** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::02.07.2010

НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

    2 липень 2010 року

Пошук в новинах   

економіка

Бюджет наповнюють платники податків



Сьогодні – 20- річчя від дня створення Державної податкової служби. Для існування державної інституції це чималий строк, і, відповідно, податкова служба відіграє в суспільстві важливу роль. Від її результатів в значній мірі залежить подолання кризових явищ в економіці та добробут народу. Про це нашому кореспонденту розповідають:Роман САС, начальник ДПІ у Сокальському районі


- На сьогодні в Державній податковій інспекції у Сокальському районі працює 63 фахівці, які обслуговують 3645 суб`єктів господарської діяльності - 965 юридичних та 2680 фізичних осіб.


Останні роки стали переломними у взаємовідносинах платників податків і органів державної податкової служби. Відбулися якісні зрушення щодо добровільної сплати податкових платежів, неухильно знижується податковий тиск і розширюється база оподаткування. Ці відрадні позитивні зміни стали наслідком спільної, згуртованої роботи податківців і платників податків. Між нами утверджуються по-справжньому партнерські відносини. Ми чітко усвідомлюємо, що бюджет наповнюють саме платники податків, а працівники податко¬вої служби здійснюють контроль за своєчасністю та повнотою сплати податкових платежів.


За п`ять місяців цього року інспекцією забезпечено надходження до Зведеного бюджету в сумі 57,8 млн. грн., приріст цьогорічних поступлень до Державного бюджету у порівнянні з минулим роком склав 0,4 млн. грн., до місцевого - 2,7 мільйона гривень.


Однак мушу зазначити, що в плані наповнення бюджету район є досить специфічний - найбільші бюджетоутворюючі платники податків - ДП «Львіввугілля» та ДВАТ «Шахта «Надія» є одночасно й найбільшими боржниками. Проте завжди намагаємося з розумінням ставитись до проблем суб`єктів господарювання.


Хочу подякувати платникам податків, які в цей непростий для бізнесу час сумлінно виконують свій конституційний обов`язок, своєчасно та в повному обсязі сплачують податки в державну казну, зокрема, - ДП «Борокський спиртозавод», ТзОВ «Вемо», ВКП «Дельта», ТзОВ «Сокме», ТзОВ «Експедиція Овертранс».


Звичайно, успіх будь-якої справи залежить, насамперед, від людей - висококваліфікованих фахівців, відданих своїй справі, які нерідко жертвують своїм вільним часом для досягнення поставленої мети. Саме такі працівники працюють в інспекції Відзначу кращих серед них - головного державного податкового інспектора відділу оподаткування фізичних осіб Надію Гринюк, завідувача сектора адміністрування податку на додану вартість відділу оподаткування юридичних осіб Марію Завішенець, головного державного податкового інспектора юридичного сектора Віру Яремко, головного державного податкового інспектора з питань організаційно-розпорядчої роботи Надію Гайдаш.


Вітаю колектив працівників інспекції зі святом, бажаю, перш за все, міцного здоров`я, добра і сімейного щастя, невичерпної енергії та досягнення успіхів у наполегливих зусиллях щодо виконання завдань з наповнення Державної казни.


Ігор ПАКУЛЕЦЬ, перший заступник начальника ДПІ:


- Особливу подяку висловлюю тим, хто стояв біля витоків податкової служби, хто своєю працею вніс вагомий внесок в розвиток та зміцнення фінансової служби, на базі якої у 1990 році було створено Державну податкову адміністрацію.


Щира подяка нашим ветеранам. Насамперед першому начальнику ДПІ у Сокальському районі Петру Васильовичу Жирусі, який доклав чимало зусиль для згуртування невеликого на цей час колективу та покращення матеріально-технічної бази інспекції; Богдану Степановичу Шукатці, який очолював відділ оподаткування фізичних осіб і виховав не одне покоління податківців; Марії Володимирівні Савковій, досвідченому ревізору, яка завжди була готова поділитися досвідом і знаннями, а своїм оптимізмом заряджала енергією навіть молодших від себе колег; по-материнському добрій Раїсі Федорівні Романюк, яка уміла підтримати у скрутні хвилини, завжди привітна до співробітників та платників податків.


Шановні ветерани! Бажаю Вам добробуту, міцного здоров`я, благополуччя та оптимізму на довгі і щасливі роки, нехай примножується здобуте, хай супроводжує Вас щира повага людей.


