** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::03.04.2010

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    3 квітень 2010 року

Пошук в новинах   

освіта

СОКАЛЬСЬКІ МАНІВЦІ ЗНАНІ У КРАЇНІ


У Львівському національному університеті ім. І. Франка пройшов II етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів, членів обласної МАН. Участь у ньому взяли 240 учнів 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів області.


Варто відзначити активну участь у конкурсі-захисті двадцяти слухачів Сокальської МАН. II етап Всеукраїнського конкурсу-захисту проводився з філологічних, історичних, хіміко-біологічних галузей науки. Всього працювало 41 секція. Вперше в конкурсі-захисті взяли участь учні шкіл нового типу, зокрема Сокальської гімназії - з математики, мистецтвознавства (вчителі Н. Б. Климчик, О. П. Владичко), Великомостівський НВК «ЗШ І-ІІІ ст. - ліцей»-з економки (вч І.І. Грищенко).


Позитивним є те, що Сокальська Мала академія наук до наукового керівництва і консультацій залучила науковців з м. Львова, зокрема Р. В. Захарчук-Чурай - доктора мистецтвознавства; професора Р. Є. Гладишевського - доктора хімічних наук, професора та М. В. Савчин - народну майстриню зі Сокаля.


Слухачі Сокальської академії наук для написання науково-дослідницьких робіт вибрали актуальні і оригінальні теми. В цьому аспекті цікавим є дослідження Марії Латинник (Сокальська гімназія), яка захищала наукову роботу на тему: «Духовно-мистецька сутність вишивок Марії Савчин». Слухачка школи юних мистецтвознавців закономірно вибрала її для своєї роботи, адже саме з 12 років вчилась вишивати у своєї бабусі, відомої сокальської майстрині-вишивальниці Марії Савчин. Все своє життя Марія зберігала і продовжувала традицію вишивати сорочки, використовуючи чорну гаму кольорів, притаманних сокальській вишивці.


Приємно відзначити, що за п`ять років роботи Сокальської МАН слухачі школи юних журналістів стають переможцями II етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. У скарбничку досягнень вагомий внесок вносять і вихованці школи юних хіміків, які на цьому етапі вибороли два призових місця (науковий керівник Г. В. Філозоф). Учень Савчинської ЗШ І-ІІІ ст. Тарас Деленко, слухач школи юних хіміків, обрав темою своєї наукової роботи проблему створення в сучасному світі нових матеріалів і сплавів з цінними хімічними і фізичними властивостями. Таке дослідження під керівництвом відомого в науковому світі професора Р. Є. Гладишевського в майбутньому буде мати практичне значення в новітніх комп`ютерних технологіях. Так вже другий рік поспіль юний дослідник стає призером цього конкурсу.


Конкурс-захист показав, що слухачі нашої академії і викладачі всіх предметних шкіл доклали максимум зусиль для чергової перемоги і зміцнення позитивного іміджу позашкільного навчального закладу і в цілому району.


За результатами оцінки робіт їх захисту та виконання контрольних завдань з базових дисциплін, призові місця вибороли: Тарас Деленко - II місце, учень 11 класу Савчинської ЗШ І-ІІІ ст., слухач школи юних хіміків, Ольга Марущак - III місце, учениця 11 класу СЗШ №3 - колегіум, слухачка школи юних хіміків (Ганна Василівна Філозоф), Олександр Батьков - III місце, учень 9 класу Сокальської гімназії, слухач школи юних знавців фізики (Мирослава Василівна Смаль), Христина Подолюх - ІІІ місце, учениця 11 класу Сокальської гімназії, слухачка школи юних математиків (Надія Богданівна Климчик), Оксана Пуняк - III місце, учениця 11 класу Поторицької ЗШ I-III ст.. слухачка школи юних знавців української мови (Мирослава Степанівна Багрій), Віталій Гамадин - III місце, учень 10 класу Хоробрівська ЗШ І-ІІІ ст., слухач школи юних журналістів (Ірина Миколаївна Краснова).


Переможцям присвоєно звання дійсного члена ОМАН і вручено Грамоти Головного управління освіти і науки Львівської ОДА. Із Всеукраїнського турніру нещодавно повернулась команда юних істориків МАН, 1-й етап якого проходив в м. Львові. Команда в складі Богдани Гумен (капітан) і її однокласників із СШ №5 - Христини Кузінської, Мар`яни Журавчак та кращих знавців історії - Андрія Мартиненка з НВК ЗШ І-ІІІ ст. №3 - колегіуму та Тараса Гавришкевича з гімназії успішно справились із питаннями в наукових дискусіях історичних раундах і лише в фінальному історичному поступились збірній команді обласної МАН.


