** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::23.05.2015


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

23 травень 2015 року

Пошук в новинах   

  
суспільство

На боротьбу з борщівником Сосновського на область буде виділено 90 тисяч гривень

Цього річ на боротьбу з багаторічною рослиною, яку часто в народі називають «ведмежа лапа», «помста Сталіна», «окупант» чи «Гераклова трава» будуть виділені 90 тисяч грн. Так мова йде про борщівник Сосновського. Основними місцями його зростання є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища. Оскільки борщівник є небезпечним видом, то необхідно систематично проводити заходи по перешкоджанню його поширенню наголошує начальник управління агропромислового розвитку Сокальської РДА Ігор Шайнога.

Він нагадав, що згідно із статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України боротьба з борщівником Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Як зазначив Ігор Шайнога для заходів зі знищення рослини-окупанта на території області у 2015 році були передбачені і кошти, за які можна буде придбати необхідний інвентар та обладнання.

Як відомо, для боротьби з отруйною рослиною існують різні методи: механічне та  хімічне знищення. Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підрізати корені та багаторазово підкошувати паростки, що відростають. Не припиняти такі роботи протягом кількох років до тих пір, поки не будуть знищені всі кореневища та насіння в ґрунті.

Звісно ефективніший метод боротьби є — хімічний. Проводиться він при висоті рослини до 10-20 см навесні або після підкошування. Якщо ж цей момент упущено і рослини вже зацвіли, то скошену масу обов’язково треба спалювати. Часу ще трохи є, адже борщівник починає цвісти з липня і майже до вересня. Насіння дозріває навіть тоді, коли стовбур цілком зрізаний. Одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому вони можуть проростати в ґрунті навіть через 10-12 років.

Як наголосив начальник управління агропромислового розвитку Ігор Шайнога проведення необхідних заходів боротьби з борщівником Сосновського є надзвичайно важливими, адже це – токсичний бур’ян, який є небезпечний для довкілля та здоров’я людей. У нього дуже отруйний сік, який викликає важкі фотохімічні опіки, як у людей, так і у тварин. Рослина також негативно впливає на біорізноманіття. Доволі агресивно витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід (особливо це стосується сосни і ялини). Іншими словами, монополізує територію. Тому департамент екології ОДА ініціював внести борщівник Сосновського до переліку карантинних бур’янів.

З довідки відомо, що батьківщиною так званої гераклової трави є Кавказ. Завезли його в Україну після Другої світової війни, як одну із силосних культур, що давала таку кількість зеленої маси з гектара, як жодна з традиційних. Також борщівник Сосновського є чудовим медоносом. Але з часом виявилося, що він має токсичний сік, який викликає важкі опіки. Тваринам можна було його згодовувати лише як силос – після цього отрута розкладалася. Та все одно молоко від нього ставало трішки гіркуватим.

Радіо "Сокаль"

Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
16:51, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567