** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::04.12.2008

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    4 грудень 2008 року

Пошук в новинах   

економіка

Фінансова криза “гуляє” країною. Люди розгублено спостерігають за тим, що відбувається, слухають виважені роз’яснення банкірів і панічно-істеричні коментарі “відомих експертів”. Ми вирішили поцікавитися, як кризу переживає наш стрийський, хай не великий, але реальний оператор фінансового ринку – кредитна спілка “Вигода”. Сьогодні розмова з головою правління кредитівки Марією Сюмою.

 – Маріє Йосифівно, які Ваші міркування щодо фінансової кризи в країні?

– Почнемо з того, що про кризу ми чуємо вже більше року, але про кризу в США. Проте більшість поінформованих експертів, урядовців та інших владних представників, мабуть, думали, що “наша хата скраю” і нас криза не зачепить. Дивна думка при тому, що в Україні вже десятиліття відчутний курс на залучення зовнішніх інвестицій. Весь минулий та теперішній рік відбувалося активне скуповування українських банків іноземними інвестиційними групами. З іншого боку, більшість банків галопуючими темпами кредитували населення, у кожному трохи більшому магазині сиділи милі дівчатка і “роздавали кредити”. Відоме гасло “Паспорт і код – кредитуйся народ” чи реклама про голого клієнта, який “Для нас він все одно – король”. Усе це породило якийсь майже нездоровий бум. На це були потрібні гроші, банки їх залучали за кордоном, це не були українські гроші. Тому кризу передбачити було не так складно. Безумовно, дії Національного банку та позиція Президента в цій ситуації є правильними, але, на наш погляд, трохи запізнілими. У кредитній спілці ми вжили попереджувальні заходи ще на початку року, і це дозволило нам працювати стабільно.

– Відомо про труднощі, які відчувають банки: суттєво зменшено кредитування, скорочуються штати працівників. Яка ситуація у “Вигоді”?

– Одразу ж хочу зазначити, що кредитна спілка за організацією роботи цілком відмінна від банків, хоча й працюємо на ринку фінансових послуг. Ми кредитуємо наших членів за рахунок коштів, які довірили нам наші вкладники, поставивши їх на депозитні рахунки. У нас немає зовнішніх запозичень, тим більше в іноземній валюті (кредитні спілки працюють тільки з гривнями). Наша діяльність полягає у взаємокредитуванні, а, значить, базується на взаємній довірі. Ми пишаємося нашою 16-річною історією. “Вигода” є першою кредитною спілкою в Україні і за час своєї роботи успішно подолала не одну фінансову кризу. Все це досягається виваженою кредитною політикою – ми не роздаємо кредити безоглядно. Ретельно вивчаємо наших позичальників. Для отримання кредиту необхідно мати не тільки легальні стабільні доходи, а й майно, яке можна взяти в заставу, та надійного поручителя. Це сприяє високому рівню довіри до кредитівки як до надійної фінансової організації з боку наших клієнтів.

Безумовно, певні труднощі в роботі є, маємо невелику кількість вкладників, які піддалися паніці і шукають хто більших відсотків, хто інших способів вкласти гроші. Але приємно відзначити, що вкладники, які вже не перший рік користуються нашими послугами, довіряють нам і далі. Ми вдячні їм за довіру і за добрий приклад, який вони подають іншим членам кредитівки.

– Чи діє на кредитну спілку мораторій Національного банку України на розірвання депозитних договорів?

– Ні, ми не є суб’єктами регулювання Нацбанку. Але в кредитних спілок є свій регулятор – Державна комісія регулювання ринків фінансових послуг України. ДФП прийняла розпорядження №1203, яким зобов’язала кредитні спілки повертати вклади своїх членів лише в разі закінчення строку договору. Практично у нас також діє мораторій, але свій.

– Як Ви ставитесь до купівлі іноземної валюти як способу вкласти гроші?

– Категорично не раджу пересічним громадянам перетворюватись у гравців на валютному ринку. Адже тоді всі валютні ризики ви берете на себе. Практично ваші нелегко зароблені заощадження починають залежати від економічної та політичної ситуації в іншій, далекій державі. Окрема розмова про долар. Я раджу людям, які мають намір вкласти гроші в долари, подумати про фінансову та економічну кризу в США, про війни, які веде Америка в Афганістані та Іраку, про можливий конфлікт з Іраном, про зміну президента США. Всім раджу згадати: наймиліше і найближче – це своє, рідне. Рідна людина, рідна хата, рідна країна і, безумовно, рідна валюта – гривня.

Вважаю, що працювати з валютою повинні професіонали, банкіри, великі підприємства, які мають збут за кордоном. Що ж ми маємо в суспільстві сьогодні? Великі і малі підприємства, підприємці-“човники”, навіть звичайні громадяни, які в кредит придбали авто чи квартиру, кредитувалися у валюті, бо менші відсотки. Але ж всі вони отримували прибутки і заробітні плати у гривні. І тепер ці люди відчули фінансову кризу на собі. Долари купити в банку вкрай важко, курс зріс. Практично це призводить до незапланованих збитків, які лягають на плечі конкретних громадян.

– І все ж таки, що порадите пересічним громадянам: як себе поводити в період кризи, як зберегти заощадження?

– Ще раз повторюсь – не піддаватись паніці, не робити необдуманих кроків. Гроші взагалі не люблять метушні. Поводьтесь з грошима традиційно. Гроші люблять рахунок – так казали наші батьки і діди. Не скуповуйте непотрібних, непланованих товарів чи будматеріалів. Якщо є два телевізори – не купуйте третій, якщо не вимурувана хата – не купуйте металочерепицю. Не скуповуйте золоті прикраси, бо платите за виріб, а будете продавати “лом”. Не тримайте великі суми грошей вдома. Теперішній час є “зоряним” для злодіїв та шахраїв. Не скуповуйте валюту – ви дасте заробити міняйлам, причому, двічі (коли купите і коли будете продавати). Моя порада: вибрати надійну фінансову установу і покласти кошти на депозит. Якщо боїтеся довіряти надовго, ставте на короткий термін.

– І зрозуміло, що радите робити це, в першу чергу, у вашу кредитну спілку?..

– Так, ми надійна фінансова установа. “Вигода” є членом більшості об’єднань кредитних спілок України, які не тільки допомагають, а й контролюють нас. Ми завжди виконуємо свої зобов’язання і завжди готові допомогти своїм членам. Але якщо загалом, то раджу людям підійти до питання вибору фінансової установи дуже прискіпливо. Не слід довіряти свої гроші тим установам, які обіцяють надвисокі відсоткові ставки, бо це означає, що вони ведуть ризиковану кредитну політику, а ці ризики перейдуть і на клієнтів.

– Що побажаєте нашим краянам на завершення розмови на таку непросту тему?

– Хотіла б побажати мешканцям Львівщини здоров’я та родинного благополуччя. Нас чекає нелегкий наступний рік. Можливо, фінансова криза – це такий Божий засіб для того, щоб повернути людство на здоровий, не спекулятивний шлях розвитку. Тому завжди буде в ціні те, що ти реально зробив, те, що реально маєш, у тому числі взаємна згода в сім’ї, любов та злагода у всьому нашому українському суспільстві. Вірте в Бога, у свої сили і в Україну.


Розмову вів Дмитро Яровий.

Філія кредитної спілки «ВИГОДА» м. Сокаль


 

^

Жанна Журавінська
кредитний інспектор КС "Вигода"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
19:18, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567