Богдана Гумен увійшла в команду збірної області і візьме участь в II етапі XII Всеукраїнського турніру, а юні історики нашої МАН, які зайняли II місце також дістали право змагатись на Всеукраїнському турнірі в м. Славуті. Команду підготовила вчитель історії гімназії і МАН Марія Гущик.



Іван КАСПРУК,


директор Сокальської малої академії наук.


2 квітня 2010 року



^

Газета
"Голос з-над Бугу"

культура

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПОЕТИЧНОЇ ЗБІРКИ


Гордістю Мурованого стала творчість юної поетеси, студентки Львівського національного університету ім. І. Франка Наталії Кічун. У приміщенні місцевої школи відбулася презентація її збірки. За сприянням літературно-мистецького об`єднання "Третій горизонт" її вірші впорядковано і видано в збірку, яка має назву "Ціна кожної миті". У своїй книжечці юна поетеса доносить до читача все те, що хвилює і болить не тільки її, а всіх, хто живе поряд. Вона вірить у світле майбутнє держави, в людей, які прагнуть змінити світ на краще. Гостро засуджує зраду і возвеличує чистоту кохання. Патріотична тематика займає провідне місце в творчості поетеси.


Вчитель української мови та літератури О. Кость підготувала учнів, які виразно читали напам`ять поезії, що ввійшли в збірку: "Незламний борець", "Кроки Чорнобиля", "Глянь, Тарасе, на світ Божий". Оксана Йосипівна розповіла присутнім про участь випускниці школи в різноманітних мистецьких конкурсах і зайнятя нею призових місць під час навчання в школі.


Цікаво і змістовно донесла до присутніх інформацію вчитель початкових класів 0. Рибачук, яка відзначила про те, як зароджувався талант до мистецтва слова, ознайомила з першими її віршами "Батьківщина", "Матуся".


У святі взяла участь сільський голова Надія Лешик. Вона у своєму виступі зазначила, що Наталя була активним читачем сільської бібліотеки, неодноразово виступала з авторською поезією перед громадою села в Народному домі "Просвіта", брала участь в проведенні мітингів та традиційних свят.


В проведенні презентації книжки активну участь взяли члени літературно-мистецького об`єднання "Третій горизонт" Ігор Дах, Ольга Голузинець, Марія Обшарська, Валентина Ковальчук та голова районного літературно-мистецького об`єднання „Колос" Володимир Полянчук. В організації проведення презентації взяли участь автор цих рядків та вчитель М. Недільська. Надіємось і сподіваємося, що Наталія Кічун випустить ще не одну поетичну збірку.



Оксана ВАСЮНЕЦЬ, заступник директора Мурованської ЗШ І-ІІІ ст.


2 квітня 2010 року


^

Газета
"Голос з-над Бугу"

суспільство

РИБІНСПЕКЦІЯ БОРЕТЬСЯ З БРАКОНЬЄРАМИ



Навесні до буденних проблем інспекторів рибохорони добавилися браконьєрство та знериблення водойм. А з 1 квітня розпочався нерест. Про це наша розмова з районним інспектором Львівдержрибохорони Григорієм КАСПРУКОМ.



- Григорію Петровичу, розкажіть, будь ласка, про ситуацію на Вашій дільниці?


- Сокальська дільниця рибохорони здійснює нагляд за річками Західний Буг, Солокія, Рата, а також за всіма водоймами і озерами, які знаходяться на території району. Сьогодні наші працівники акцентують свою увагу на місця, де риба масово йде на нерест. Адже як правило, там трапляється чимало порушень правил рибальства.



- Скільки у 2009 році було випадків браконьєрства?


- Торік на Території Сокальського, Радехівського, Жовківського і Золочівського районів, які обслуговують троє працівників Сокальської дільниці рибінспекції, затримали понад 100 чоловік. Вони ловили рибу забороненими знаряддями улову, зокрема сітками. Також рибаки порушували правила поводження на воді, біля водойми та були неподалік зимувальних ям для риб.



- Як рибінспекція карає правопорушників?


