** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::03.06.2020


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

3 червень 2020 року

Пошук в новинах   

  
суспільство

Представники ініціативної групи продовжують боротися за створення Сілецької об’єднаної громади

У вівторок, 2 червня, під час позачергової сесії Львівської обласної ради депутати ухвалили звернення до президента України та Верховної Ради про недосконалість перспективного плану формування нових об’єднаних громад Львівської області, який Кабінет Міністрів затвердив 27 травня. Кажуть, що урядовці знехтували думкою представників багатьох населених пунктів, які хочуть започаткувати власні ОТГ та мають на це право. Зокрема, незадоволеними залишилися члени ініціативної групи із Соснівки та навколишніх сіл, які чотири роки боролися за створення Сілецької громади.
Під час розгляду цього питання першим перед депутатами виступив голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький. За його словами, у квітні 2019 року Міністерство розвитку громад та територій України надіслало кожній облджерадміністрації пропозиції щодо рекомендованого адміністративно-територіального устрою.
Почали з 61 громади, а закінчили на 73
У Львівській області пропонували створити 61 громаду. Міжвідомча робоча група напрацювала проєкт перспективного плану, який передбачав 67 громад. У жовтні та листопаді 2019 року відбулося 20 виїзних обговорень у кожному з районів області. А з січня до березня 2020 року провели 30 публічних консультацій щодо проблемних питань формування громад. За результатами всієї цієї роботи Кабінет Міністрів 27 травня затвердив перспективний план Львівської області у складі 73 громад.
Питання про можливе створення Сілецької міської об’єднаної громади з центром у місті Соснівка чиновникам обласної адміністрації задав депутат Львівської обласної ради від Сокальщини Сергій Касян. Він сказав:
– Чому не дали створити Сілецько-Соснівську громаду? Ця громада мала всі підстави для існування – і економічні, і політичні, і волю людей громади. Станом на сьогодні ми не бачимо її. Ми вважаємо, що це буде згуба для всього регіону.
Чому чиновники не погодили створення Сілецької ОТГ?
На питання обласного обранця відповів в.о. директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда. Посадовець сказав:
– Проблема озвученої вами громади неодноразово піднімалася як на публічних консультаціях в межах ОДА, так і у профільному міністерстві. Позиції стосовно оцінки цієї громади розходилися. Основними зауваженнями було якраз те, що доволі недиверсифікована економіка в даному регіоні і залежність від кількох шахт в частині сплати податку на доходи фізичних осіб.
Експерти звертали увагу на те, що відповідно до Методики формування (спроможних територіальних громад, авт.) більшість населених пунктів знаходиться в так званій «зоні доступності» міста Червонограда. І ще одне питання, яке піднімалося – в Межиріччі (на території сільської ради, авт.) знаходиться водозабір міста Червонограда, і це експертами характеризувалося як об’єкт критичної інфраструктури, який би мав потенційно бути в межах одного органу місцевого самоврядування.      
До утворення громади залишалося півкроку...  
Депутати обласної ради проголосували за надання слова на виступ Межирічанському сільському голові Івану Сироїду. Вийшовши на трибуну, він сказав:
– Два з половиною роки ми пробуємо створити потужну Сілецько-Соснівську громаду з центром у місті Соснівка. Згідно перспективного плану і розпорядження Кабінету Міністрів, хай пан Куйбіда підніме пункт третій, Сілецька громада є спроможна на виконання всій функцій держави. Потім іде перекручування, яке чомусь ми міняємо.
Ми три рази звертаємося до обласної адміністрації для отримання висновку. Нам не дають постійно, бо не може бути в Сілецькій громаді міста Соснівка (через те, що Соснівка в цей час перебувала у складі Червоноградської міської ради, авт.). Ми – єдина громада в Україні, мабуть, яка змінила адміністративно-територіальний устрій, віднесла місто Соснівка до Сокальського району.
Здавалося, все знято, ми йдемо на об’єднання! Потім ми звертаємося в черговий раз, нам 148 днів не дають висновку, а закон каже – 10 днів. Пізніше пан Зеленський дав при мені перше доручення голові обласної адміністрації допомогти створити громаду. Відбулася одна зустріч з Козицьким. Все інше – скрили, подали документи в Київ.
А щодо диверсифікації і шахт, то на нараді в Міністерстві розвитку громад Альона Бабак і В’ячеслав Негода відкрито сказали, що робота шахт або їх закриття не може бути підставою для відмови у створенні громади. А зараз проходить пряма окупація наших територій (Червоноградом, авт.). Тому ми будемо відстоювати своє право у судах.
Люди на місці близько, а влада – високо. І ми до них не можемо достукатися.
Під час обговорення питання виступив також депутат Львівської обласної ради від Червонограда, Соснівки та Гірника Ігор Грабінський. Він сказав:
– Ви знаєте, що Сілецько-Соснівська громада однією з перших пройшла увесь шлях до об’єднання. І обласна рада проголосувала за створення цієї громади. А в кінцевому результаті люди на місці близько, а влада – високо, і ми до них не можемо достукатися. Перспектива розвитку шахт є. І території ця громада має великі. Доведено математично, що ця громада є самодостатня. А зараз добровільного об’єднання громад немає, на позицію людей ніхто не звертає уваги. Можна приєднатися до Львова, до Києва, до кого хочете. Потім можна. Зробіть громади, які будуть достатні і дадуть собі раду.      
Після понад двогодинної дискусії депутати прийняли звернення до президента України та Верховної Ради, у якому негативно оцінили затверджений перспективний план Львівської області, бо він «нівелює довіру місцевого самоврядування до державних інституцій та дискредитує децентралізацію як найбільш  затребувану реформу».
Обласна рада закликала Володимира Зеленського та народних депутатів втрутитися в ситуацію та зобов’язати Кабінет Міністрів України переглянути перспективний план Львівської області, затверджений 27 травня 2020 року, взявши до уваги пропозиції територіальних громад. 

chervonograd.city

дописувач_
.

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
14:45, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567