Петро ШПРЯХА, заступник начальника ДПІ:


- Результати діяльності інспекції - щоденна копітка праця. Це не тільки робота по забезпеченню добровільного виконання податкових зобов`язань платниками податків, а й мобілізація коштів до бюджету за результатами контрольно-перевірочної роботи та внаслідок заходів з примусового стягнення платежів з недобросовісних платників податків в дохід держави.


Протягом січня-травня поточного року працівники ДПІ у Сокальському районі провели 850 різного роду перевірок (планових документальних, позапланових, оперативних, камеральних тощо). За їх підсумками донараховано суб`єктам господарювання - юридичним та фізичним особам 3,9 мільйона гривень. Фактично мобілізовано 1,2 млн. грн., що становить більш як два відсотки загальних надходжень до бюджету. Також зменшено збитки з податку на прибуток на 0,7 млн. грн. та упереджено незаконне відшкодування з бюджету заявлених платниками сум ПДВ в розмірі 43,1 тисячі гривень.


Працівники відділу погашення прострочених податкових зобов`язань, використовуючи законні заходи впливу до боржників (вилучення готівкових коштів, опис майна тощо) забезпечили в примусовому порядку надходження до бюджету в сумі 18,4 млн. грн., що становить 31,8 відсотка від загальних поступлень.


Бажаю колегам не зупинятися на досягнутому, професійного зростання, витримки та усіляких гараздів в повсякденній праці.


2 липня 2010 р.                                 Записав Василь СОРОЧУК.


^

Газета
"Голос з-над Бугу"

погляди

 


ПРИСЛУХАЙМОСЬ ДО ПРИРОДИ


 


Запитаймо себе: для чого живемо на Землі? Коли людина починає думати про своє буття, то знаходить відповіді й на всі інші запитання, які ставить перед собою. Настав час повернутися "назад", до наших предків. Розумію, що більшості людей натуральне господарство здається дивним, треба подивитись на це з іншого боку. Те, що раніше вважалось примітивним і відсталим, тепер випереджає сучасну науку. Та, на жаль, люди, привчені до технократичних методів землеробства, будуть стояти осторонь і спостерігати чим це все закінчиться. От тільки час не стоїть на місці. Прислухайтесь до слів Й. Гьоте: "Як можна пізнати себе? Не шляхом споглядання, але лише шляхом дії. Спробуй виконати свій обов`язок - і ти пізнаєш себе".


Наші предки вирощували високі врожаї на невеликих площах, досягаючи цього вмінням. Вони вміли і працювати, і відпочивати, берегли природу, передавали свою мудрість у легендах, які для нас, теперішніх, видаються неправдоподібними. Тому й результати так званого раціонального сільського господарства, пов`язаного із застосуванням шкідливих для навколишнього середовища і здоров`я людей хімічних засобів, а також важкої сільськогосподарської техніки і новітніх технологій, що травмують ґрунт, призвели до його деградації, а також усього, що на цьому ґрунті росте.


Наші предки віками накопичували гумусний шар землі, а ми зуміли його знищити за одне століття. Але були й будуть такі дослідники, як Еклебен, Овсінський, Фолькнер, Пономарьов, Мальцев, завдяки яким маємо найважливіші для нас знання у землеробстві. Вивчаючи їх безцінний досвід, робимо висновок, що разючі результати кращих у світі сучасних мікробіологічних технологій по праву належать нашим співвітчизникам. Копання, оранка землі - найбільша помилка. Нема роботи більш важкої і шкідливої: копаючи чи орючи землю, ми знищуємо її плодючий шар і змушені безконечно доглядати за рослинами. Тому традиційна агротехніка - це не що інше, як методичне знищення ґрунту і потім виснажлива боротьба за його відновлення.


Ми також забули найелементарніше, те що вчили в школі: родючий шар - верхній, так званий гумус, який не можна нищити, бо в ньому живе   велика кількість грибків, мікробів, хробаків, які дихають киснем. Це, так званий, аеробний шар землі. Під ним іде другий, без кисню, в ньому працюють всілякі грибки, які розкладають рослинні рештки. А ми наполегливо воюємо з нашими помічниками, знищуємо їх. А без них земля стає мертвою. Згадайте свої ділянки і поля. Чи часто бачите на них земляного хробака? Крім перекопування і оранки ми ще й щедро посипаємо все міндобривами, обприскуємо отрутохімікатами, тож звідки візьмуться хробаки? Чи може хтось вижити в таких умовах? Ні! Згадайте себе. Вживаючи хімпрепарати, ви не покращуєте своє здоров`я, а лише приглушуєте хворобу, а ваша імунна система слабшає. І ви розумієте: щоб боротися з хворобою, треба підняти імунітет організму. Подібний механізм захисту має все живе. І якщо не порушувати баланс, то природа сама зі всім справляється. Наші предки розуміли це, не втручались грубо в природні процеси, і сама природа їм за це щедро віддячувала.


