалістах, які пройшли неодноразове навчання в Данії.

Тривають будівельні роботи по завершенні здачі в експлуатацію їдальні для працівників підприємства. В даний час освоєно 3,2 млн. грн. Тимчасово для працівників І-ІІІ поверхів виробничого корпусу виділена кімната для прийому їжі загальною площею 304 м2, обладнано кухонними меблями, холодильником, мікрохвильовими печами, електрочайниками. Всі приміщення забезпечені постійно холодною і гарячою проточною водою. Працівники підприємства мають дві перерви по 5 хв. і одну - 20 хв., згідно розроблених графіків, що явно не достатньо. За рахунок підприємства працівники забезпечуються кавою, чаєм, цукром, кухонним посудом. На підприємстві відмічається досить висока плинність кадрів. Це можна пояснити низькою кваліфікацією найманих працівників та високими вимогами капіталістичного способу виробництва. Наші люди ще не привикли до цього. Для підвищення кваліфікації працівників власником підприємства планується відкриття профтехучилища.

Комісією проаналізовано вплив виробництва підприємства "Датський текстиль" стосовно захворюваності на легеневу патологію як працівників так і населення. Так захворюваність працівників хронічним бронхітом в 2006 році - 1 випадок - 27 днів на листку непрацездатності.

Поширеність на 100 працюючих 0,14, на 1000 працюючих - 1,4, по району -2,8. Бронхіальна астма взагалі не реєструвалась. Аналізували ми і захворюваність на легеневу патологію по району з 2003 року по 2006 рік. Так, зареєстровано хронічний бронхіт в :

 

 

2003

2004

2005

2006

 

2109

2182

2017

1971

показники на 1000

населення

28,5

29,5

27,5

26,7

 

 

Вперше виявлено

 

 

207

162

163

106

показники на 1000 населення

2,8

2,2

2,2

1,4

 

Зареєстровано бронхіальної астми

 

 

202

195

195

189

показники на 1000 населення

2,7

0,06

0,1

0,1

 

Вперше

 

 

7

5

10

8

показники на 1000 населення

0,09

0,06

0,1

0,1

Ці показники значно  нижчі від  середньо-обласних  показників.


Медичне обслуювування здійснюється цеховим терапевтом Вороняк Богданою Олександрівною (0,5 ставки) і медичною сестрою (1 ставка).  Нарікань на якість обслуговування не було.



Голова комісії                                                              С.Р.Дасюк


 

==================


 


слід зазначити, що даний звіт не підписали члени комісії: Казанівський Г.Б. та Мандат С.С.


^

Адміністратор
-

економіка

З  5 березня  2008 року в Сокальській Агенції регіонального розвитку працює  «Гаряча лінія "Підприємцю на допомогу"» для  осіб, які  виявили бажання стати підприємцями, а  також надаються консультації   для  вже діючих 


підприємців. Письмові запитання та звернення на “Гарячу лінію” можна надсилати спеціалістам САРР за адресою: м. Сокаль,


вул. Шептицького 45, або ел.адресою: sarr@bis.net.ua 


Відповіді на свої запитання можна отримати за телефоном:



- консультаційного відділу САРР – (257) 7-37-66.


Актуальні консультації, договори, накази, акти, необхідні документи Ви можете знайти на веб-сайті Агенції


www. agencija. sokal. lviv.ua в розділі: "На допомогу підприємцю".




^

Ганна Костюк
Сокальська АРР

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
15:47, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567