** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::30.01.2020


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

30 січень 2020 року

Пошук в новинах   

  
суспільство

  • ТАРТАКІВ ТА РОДИНА ПОТОЦЬКИХ / ІСТОРИЧНІ ДАНІ ПРО ВЛАСНИКІВ (№6 XVIII ст.)
  • ТАРТАКІВ ТА РОДИНА ПОТОЦЬКИХ / ІСТОРИЧНІ ДАНІ ПРО ВЛАСНИКІВ (№6 XVIII ст.)

    ТАРТАКІВ ТА РОДИНА ПОТОЦЬКИХ / ІСТОРИЧНІ ДАНІ ПРО ВЛАСНИКІВ (№6 XVIII ст.)

    Про хто кому батько, віденські бали та друкарні :)
    Цей допис - перший з трьох де буде описано дуже науковий, але дуже цінний текст про магнатів Потоцьких, за часів котрих настав справжній розквіт Тартаківщини.

    Документально поки не підтверджено, але ми вважаємо, що у другій половині XVII ст. Тартаків міг бути родовим маєтком Софії (Зофії) Потоцької, уродженої Каліновської (†1645), дружини Станіслава «Ревери» Потоцького (1579/1589 - 1667), матері: Анджея, Фелікса Казімєжа, Вікторії Ельжбети та Анни Потоцьких.

    Ми точно не знаємо, скільки часу родина Каліновських володіла цими маєтностями і за яких обставин вони їх отримали, і чи володіли взагалі, але документально відомо, що більша частина навколишніх земель перебувала в їхній власності.

    Саме Фелікс Казімєж (Фелікс Казимір, Фелікс Щенсний, Felicjan Szczęsny Kazimierz) Потоцький (1630-1702), син Софії Каліновської та Станіслава «Ревери» Потоцького, коронний гетьман Речі Посполитої, гетьман великий коронний і каштелян краківський, воєвода київський і белзький, підстолій великий коронний у травні 1685 року успадкував значну частину галицької землі.

    І саме тоді Тартаків на певний час став його головною резиденцією. Після смерті Фелікса Казімєжа Потоцького у 1702 році землі на Львівщині успадкували його сини: Юзеф Філіціан Потоцький (резиденцію-замок в Кристинополі), Станіслав Потоцький (1668-1732), белзький воєвода, староста грубешівський (містечко Тартаків та навколишні села), Міхал та Єжи (1670-1747) (містечко Підгайці та навколишні села).

    Ми володіємо уривчастими даними про дату, коли Станіслав Владислав Потоцький, рідний брат Юзефа Потоцького, став власником Тартаківського маєтку (до чи після смерті батька). Але лише він єдиний зображений на гравюрі авторства Доменіко Кунего (1727-1803), де підписано «Stanislaus a Potok Potocki in Tartakow et Humań Dinasta Palatinus Belzensis. Ordinis Aquile Albe [!] Eques».

    Був власником численних маєтків, у тому числі і Тартаківського в Белзькому воєводстві. Дітей у двох шлюбах не мав. Помер від несподіваної хвороби 27 червня 1732 року. Його маєтки перейшли до племінника (небожа) Францішка Салезія Потоцького (1700-1772). Деякі з маєтків він ще за життя переписав на Францішка Салезія.

    ***
    З історичних джерел відомо, що Тартаків особливо прославився після 1768 року, коли Сокальським старостою став Францішек Салезій Потоцький, один із найбагатших магнатів Польщі, «малий круль (король) на Русі».

    У тартаківському замку він часто збирав вельмож із різних місцевостей і країн на відпочинок і бали (хоча документально це не підтверджено). До замку часто навідувалася італійська опера. Тут була рідкісна книгозбірня, дзеркальна зала, працювало чимало визначних художників. При замку також працювала фабрика суконних виробів. Як і більшість маєтків Францішка Салезія, Тартаків набув справжнього розквіту за його життя.

    Старовинний Тартаківській замок був дорогий серцю Потоцького, бо тут 20 лютого 1751 року народився його син, Станіслав-Щенсний (Фелікс) Потоцький (1751-1805), власник Тульчинського маєтку, Софіївського парку в Умані та значних земельних володінь на Правобережній Україні. Після смерті обох батьків в 1772 році власником величезних володінь стає власне він.

    Дані історичні дослідження проведені дослідником, кандидатом історичних наук Oksana Lobko в рамках проекту "Тартаків & Тартак", що проходив у 2019 році з ініціативи Благодiйний фонд "Софос". Sophos Charity Fund та Спадщина.UA / Heritage.UA за підтримки Український культурний фонд

    #хронікитартакова #хронікикота
    Світлина: Герб Францішка Салезія Потоцького та його дружини Анни Потоцької – власників Кристинопільського та Тартаківського маєтку.

    Тартаків / Tartakiv

    дописувач_
    .

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    23:43, 28 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567