** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::15.06.2010


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

15 червень 2010 року

Пошук в новинах   

  
культура

ТАНЦЮВАЛИ «КРИВУЛЯК» ТА «ПОДРИГУЗИ


учасники регіонального огляду-конкурсу хореографічних колективів народного танцю Львівщини


 


Минулої неділі, з самого ранку, у Сокаль з`їжджалися автобуси зі Львова і Дублян, Червонограда і Кам`янки-Бузької, Дрогобича і Жидачева, Нового Роздолу і Пустомит, Золочева і Бродів... На традиційний регіональний огляд-конкурс хореографічних колективів «Свитазівські притупи» в наше місто спішили кращі танцюристи зі всієї області. Він зібрав 34 колективи зовсім юних, молодих і зрілих.


Біля Народного дому грав оркестр. Барвистою колоною учасники рушили до пам`ятника І. Шевченку, до підніжжя якого поклали квіти, а потім пішли на площу Січових стрільців. Усіх учасників цього свята зі сцени щиро вітала заступник голови райдержадміністрації, депутат обласної ради Марія Христинич. Вона, зокрема, сказала:


-    Наше місто приймає фестиваль завдяки тому, що в далекому 1980 році Побєда Харісов поставив фольклорний танець «Свитазівські притупи», який і дав згодом назву фестивалю, а родина Батюків створила народний фольклорний колектив, який став окрасою Сокальщини, лауреатом міжнародних, всеукраїнських, обласних, районних конкурсів. Ми завжди підтримували народну творчість, бо це свято є утвердженням українства, національної культури, нашої музики, нашого характеру, в якому - воля і свобода, український менталітет.


Голова журі конкурсу, голова Львівського обласного відділу національної хореографічної Спілки України Побєда Харісов подякував Сокальській райдержадміністрації, яка підтримала цей почин, побажав усім колективам творчої наснаги, чесної перемоги, здоров`я і щоб народна творчість ніколи не згасла.


-    Народний танець – дзеркало народної душі, дзеркало українського народу, - виступаючи, відзначив член журі, начальник відділу обласного управління куль тури і туризму Орест Малець. -Це вираження його яскравої творчої натури. Сьогодні ви побачите іскру народного танцю, костюми різних місцевостей, дитячі, юнацькі, дівочі посмішки і за все це дякуємо керівникам колективів, танцюристам, організаторам. Бажаю всім учасникам гарних виступів і гарних вражень від свята народного танцю. Члени журі, в яке також ввійшли директор обласного науково-методичного Центру народної творчості Роман Береза, завідувач відділом народної творчості Львівського державного обласного Центру народної творчості і культурно-освітньої роботи, заслужений працівник культури України Ольга Дуляба, провідний методист цього ж Центру, заслужений артист України Володимир Городиський, директор ТзОВ «Світлячок» Олена Лисякова, завідувач відділом хореографії Львівського державного училища культури і мистецтв Світлана Городиська, начальник відділу культури та туризму РДА Лариса Фарин, зайняли свої місця і конкурс розпочався.


Його відкрив колектив народного танцю «Бужани» з Ількович. Легко, на одному подисі протанцював «Свитазівські притупи». За ним на сцену вийшов танцювальний колектив «Незабудка» Народного дому смт. Дубляни Самбірського району, який виконав танець «Веселі гуцулята». Гаряче аплодували глядачі зразковому ансамблю пісні і танцю «Підбужанка» з Дрогобиччини за хореографічну композицію «Моя земля». А також танцювальному колективу з Нагуєвич за «Нагуєвицькі коломийки»... Один танок змінював інший, чудова музика, гарне виконання, вишукані костюми створювали неповторну гармонію свята.


- Яка краса, молодість, талант, - поділився враженнями сокалець Володимир Ілляшенко. - Здається б усе віддав, щоб повернути молодість і так танцювати. Молодці! Але не можу спокійно дивитися на сцену: дерев`яний настил збитий абияк, цвяхи стирчать. Чомусь не вміємо все робити на совість. Чи б поклали його так робітники, якби знали, що їхні діти будуть тут танцювати. Було б краще, якби менше говорили про патріотизм, а більше проявляли його в кожній справі.


Доречно сказано. Скільки не говоримо, що під час свят потрібні лавки, бо навіть молодим не легко півдня бути на ногах, але МІСЬКа влада ніби й не чує цього. А старші сокальці лише зітхають: із задоволенням би подивилися концерт чи ті ж самі виступи танцюристів, але сили вже не ті. Та й тенет над сценою у такий спекотний день не був би зайвим.


Цілий день линула музика, ви хором проносились по сцені танцюристи. Вони показали різні танці, такі як «Гопак», «Гуцулка», «Козачок», «Буковина», «Словацький чардаш», «Карпатські візерунки» і ті, які ще танцювали наші батьки і діди - «Кривуляк», «Полька з ґудзом», «Подригузи», «Козацькі забави», «Віденський вальс» та багато інших. Запал, майстерність танцюристів не пропали даремно - журі визначило переможців конкурсу. Ними стали: у МОЛОДШІЙ групі - перше місце присвоєно зразковому ансамблю народного танцю"Веселка" з м. Новий Роздол; друге - дитячому танцювальному ансамблю "Первоцвіт"з Червонограда; третє-зразковому ансамблю танцю «Вітерець» з смт. Олесько. У середній - перше місце за хореографічним колективом «Ми з Галичини» На родного дому м. Броди, друге - за зразковою хореографічною студією «Арніка» м. Буськ, третє - за зразковим хореографічним колективом «Престиж» зі Сокаля. У старшій групі перше місце виборов народний ансамбль «Первоцвіт» Львівського аграрного університе ту; друге - народний ансамбль танцю «Наддністрянка» Народного дому м. Ходорів і народний танцювальний колектив «Бужани» з Ількович; третє місце поділили танцювальний колектив «Удеч» МПК «Папірник» м. Жидачів, народний ансамбль танцю «Звенигород» (Пустомитівський район), народний ансамбль «Молодість» м. Жидачів і зразковий ансамбль народного танцю «Підбужанка» з Дрогобиччини, народний ансамбль танцю «Підгір`я» з Львівської ветеринарної академії. Дванадцять призів отримали переможці, а також сертифікати на пошиття костюмів. Журі відзначило «хорошу організацію конкурсу, аналогу якому на Львівщині нема, а також зрослу майстерність колективів, багаті костюми. їх побажання одно: щоб цей фестиваль проводився і на далі, дарував людям радість спіл кування з народним мистецтвом.


15 червня                                               Валентина БЛУДОВА




Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
11:03, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567