- За грубе порушення правил рибальства справи затриманих браконьєрів передано в суди для прийняття рішення щодо притягнення до адміністративної відповідальності. Вони сплатять штраф від 340 гривень до 680 грн. (Якщо ж є збиток риби, в залежності від її виду, він буде ще вищим). Такий же штраф сплачують і ті, хто ловив рибу сіткою і ми його спіймали на «гарячому». Часто трапляються й такі випадки, коли браконьєр знаходиться біля водойми і має з собою сітку, та. на жаль, не завжди можна довести, що він користувався нею. Тоді ця особа сплатить штраф від 34 гривні до 170 грн.



- Колись були добровільні товариства мисливців та рибалок. Чи існують вони дотепер?


- Ні. ВОНИ ліквідувалися ще у 2002 році, бо втратили на той час актуальність. Рибалки-любителі відмовлялися сплачувати внески. Нині ж на території Сокальського району річка Західний Буг і всі водойми - загального користування. Рибалки-любителі не купують дозволи і ловлять рибу на вудочки будь-де.



- Не раз можна побачити як на сокальському ринку чи в центрі міста продають рибу? Чи мають право це робити рибалки?


- Мають, коли у них є на це відповідні документи. Нещодавно разом з правоохоронними органами ми провели рейди перевірок, щоб дізнатися чи продають браконьєри рибу та сітки на ринках Сокаля та Червонограда. Адже згідно з законом про риболовлю, у випадках незаконного продажу риби та сіток, рибінспекція штрафує і конфісковує її та знаряддя лову. Перевірка показала, що усі, хто реалізовував рибу на Сокальському ринку, мали документи і ветеринарне свідоцтво на неї. Зате у Червонограді затримали браконьєрів та оштрафували їх на суму 51 гривня. Штраф незначний, через що й люди відважуються на продаж заборонених знарядь лову та риби.



- Як, на Вашу думку, можна позбутися браконьєрства?


- Щоб його не було, по-перше, потрібно прийняти відповідний закон, де штрафи за електролов чи використання під час ловлі підривки були не 340 гри., а значно вищі. Вважаю, що до порушників потрібно застосовувати більш суворі заходи і притягувати до кримінальної відповідальності. Адже вони гублять рибу, природню водойму, її флору та фауну, що є великим злом. Внаслідок їх діяльності мальок уже не виросте, а там, де кинуть підривку, риби не буде декілька років. По-друге, щоб не тільки рибінспектор стежив за порядком риболовлі, але й щоб йому допомогали в цьому місцева адміністрація, правоохоронні органи та громада. Спільно маємо дбати, щоб водойми були чистими, брудні водостоки не потрапляли до річок та озер. Не можна висипати сміття біля річок, адже вода піднімається і все це сходить у річку. І ці, на перший погляд, безневинні дії, приносять шкоду рибі. Люди повинні дбати про водойми та їх річковий світ, адже ми частинка природи.



- Де ж під час нересту можна ловити рибу?


- 31 квітня по 10 червня оголошено місяцями охорони нерестуючої риби. Зокрема, в басейні ріки Західний Буг заборонено ловити рибу з 1 квітня по 20 травня, у всіх водосховищах, технічних водоймах - з 1 квітня по 10 червня, в придаткових водоймах - з 1 квітня по 10 червня. Йдучи назустріч побажанням великої кількості рибалок-любителів, у нерестовий період дозволяється ловити рибу у водоймах, що закріплені за товариством мисливців і рибалок, а також на водосховищах і ріках, на спеціально відведених позанерестових ділянках. Зокрема, р. Західний Буг - з обох боків від межі м. Червонограда до межі с. Конотопи, від с. Ульвівок до межі області (Сокальський р-н), водосховище Добротвір -на лівому березі за течією р. Західний Буг від 500-метрової зони скидного каналу до 500 м зони греблю Добротвірської ТЕС. Вилов риби у нерестовий період дозволяється всім громадянам однією вудкою з одним гачком та спінінгом і тільки з берега. Забороняється протягом нерестового періоду проводити на водних об`єктах та прибереж-них водних захисних смугах будь-яку господарську діяльність. За вилов риби під час нерестового періоду дозволеними знаряддями лову із заборонених місць працівники Держрибохорони будуть стягувати з порушників штраф у сумі 34-170 грн. та сумарні збитки за кількістю незаконно здобутих риб. Якщо улов відбувався забороненими знаряддями - розмір штрафу сягне 340-680 грн. плюс сумарні збитки. Матеріали на порушників передаватимуть до суду.



- Дякую за розмову.


Інтерв`ю взяла Любов ПУЗИЧ.


2 квітня 2010 року


^

Газета Голос з-над Бугу

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
16:17, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567