** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::17.09.2020


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

17 вересень 2020 року

Пошук в новинах   

  
культура

  • ТАРТАКІВСЬКИЙ ПАЛАЦ В ПЕРЕЛІКУ ОБ’ЄКТІВ, ЩО МОЖУТЬ БУТИ ВІДРЕСТАВРОВАНІ В РАМКАХ ПРОГРАМИ “ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО В КУЛЬТУРІ”
  • ТАРТАКІВСЬКИЙ ПАЛАЦ В ПЕРЕЛІКУ ОБ’ЄКТІВ, ЩО МОЖУТЬ БУТИ ВІДРЕСТАВРОВАНІ В РАМКАХ ПРОГРАМИ “ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО В КУЛЬТУРІ”

    ТАРТАКІВСЬКИЙ ПАЛАЦ В ПЕРЕЛІКУ ОБ’ЄКТІВ, ЩО МОЖУТЬ БУТИ ВІДРЕСТАВРОВАНІ В РАМКАХ ПРОГРАМИ “ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО В КУЛЬТУРІ”

    Наступного року частиною національного проекту «Велике будівництво» стане відновлення 100 культурних об’єктів по всій Україні. Це один з напрямків  програми відродження культури та креативної економіки, які ініціював президент України Володимир Зеленський.

    Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 12 вересня відвідав Львівщину, аби разом з місцевою владою напрацювати основні напрямки роботи для ефективного втілення цієї програми в області.

    «Це надзвичайно амбітна програма, яка має на меті не лише збереження наших традицій, а й зробить об’єкти «Великого будівництва у культурі» надзвичайно цікавими елементами туристичної атракції. Збереження їхньої автентичності й духу – наша відповідальність, наповнення новим змістом – наш обов’язок. Ми зробимо все, щоб кошти, на які ми очікуємо, – а це 55 мільярдів гривень упродовж 4-х років, будуть спрямовані не тільки на реставрацію і реконструкцію, добудову, а також і на створення центрів культурних послуг по всій Україні», – розповів міністр під час брифінгу у Свірзькому замку.

    За його словами, відновлення історико-культурної спадщини забезпечить сталий розвиток територій громад, прокладе нові туристичні маршрути, пам’ятки стануть місцевими туристичними магнітами.

    «Львівщина має амбітну ціль – 25% передбаченого фінансування на проєкт «Велике будівництво» у культурі отримати на реставрацію та збереження пам’яток нашої області. Чому стільки? Бо в нашій області зосереджена чверть усіх пам’яток культурної та архітектурної спадщини України.  Це понад 8 тисяч об’єктів, – зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький. – Вдячний Президенту України, що нарешті культура у фокусі. І програма «Великого будівництва» у культурі дозволяє по-іншому подивитися на наш туристичний потенціал, створити нові робочі місця, розвинути біля реставрованих культурних перлин також і суміжні галузі».

    Відтак Львівська обласна державна адміністрація скерувала пропозицію щодо отримання фінансування з державного бюджету України у 2021 році на реставрацію 21 пам’ятки архітектури. Зокрема Свірзького та Старосільського замків, костелів у Годовиці та Щирці, Тартаківського, Поморянського палаців та палацу Гредлів, дерев’яних церков, що входять до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інших сакральних об’єктів.

    «Це туристичні магніти, які у наступні роки притягнуть сюди великі кошти. І дадуть нове життя нашій області», – додав Максим Козицький.

    За словами очільника області, у Стратегії розвитку Львівської області на період до 2027 року серед 5 стратегічних цілей є і «Туристична привабливість», також запроваджено розвиток економічної компоненти культурно-мистецької сфери, зокрема підтримку креативних індустрій з використанням регіональних традицій і орієнтованих на розвиток творчої молоді.

    «Наразі міністерство збирає пропозиції, які потім опрацює незалежна експертна рада, затверджена Кабміном. Ми робитимемо все, аби якнайбільше пам’яток з Львівщини потрапили до остаточного списку, щоб після реставрації чи  відновлення, вони вже самостійно могли залучати для себе кошти та стали туристичними точками, обов’язковими для відвідання», – додав заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

    Додамо, щовихідних до кінця жовтня у Тартакові, що в Сокальському районі, відбуваються дводенні тури, костюмовані дійства, фотосесії, концерти та багато іншого. Кожної суботи та неділі відвідувачі повертаються в епоху вишуканих убрань, елегантних інтер’єрів та дізнаються про історію Тартаківського палацу.

    Проект із порятунку Тартаківського палацу розпочався минулого року. У липні 2019 року задля його порятунку зібрався перший в Україні табір-резиденція. Учасники табору «Тартаків&Тартак» упродовж тижня прибирали пам’ятку і навколишній парк XVІII ст. Пізніше провели благодійний аукціон для порятунку брами палацу.

     

    smartnews

    дописувач_
    .

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    15:36, 28 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567