** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::11.02.2019


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

11 лютий 2019 року

Пошук в новинах   

  
здоров'я

  • Відбулася медична рада про підсумки діяльності у 2018 році
  • Відбулася медична рада про підсумки діяльності у 2018 році

    Відбулася медична рада про підсумки діяльності у 2018 році

    Як працювала медична сфера району у 2018 році? Які головні плани на 2019 рік? Та які ж головні проблеми в цій галузі? Все це і набагато більше обговорили на медичній раді у Сокальській ЦРЛ в п’ятницю, 8 лютого. Окрім медичних працівників, на неї запросили представників влади – голову СРР та заступника голови СРДА. У порядку денному було лише одне, але об’ємне, питання «Про підсумки діяльності лікувально-профілактичних закладів району та стану здоров’я населення за 2018 рік».

    Доповідь головного лікаря СЦРЛ Романа Шведа, включала всі ключові фактори роботи: фінансування, роботу над мікропроектами, стан захворюваності, заробітну плату у працівників галузі, проблеми й плани на 2019 рік.

    Те, що впливає на завантаженість медпрацівників і визначає кількість їхньої роботи з громадяни – це демографічна ситуація в районі. Власне, згідно доповіді головного лікаря, населення району становить 92 тисячі людей, в т.ч. майже 18 тисяч діти. Це з урахуванням Великомостівської ОТГ. У порівнянні з 2017 роком населення зменшилося на 474 особи. За звітний період зменшилась і народжуваність. Народилось на 79 дітей менше. Щодо смертності, то і вона знизилась, але лікарі зауважують, що можливо, це через зменшення населення, яке мігрує за межі Сокальщини та й цілої України загалом. Серед причин смертності домінують хвороби органів кровообігу, високий рівень смертності і від онкопатології.

    Середню заробітну плату медичних працівників в 2018 році Роман Швед називає принизливо-низькою – це 4886 грн., що є нижче середньої по Україні, а в районі в цій сфері є більше тисячі працівників.

    Чи не головним досягненням головний лікар називає покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я за рахунок участі в мікропроектах, спецфонду, благодійної допомоги, додаткового фінансування обласного і районного бюджету на суму понад 6 млн. грн. Відтак, завдяки всім цим факторам вдалося оновити майже 40 об’єктів: це капітальні й поточні ремонти лікарень, амбулаторій, кабінетів, відділень, лабораторій, поліклініки і хоспісу. Також впродовж звітного періоду вдалось придбати 26 видів медичного обладнання. Все це Роман Швед називає неабияким успіхом і з гордістю стверджує, що зроблено дуже багато роботи. Зізнається, що, спілкуючись, колеги інших регіонів, не вірять, що нашим медикам вдається втілювати стільки задумів. До речі, зараз тривають роботи з утеплення фасаду лікувального корпусу СЦРЛ.

    Не все так ідеально. Були у 2018 році і проблеми й недоліки, з якими доводиться працювати. Серед останнього Роман Швед називає недостатнє фінансування та медикаментозне забезпечення в стаціонарних відділеннях лікарні. Вартість ліжкодня становить 6 грн. 87 коп. Ця сума не забезпечує в повному об’ємі надання невідкладної допомоги. Ще один недолік – забезпечення санітарним транспортом, наявний автопарк, за словами головного лікаря ЦРЛ, вичерпав свій моторесурс і потребує оновлення. Крім того, в районі – значні проблеми з онкопатологією, яка спричинена низькою онконастороженістю населення та міграцією осіб працездатного віку. Працювали минулого року і над діагностикою здоров’я у населення, проводячи відповідні профілактичні заходи.

    У 2019 році Роман Швед як очільник медичної сфери району обіцяє втілити кілька основних організаційних проектів: будівництво нових амбулаторій в селах Волсвин і Волиця, участь у мікропроектах, створення нової сучасної електронної реєстратури, придбання автотранспорту, забезпечення медичною апаратурою стаціонару, а ще планують проводити організаційні заходи щодо підписання угоди по наданню вторинної медичної допомоги з Національною службою здоров’я. А ще чи не найважливішим завданням Роман Швед називає злагоджену роботу всього колективу.

    Заступник головного лікаря СЦРЛ, депутат ЛОР Сергій Касян, доповідаючи, зупинився на обласних рейтингах, тобто загальній картині медицини Сокальського району на фоні інших регіонів Львівщини. Важливим показником Сергій Касян називає кількість пологів, яка зменшилася порівняно із 2017 роком майже на 80. Сокальський район в області на 7 місці з 24 (після Львова, Стрия, Яворова, Самбора, Дрогобича і Жовкви). Так, в Сокалі у 2018 році було 684 пологи. Для прикладу, у Червонограді показник менший – 433. Слабким місцем у роботі лікар називає онкологію, показники невтішні – 22 місце в області по дорічній летальності серед первинно виявлених онкохворих і останнє місце, 28, щодо питомої ваги злоякісних новоутворень, виявлених вперше в III стадії, в IV стадії – 24 місце. «Є над чим працювати», – наголошує медик. А от смертність від туберкульозу значно зменшилась. Позитивними є показники забезпеченням ліжками в стаціонарах, кількості медичних працівників, пролікованих хворих, тощо.

    Як і головний лікар, його заступник наголошує на важливості участі в мікропроектах, які дають реальні можливості розвитку медицини. 2018 рік Сергій Касян називає визначальним у реформуванні первинної ланки медицини Сокальщини. Станом на 8 лютого 2019 року у Сокальському районі підписано майже 60 тисяч декларацій, у Великомостівській ОТГ підписано 10 тисяч декларацій, що становить 72% від населення громади. Серед проблем і головних завдань лікар називає забезпечення амбулаторій загальної практики і сімейної медицини, особливо сільської місцевості, стимулювати медиків працювати у сільській місцевості, забезпечення транспортом і підписання декларацій.

    На медичній Раді СЦРЛ обговорили детальніше окремі галузі медицини – коротко зупинились на питаннях охорони материнства і дитинства, наданні хірургічної, терапевтичної та акушерсько-гінекологічній допомозі. Багато дякували районній раді за допомогу, яку отримувала медицина Сокальщини у 2018 році. Голова РР Микола Пасько зі свого боку також виступив з промовою, зазначивши, що РР з радістю підтримує всі ініціативи медиків району, згадав коротко головні досягнення минулого року, нагадав про складні умови життя в Україні при реформуванні, а ще пообіцяв допомагати на скільки це буде можливо.

    Кілька слів сказав і заступник голови СРДА Микола Поліщук, який наголосив, що попри хороші показники, не варто зупинятися на досягнуто, роботи є дуже багато, – наголошує він і також запевняє у підтримці.

    Обговоривши всі проблеми й успіхи, на медичній раді лікарі пообіцяли втілювати ряд заходів щодо покращення стану охорони здоров’я жителів району. Мова йде про збільшення позабюджетних надходжень за рахунок різних платних послуг, забезпечення сімейними лікарями та черговими терапевтами. Обіцяють продовжувати заходи по підписанню декларацій з сімейними лікарями, реалізацію програм «Доступні ліки» та «Інсуліни» і розширювати об’єм та збільшити кількість малоінвазивних оперативних втручань.

    радіо "Сокаль"

    служба інформації
    ТРК "Сокаль"

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    09:28, 29 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567