** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::15.06.2015


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

15 червень 2015 року

Пошук в новинах   

  
культура

  • БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ
  • БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ

    БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ

    У неділю, 14 червня, в Народному домі м. Сокаль відбувся ювілейний концерт з нагоди 25-ої річниці творчої діяльності композитора Ольги Пенюк-Водоніс та 20-ої річниці з дня створення ансамблю «Берегиня». Розпочався концерт благословенням отця Ярослава Збитковського та спільною молитвою присутніх.

    Ведуча концерту - директор Будинку учнівської творчості Марія Поліщук.

    Призначення будь-якого виду мистецтва - прикрашати світ і дарувати людям радість. Донести красу пісні до кожного глядача, зарядити позитивною енергією людину - це теж мистецтво, яким володіють виконавці народного вокального ансамблю «Берегиня».

    Берегині з великої букви. Берегині життя, своїх сімей, домівок, які зробили вибір і стали берегинями перлини народної культури – української пісні. Учасниці цього колективу завжди співають, вкладаючи у виконання палке і чисте серце простої української жінки. Але, звичайно ж, цього святкового дня їх пісні лунали по-особливому зворушливо і урочисто. Мабуть, найбільше диво на світі стається, коли животворна лоза української мелодії вплітається в чарівну силу простих і щирих слів. І ювілейний концерт «Берегині» ще раз це довів.

    Вокальний ансамбль Союзу українок «Берегиня» створений в 1995 році при Сокальському осередку Союзу українок. Його першим керівником була Марія Петрощук-Кушпета, політв`язень, учасник Кінгірського повстання, членкиня Союзу українок. З грудня 2011-ого ансамбль очолює Марія Краковецька.

    Колектив ансамблю бере активну участь у різноманітних концертних програмах і визначних заходах, пов‘язаних з історією Сокальщини та України. Ансамбль побував з концертами в східних областях України (на Луганщині, Донеччині), виступав у Львові.

    Особливу увагу звертає колектив на глибинні джерела українського фольклору. Репертуар колективу охоплює пісні різних жанрів (колядки, щедрівки, повстанські, стрілецькі, духовні твори, українські народні пісні). Виконує ансамбль і твори сучасних українських композиторів. З 2012-ого музичним керівником ансамблю є сокальський композитор Ольга Пенюк-Водоніс.

  • учасниці першого складу колективу «Берегиня»
  • учасниці першого складу колективу «Берегиня»

    Під бурхливі аплодисменти ведуча запросила на сцену учасниць першого складу колективу «Берегиня» на чолі з людиною-легендою, засновником, творцем колективу Марією Петрощук-Кушпетою, які виконали акапельно пісню «Чи пам’ятаєш, моя матусю?».

    Директор Сокальського БДЮТ Марія Поліщук вручила грамоти за високий рівень майстерності, творчу плідну співпрацю у вихованні підростаючого покоління і пропагування українського фольклору засновниці колективу «Берегиня» Марії Петрощук-Кушпеті, художньому керівникові колективу «Берегиня» Марії Краковецькій, музичному керівникові Ользі Пенюк-Водоніс та голові Сокальського осередку союзянок Надії Мельник, яка, також, привітала своїх посестер і подруг зі святом й нагородила їх грамотами за жертовну участь у ансамблі «Берегиня» та популяризацію української пісні.

    З вітальним словом виступила голова Сокальського районного осередку Союзу українок Ірина Мандрик та зазначила, що народний ансамбль «Берегиня» став візитною карткою Сокальського осередку Союзу українок та зачитала подяку за плідну та віддану працю на громадській та творчій ниві та з нагоди 20-літнього ювілею від голови Львівського відділу Союзу українок Ольги Пастушенко.