2 липня 2010 р.                              Людмила ВОЙТКО, м. Сокаль.




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

Парафіяльне життя

ЛЮБІТЬ ОДИН ОДНОГО БРАТНЬОЮ ЛЮБОВ`Ю...»


 


Одного разу малий першокласник розчарований повернувся зі школи додому. Мати помітила невдоволення сина і почала розпитувати його в чому причина його поганого настрою.


-    Мамо, я не такий, як інші діти, - розчаровано розпочав хлопець розказувати про все, що не давало йому спокою, - вони вміють гарно малювати, співати, грати у футбол, а я нічого не вмію, мені нічого не вдається.


-    Не переймайся так, - заспокоювала дитину мама, - ти вмієш дуже гарно молитися, бо кожного разу молишся не тільки за себе, але й за татка, й за маму, і за сестричку!


Вдало підібрані слова матері справді заспокоїли хлопця. Пройшли роки... Він став священиком. Господь покликав його молитися не тільки за своїх рідних, але й за інших людей.


У посланні апостола Павла до римлян, ми чуємо про те, що Господь обдаровує нас різними дарами (Рим. 12, 6-8). Все зводиться до того, що кожен має добро¬совісно виконувати свої обов`язки, до яких покликав його Господь.


Цей заклик звернений до кожної людини, залишається актуальним завжди: вчитель має дбати про те, щоб у доступній формі викласти потрібний матеріал учням та старанно навчити їх; лікар повинен професійно визначити діагноз хворому та зробити все можливе для того, щоб полікувати його; спортсмен, у свою чергу, робить все можливе для того, щоб досягнути бажаного результату; будівельник має старанно виконувати свою роботу, щоб будинок чи будь-яка інша споруда була міцною і зручною для використання. Так можна сказати про кожного фахівця у своїй справі. Як це не прикро, але нам нерідко приходиться ставати свідками того, як люди недбало ставляться до своїх обов`язків, шукають у їх виконанні тільки користі для себе, а про наслідки не думають. Подумаймо тільки: наскільки менше було б аварій на АЕС, у вугільних шахтах, на заводах, біля верстатів, якби кожен добросовісно поставився до своїх обов`язків?! Скільки смертей можна було б запобігти, якби не було так багато авіакатастроф, якби всі дотримувалися правил безпеки?! Надто багато біди через те, що хтось колись безвідповідально, просто недбало, поставився до своїх обов`язків.


Ще гірше буває тоді, коли хтось не те, що недбало, але свідомо виконує свою роботу на шкоду іншим. Уявімо собі, для прикладу, що було б, якби дитина, яка повернулася зі школи, скаржилася батькам на те, що вчитель одним дітям дозволяв відповідати з місця при відкритій книжці, а інших викликав на середину класу та ще й чіплявся до кожного слова, а потім першим поставив хороші оцінки, а другим - набагато гірші. Зрозуміло, що дитині у такому віці ще важко знайти відповідь на болюче для неї питання:"Чому так?". В такому випадку вчитель, догоджуючи одним і ставлячи перешкоди іншим, повівся б невторопно, не думаючи про наслідки своїх дій, якими ранив би ще незіпсовані дитячі серця. У подібному випадку дитина, замість того, щоб у стінах школи вчитися совісного ставлення до своїх обов`язків, буде вчитися лукавих способів легкого життя: підкупу, брехні, обману; крім того, через несправедливість в її душі зародиться гнів на своїх друзів. Або ж подумаймо, що було б, якби священик через якісь особисті мотиви, без жодних підстав відмовився когось сповідати, вінчати і т. ін.? В такому випадку було б завдано багато непоправної шкоди.


Подібні переживання інколи приходиться переживати і нам, дорослим... Подумаймо, дорогі, чи не болить нас тоді, коли бачимо, що хтось шляхом підкупу чи знайомств займає високі посади, а інші роками чекають своєї черги і не можуть дочекатися; комусь роблять якісні послуги  без черги, а хтось не має жодних і т. д.


