** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::12.11.2015


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

12 листопад 2015 року

Пошук в новинах   

  
освіта

  • Спільний крок у майбутнє Тудоркович
  • Спільний крок у майбутнє Тудоркович

    Спільний крок у майбутнє Тудоркович

    Щоразу, коли доводилося брати участь у відкритті чергового навчальновиховного комплексу у селах Сокальщини, казала собі: «Отой найкращий». Так було і у селі Тудорковичі. Це вже двадцять п`ятий навчально-виховний комплекс. Впродовж останніх років по кілька НВК відкривають протягом навчального року. І цей день у селах вважається святковим. Бо ініціативу відділу освіти Сокальської РДА підхоплюють педагогічні колективи навчальних закладів, а батьки і громада активно долучаються до процесу її реалізації. Добре, коли ж ще є допомога від депутатів районної ради, місцевої влади. І так спільними зусиллями «виростають» у селах навчально-виховні комплекси. А попростому: в приміщеннях шкіл, які не задіяні або ж необхідно їх добудувати чи реконструювати, облаштовують чудові кімнати для занять і забав, спальні для дошкільнят, де вони перебувають під опікою вихователів, де граються, навчаються, розвиваються.

    …Незважаючи на дощову осінню пору, школа у Тудорковичах аж «світилася» від щасливих усмішок вчителів, молодих батьків, бабусів і дідусів, малят. У залі, де проходило свято – ніде було яблуку впасти. І справді, здавалось, що у селі велике свято, на яке зійшлися односельчани, приїхали гості: начальник та головні спеціалісти відділу освіти Сокальської РДА – Роман Монастирський, Леся Ковалишин і Любов Тот, перший заступник головного лікаря Сокальської ЦРЛ Сергій Касян, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Степан Ділай, керівники Войславицької дошкільної установи та сусідніх навчальних закладів. Гостей учні школи вітали запашним короваєм. А щирими оплесками, під звуки музики зустрічали дошкільнят. Дехто з радістю сів на приготовлені кріселка, а дехто ще міцно тримався маминої руки і не хотів її відпускати. Але вихователі, поматеринськи обійнявши діточок, взяли їх до гурту дошкільнят.

    Зі словами вітань до присутніх звернулися гості. Начальник відділу освіти Сокальської РДА Роман Монастирський, зокрема, зазначив: «В народі кажуть, що те, що здобувається важкою працею згодом має право на тривале і добре існування. Сподіваємося, що так воно буде. Знаєте, сьогодні я згадую колишнього директора, покійного Володимира Івановича Гуменюка, з яким ми обговорювали саме таке майбутнє Тудорковицької школи. Мені приємно, що задум, який колись започаткував Володимир Іванович, продовжує сьогодні Оксана Володимирівна Швець. І от маємо ту перспективу нового навчального закладу, який матиме право на існування, незважаючи на будьякі реформи, які чекають нас попереду. І нині саме навчально-виховний комплекс, принаймні дитсадочок і школа першого ступеня, повинні бути в кожному селі. Мені приємно, що у Тудорковичах відкриваємо такий НВК, зрештою, виконали програму районного рівня. Хочу подякувати депутатам районної ради Ігорю Сметані та Володимиру Шмигельському, які долучилися до цієї справи як матеріально, так як і депутати районної ради, щоб цей заклад мав право на існування. Вдячний громаді та батькам, бо створення цього закладу відбулося завдяки спільним зусиллям влади і громади. Бажаю вихованцям НВК, щоб вони росли здорові і щасливі, здобували знання і їм було тут комфортно».

    Сердечно привітав дошкільнят, педагогічний колектив, батьків перший заступник головного лікаря Сокальської ЦРЛ Сергій Касян, який підкреслив, що «сьогоднішній крок відкриття НВК, то шлях для розвитку села. Я нещодавно повернувся зі Сходу, бачив, як наші солдати воювали в Донецькому аеропорту, Пісках, Авдіївці. І найпатріотичніші вояки ті, які народились вже у незалежній Україні. Сподіваюся, що і цей НВК виховає справжніх патріотів України». Директор Войславицької школи Олег Славич відзначив, що «відкриття НВК у Тудорковичах – це визначна подія для села. Бо зміни на краще відчують, насамперед, батьки».

    А потім на сцену вийшла родина Корнагів: мама, діти і дідусь. Мама, Оксана Корнага, висловила вдячність усім: керівництву відділу освіти, районним депутатам, а особливо директору школи Оксані Швець та батькам, які допомагали у відкритті дошкільної групи в НВК, а також підкреслила, що батьки вже давно очікували на нього. «Ще влітку, сказала вона, – ми, батьки, бачили приміщення з розбитими стінами, а тепер маємо сучасний дитячий садок з опаленням, туалетом, спальнею, ігровою кімнатою, є сучасні меблі, цікаві розвиваючі ігри». А потім дідусь Іван разом з внуками заспівали патріотичні пісні, які він сам склав.

    Директор школи Оксана Швець знайшла теплі сердечні слова подяки всім, починаючи від керівництва відділу освіти РДА Романа Монастирського, головних спеціалістів відділу Лесі Ковалишин, Любові Тот, депутатів районної ради Ігоря Сметани та Володимира Шмигельського і до колегпедагогів Тудорковицької школи та сусідніх навчальних закладів, батьків дошкільнят і загалом, громади. «В нашій школі реалізовано не один проект: побудовані внутрішні туалети, замінено пічне опалення на сучасну систему опалення, а також усі вікна на енергозберігаючі. І в цьому році реалізовано новий проект – відкриття дошкільної групи у нашій школі», – підкреслила директор.

    Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Степан Ділай благословив наймолодших вихованців Тудорковицького НВК. А потім, коли було перерізано стрічку, священик освятив приміщення, подарував образ св. Миколая вихованцям дошкільної групи, а кожній дитинці вручив образки.

    У цей день у школі було направду свято: учні школи під керівництвом педагогів подарували присутнім гарний концерт, де були запальні танці, веселі пісні, і навіть казкові герої завітали у гості до малюків. Наймолодші були трохи розгублені новизною і увагою, але завдяки вихователям та батькам заспокоїлися і відчували себе іменинниками, під щирі оплески присутніх теж декламували вірші і кружляли у танцях.

    Цього дня у школі і в селі справді панував святковий настрій. Ще б пак, приміщення школи, яке не використовувалось, а поволі руйнувалося часом, завдяки спільним зусиллям відділу освіти, районним депутатам, керівництву та педагогам і особливо батькам стало потрібним і перетворилося у справжню казку для наймолодших, де тепло, затишно, яскраво від барвистих іграшок і від опіки дорослих, які так хочуть, щоб Тудорковичі мали майбутнє, яке нині так щасливо почуває себе у стінах Тудорковицького НВК. Ось державницький підхід до справи. Якщо у селі буде навчально-виховний комплекс, то такий населений пункт ніколи не зникне з карти Сокальщини.

    Оксана ПРОЦЬ.

    Фото автора.

    Голос з-над Бугу

    Газета
    "Голос з-над Бугу"

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    02:07, 29 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567