    Найщиріші вітання цього дня лунали і для надзвичайної людини, творчість з якої б’є джерелом. Ольга Пенюк-Водоніс - композитор, поет, член Української Асоціації письменників та член літературно-мистецького об`єднання «Колос». Вона сорок років викладає в дитячій школі мистецтв ім. Віктора Матюка,  очолює відділ теорії музики та хорового співу. В її творчому доробку понад 300 пісень. Твори автора виконуються на багатьох дитячих пісенних фестивалях в різних куточках України, та за її межами: в діаспорах Австралії, Америки, Італії, Канади, Казахстану, Польщі. Автор працює з багатьма поетами з різних регіонів. Виконавці пісень О. Пенюк-Водоніс - юні співаки -лауреати і дипломанти обласних, міжрегіональних, всеукраїнських і міжнародних конкурсів.

    Творчість композитора відзначено дипломами міжнародного музичного фестивалю «Ялтинське літо», Всеукраїнського фестивалю сучасної української естрадної пісні «Дитячий пісенний вернісаж», м. Київ; дипломом міжрегіонального фестивалю «Мамині зіроньки», м. Сокаль; Всеукраїнського конкурсу композиторських талантів «Спалахи Багаття», м. Київ; Всеукраїнського телевізійного фестивалю-конкурсу «Мелодії Різдва», м. Київ; Міжнародного конкурсу «Пісня серця», м. Львів.

    Пісні О. Пенюк-Водоніс друкувались в часописах «Нескорені», «Високий замок» (Львів), альманасі «Провесень» (Червоноград), «Соколиний край» (Сокаль). У львівському видавництві «Українські технології» автор видала сім збірок пісень.

    п. Ольга відноситься до людей, які дарують свій талант не лише дітям, зігріваючи теплом свого серця весь світ. Не можна розділити щастя на країни і міста, можна просто повірити в нього і прийняти, впустити в своє серце добро, маленький клаптик його залишити в своїй душі, а все інше роздати…

    На адресу ювілярки пролунало чимало теплих слів-подяк за багаторічну натхненну працю.

    З нагоди свого 25-річного творчого ювілею Ольга Пенюк-Водоніс подарувала всім свою нову пісню «Пісень чудова мить».

  • БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ 	БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ
  • БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ

    Як і на кожному ювілеї, було багато квітів. Але найбільше, звичайно, було української народної пісні. Танцями вітали ювілярів танцювальні колективи Сокальської дитячої школи мистецтв ім. В. Матюка «Фантазія» (кер. Оксана Шаліга) та «Джерельце» (кер. Марія Кащук).

    Атмосфера тепла і затишку панували протягом всього концерту. І глядачі, і учасники концерту, завдяки пронизливій українській пісні, відчували свою єдність.

    Ювілей – не крапка, бо завжди змушує не тільки оглядатись в минуле, роблячи підсумок, а і будувати плани на майбутнє. Ювіляри цього святкового вечора приймали щирі привітання, побажання здоров`я, довгих років життя і творчої наснаги від в. о. начальника відділу культури Сокальської РДА Мирослави Михайлюк, директора Сокальського Народного дому Ольги Мамуладзе, вокалістки церковного хору церкви св. ап. Петра і Павла Руслани Антонюк та усіх, хто за стільки років творчості співпрацював з цими надзвичайно талановитими жінками.

    Наостанок, ще раз хотілося б побажати ювілярам здоров`я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, подальших успіхів в усіх справах і починаннях, щоб ніколи не обміліло джерело таланту і натхнення. Нехай їх незламний оптимізм і творча будівнича енергія завжди будуть прикладом служіння українській пісні, примножують її славу, наповнюють її криницю процвітанням!

  • БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ 	БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ
  • БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ БЕРЕГИНІ УКРАЇНСЬКОЇ ПІСНІ
  • Танець « Солохи» - ансамбль «Фантазія»
  • Танець « Солохи» - ансамбль «Фантазія»
  • Усі учасники ювілейного концерту
  • Усі учасники ювілейного концерту

    Юлія Сорочук
    _

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    11:17, 19 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567