Подумаймо, дорогі, як би ми віднеслися до того, якби віддали нашу дитину на лікування до недбалого лікаря?... Як би ми реагували на те, якби наших дітей вчили недбалі вчителі?... То ж, якщо хочемо доброго ставлення до своїх обов`язків від інших, то й самим треба ставитися по-іншому. Святий Василій Великий каже: "Кожний повинен свій обов`язок старанно пізнавати, сповняти і про ніщо більше не журитися, щоб кожен удостоївся слів Христових (Мт. 25, 21): "Добре, слуго добрий і вірний! У малому був ти вірний, поставлю тебе над великим. Увійди в радість твого пана".


•Дорогі брати і сестри! Ми всі маємо покликання від Бога бути добрими християнами. У цьому відношенні, дбаючи про спасіння своєї душі та душ наших ближніх, тим більше не можемо бути недбалими, бо оцінка наших старань -вічність. Якщо хочемо збудувати краще життя для себе і своїх дітей, маємо навчитися змінити в собі ставлення до того, щоб виконувати свої завдання дбайливо, з радістю і любов`ю. Це може бути тільки тоді, коли будемо робити все для Божої слави та для добра ближніх; коли менше будемо думати про власну користь, а більше про те, щоб послужити ближньому, як своєму братові чи cестрі, бо каже Ісус: "Істинно кажу вам: усе, що ви зробили одному з моїх найменших братів, ви мені зробили і те, чого ви не зробили одному з моїх найменших братів, і мені не зробили" (Мт. 25:40, 45), а апостол Павло у посланні до римлян каже: "Любіть один одного братньою любов`ю. Пошаною один одного випереджайте. В ревності не будьте ліниві, духом горіте, Госпjдеві служіте" (Рим. 12,10-11).


Не забуваймо, що на кривді інших не збудуємо свого щастя. Амінь.


2 липня 2010 р.


о. Орест РУБЕЛЬ




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

Духовна сторінка

ДІТИ - НАШЕ МАЙБУТНЄ


 


У малечі ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб вона росла здоровою та радісною, прославляла свої родину та край. У неї не повинно бути нещасливого дитинства, і за це треба відповідати нам, дорослим, тому турбота про дітей, захист їхніх прав має стати одним із найголовніших наших обов`язків.


Усіх дорослих закликаємо зігрівати теплом і любов`ю кожне сердечко, об`єднувати зусилля заради майбутнього, і тоді маленькі громадяни виростуть достойними людьми та неодмінно стануть гордістю України. Усі були дітьми... Давайте пригадаємо, із яким захопленням ми дізнавалися про щось нове. А якщо воно подавалося цікаво та незвично, то закарбовувалося на довгі роки. Саме тому багато хто з нас може відновити в пам`яті різноманітні виступи, побачені ще в садочку.


Щоб подарувати вихованцям дитячої дошкільної установи №1 справжнє свято, до них в Міжнародний день захисту дітей завітали танцюристи й актори із Сокальського Будинку дитячої та юнацької творчості. Підготувала та провела концертну програму керівник театру «Джерельце» та літературно-мистецької студії «Зернинка» Тетяна Конарська. Вона привітала глядачів із святом і в доступній формі розповіла про те, як ними опікується держава.


Розпочали виступ граційні танцюристи зразкового хореографічного колективу «Престиж» Ілона та Валентин Кулики. Вони в яскравих костюмах показали композиції «Феєрія» та «Джайв». Юних артистів майстерності виконання танців навчила Надія Лютик.


Поетичне слово Василя Симоненка подарував Микола Нецькар. Проводили урок римування та фізхвилинки, а також загадували загадки Віталія Ільницька, Поліна Ямова, Надія Кашуба, Анна Семенюк, Юлія Шутяк і Наталія Тхір. Анастасія Грем розповіла, як Назарій Матвіїв навчав клоуна Бобу (Юрій Кантор) складати вірші. А на завершення маленькі глядачі побачили казку про заздрісного Зайця.


У свою чергу діти дарували всім артистам щирі усмішки та бурхливі оплески. Хотілося б, щоб малеча відчувала такі радісні миті чи не щодня. Адже так важливо, щоб це покоління мало все необхідне для повноцінного та гармонійного життя, тому що від нього залежить майбутнє всієї нації!


 6 липня 2010 р.                                      Сергій ГРОДЗКИЙ, м. Сокаль.




^

Газета
"Голос з-над Бугу"

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
19:40, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567