** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::10.02.2010


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

10 лютий 2010 року

Пошук в новинах   

  
суспільство

«Молоко з крана не тече….»


- «Купуйте молоко, пані! Свіже, ранішнє», - чи не щодень чуєш такі припрошування вслід, коли проходиш через центр Сокаля. Тут стоять жінки з пляшками молока з навколишніх сіл. Чимало з них бідкаються, що мусять везти молоко сюди, бо не хочуть його здавати молокоприймальникам, які платять за нього копійки. Просто шкодують своєї праці, бо ж біля худоби треба добре наробитись.


На Україні з давніх-давен корову вважали годувальницею селянських родин, бо у хаті на столі були цінні натуральні продукти харчування - молоко, сир, сметана, масло. Мали з чим господині й наварити вареників та напекти пирогів, а залишки молока ще й могли продати. Відтак була до хати ще якась копійка. Чи й досі «Ластівки», «Зірки», «Мілки» є годувальницями для своїх господарів?


Нині, на жаль, ставлення селян до худоби дещо змінилося. З кожним роком утримувати її стає все важче, бо собівартість молока зростає. А вигідно реалізувати свою продукцію ніде - молокопереробні підприємства забирають її за безцінь. За таких умов господар не хоче працювати собі у збиток, бо уже добре навчився рахувати скільки коштів іде на корми, не рахуючи часу, сил та здоров`я, які забирає догляд худоби. Все частіше ґазди тримають корів лише для себе, щоб пити натуральне молоко, їсти сир та сметану без хімії. Ось чому з кожним роком кількість худоби у селах меншає. Не виняток Перв`ятичі та Спасів. Нині на обійстях налічується 276 корів, що на 14 менше, ніж було торік.


У Спасові та Перв`ятичах більшість селян здають молоко на ЗАТ «Галичина». У грудні за літр їм заплатили 2 гривні 10 копійок. В середньому, як кажуть молокоприймальники, господиня може за місяць заробити 600-700 гривень. Дехто з місцевих жителів продає молоко заїжджим заготівельникам. А хтось сам пробує продати свою продукцію на базарі, де 1,5 літра коштує 7-8 гривень. Але возити на ринок до Сокаля чи Червонограда нині теж не вигідно, бо треба заплатити за проїзд, сплатити ринковий збір, ще й настоятися на холоді, від якого молоко гіркне. Тож куди не кинь, всюди клин.


Сьогодні у Спасові та Перв`ятичах можна перелічити на пальцях господарів, які мають дві корови, ще рідше тримають три годувальниці. їх побачиш лише у стайні Богдана Братка, Надії Петришин з Спасова та Степана Бойка з Перв`ятич. З них односельчанам треба брати приклад.


- Причин на те, що зменшилося поголів`я корів у наших селах вистачає, - каже секретар Перв`ятицької сільської ради Олександра Мурза. - Це не тільки низька ціна на м`ясо та молоко, але й брак кормів. Вони з кожним роком дорожчають. Добре, що неподалік нас є Борокський спиртозавод, де можна придбати брагу, яка є добрим і порівняно дешевим кормом для худоби.


Ще й село старіє. Старше покоління не має вже здоров`я ходити біля худоби, а молодь не хоче займатися господаркою, втікає до міста.


- Відколи я став господарем, - доповнює колегу по роботі Перв`ятицький сільський голова Роман Барило, - тримав худобу. Раніше працював із задоволенням. Кожен хто хотів, міг до чогось доробитися. Раніше корми - буряки, картоплю вирощував на городі, заготовляв сіно, купував за копійки жом та зерно. Тепер все це треба купити. З кожним роком корми стають дорожчими. Тож й собівартість молока дуже висока. А забрати його хочутьза безцінь. Навіщо тоді працювати собі на збиток. Ще й селянин "прив`язаний" до корови, бо мусить тричі їй дати їсти, напоїти, подоїти, заготовити сіно, вирос¬тити буряки... Все це тяжкий хліб. Молоко ж з крана не тече. Щоб його отримати, добряче треба напрацюватися усій родині. Ще й позаторік держава давала селянам дотацію за високоваговий молодняк ВРХ. Торік ціни на м`ясо значно впали, а господарі не отримали жодної копійки дотації. Виробництво м`яса та молока для селянина нині є збитковим.


Це розуміють селяни і відмовляються від корів, бо їхня праця, наче Сізіфів труд, який ніхто ніколи не переробив. Відтак у порівнянні до минулих років кількість годувальниць у двох селах значно зменшилася: практично не стало однієї "колії" худоби. А якщо й далі ніхто не підтримуватиме села та селянина, корів на сільських обійстях ставатиме все менше, а у крамницях продаватимуться молочні вироби з порошку та емульгаторів.


Любов ПУЗИЧ.
9 лютого 2010 року



Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
10:33, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567