** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::13.08.2015


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

13 серпень 2015 року

Пошук в новинах   

  
суспільство

Від подальшої співпраці шахт та збагачувальної фабрики залежить добробут нашого регіону

Протягом останніх років ситуація на збагачувальній фабриці, де з 2010 року керують виробництвом представники ПАТ «Львівська вугільна компанія», постійно загострюється.  Трудовий колектив фабрики, маючи піврічну заборгованість із виплати зарплати,  вибиває її у своїх  власників акціями протесту, а провину за численні негаразди чомусь покладає на ДП «Львіввугілля», повідомляє прес-служба ДП «Львівугілля».

За їх даними, побутує думка, що нібито саме через борги місцевих вугільників за проведення збагачення гірничої маси сотням працівників фабрики не виплачують зарплату. Але, як повідомляє керівництво держпідприємства, на сьогодні ДП «Львіввугілля» немає заборгованості перед ПАТ «Львівська вугільна компанія», більше того – здійснює часткову передоплату за надані послуги.  За словами в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Ярослава Наливайка, у липні за послуги фабрики ДП «Львіввугілля» повинно було заплатити 6 млн 758 тис грн. Зараз держпідприємство не тільки проплатило усі заборговані кошти, але й по можливості працює на випередження – здійснює передоплату. Станом на 11 серпня, як повідомив головний бухгалтер держпідприємства Тарас Бабій, борги перед ЦЗФ відсутні і навіть  проведена попередня оплата у розмірі 220 тисяч гривень.

Водночас, коли збагачувальники вдаються до акції протесту і зупиняють роботу – це прямі збитки для гірників. Зупинка роботи призводить до фінансових втрат для фабрики та їхнього основного партнера – ДП «Львіввугілля», що лише заганяє ситуацію у глухий кут.

Щоб зменшити соціальну напругу, не допустити акцій протесту,  керівництву ПАТ «ЛВК» варто замислитись над фінансовим станом, привести в порядок облік коштів, які надходять не тільки від збагачення вугілля, але й з інших джерел діяльності та серйозно поставитись до цільового їх використання. Можливо, управлінцям ЦЗФ варто відшукати додаткові джерела надходження коштів, щоб врешті вирішити гостру соціальну ситуацію. Наприклад, скеровувати на першочергові виплати кошти за реалізовані відходи виробництва - шлами, які щодня, за словами місцевих мешканців,  інтенсивно вивозяться автомобілями з території збагачувальної фабрики. Бо ж наразі зарплата працівникам виплачується лише при надходженні грошей з ДП «Львіввугілля» за надані послуги із збагачення.

А тим часом гостро стоїть питання: чи готові потужності фабрики переробити в осінньо-зимовий період 2015-2016 р. увесь обсяг гірничої маси, що направлятиме на збагачення держпідприємство? Зважаючи на давно застаріле обладнання фабрики, відсутність будь-якої модернізації з тих пір, як  вона вийшла  зі складу вугільного холдингу – відповідь може бути вкрай негативна. І  тоді  гірники Львівщини знову потерпатимуть через простої ЦЗФ: або збагачувальники страйкують, або фабрику знеструмлено через борги…

А наслідки такі: немає можливості вчасно відвантажити збагачене вугілля на ТЕС, відповідно, кошти  в ДП «Львіввугілля» за реалізовану вугільну продукцію  йтимуть із затримками. І шахтарі довго чекатимуть на зароблені гроші…

Тому позиція керівництва ДП «Львіввугілля» однозначна: вугільники готові йти назустріч і надати посильну допомогу збагачувальній фабриці.  Фінансова служба держпідприємства ретельно стежить, щоб розрахунки з ЦЗФ були здійснені вчасно і у повному обсязі.  Проте збагачувальникам варто навести лад у своїй господарці й показати себе надійними партнерами. Треба наполегливо шукати точки дотику. Від стабільної роботи і шахт, і фабрики напряму залежить добробут десятитисячного шахтарського загалу і регіону в цілому.

Радіо "Сокаль"

служба інформації
ТРК "Сокаль"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
10:16, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567