** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::15.10.2008


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

15 жовтень 2008 року

Пошук в новинах   

  
економіка

До Міжнародного дня кредитних спілок
 


 Зараз багато можна почути про кредитні спілки, але чи знають люди, що таке кредитна спілка, чим вона займається і яку місію вона виконує в суспільстві.

 Для початку скажемо коротко, що кредитна спілка – це фінансовий кооператив, в якому одні люди вкладають гроші на депозит, а інші беруть ці гроші в кредит. За рахунок грошей тих, хто вклав свої заощадження на депозит, кредитна спілка видає кредити позичальникам. Згодом позичальники сплачують свої кредити і ці кошти по закінченні терміну дії депозитної угоди повертаються тим, хто вклав гроші. Оскільки членів у кредитної спілки багато, то людям не треба довго чекати – завжди знайдеться якийсь кредит, який саме зараз погашається, тож у спілки завжди є гроші, щоб повернути вкладений депозит, і навпаки, коли ви звертаєтеся за кредитом, хтось саме приніс гроші на депозит, і ви можете їх узяти на свої потреби.
 
Отак і виходить, що люди допомагають одні одним, одночасно допомагаючи собі. Кредитна спілка надає цим людям – своїм членам – необхідні їм послуги. Звісно, за послуги треба платити, але розмір цієї плати розрахований таким чином, що покриваються лише найнеобхідніші витрати спілки (треба ж і приміщення придбати чи взяти в оренду, і за телефон заплатити, і платити працівникам зарплатню) і створюються необхідні резерви грошей, щоб не сталося проблем, якщо хтось – у житті всяке трапляється – не зміг розрахуватися вчасно. Тобто кредитна спілка не заробляє на своїх членах – вона не отримує прибутку, а лише покриває необхідні витрати. 
 
У цьому і полягає головна відмінність кредитної спілки від банку.
 
У всьому світі кредитні спілки об’єднують понад 177 мільйони громадян в 96 країнах. Кредитно-кооперативний рух представлений на всіх континентах світу. Найбільш активно кредитні спілки розвиваються в країнах Північної Америки, а саме в США та Канаді. В Європі лідируючі позиції займають Ірландія, Польща та Україна.
 
В Україні кредитний рух зародився у 2-й половині ХІХ ст. Чи не найдавнішу згадку про початок національного кредитного руху датують 1862 р. І поширювався він по всій території України: як по Східній так по Західній. Усього українських кредитних товариств у Галичині в 1912 році було 1011. 

  • Залічкове товариство у Сокалі
  • Залічкове товариство у Сокалі
    В Сокалі почало діяти Повітове кредитове товариство в 1900 році. Першими його членами були Євген Петрушевич, Олександр Желенівський, Орест Чехович, Омелян Левицький, Павло Левицький та інші. З березня 1930 року це Товариство почало іменуватися Українським банком, який став поважною фінансовою установою Сокальського повіту і виділяв уже не тільки звичайні векселеві позики для своїх членів-селян, але й підтримував ними місцеві українські промисли та кооперативну і приватну торгівлю. Директором Українбанку був відомий на той час громадсько-політичний діяч Володимир Кохан. Сокальський банк часто звертався до населення повіту з таким закликом: «Кожний заощаджений гріш вкладайте хоч би накоротко тільки до Українбанку. Цей гріш послужить тільки нашій рідній справі. Хай і на тій ділянці обов`язує нас всіх клич «Свій до свого». Сильна кредитова установа — це запорука і підстава нашого народного господарства». 

    Балансова сума Українбанку в Сокалі становила 1936 року понад мільйон золотих. Проте події, які нагрянули через три роки, зупинили його діяльність назавжди.”

     

    В 1937 році на Сокальщині діяло 21 кредитних кооперативів різних типів (залічкові товариства, сільські каси райфейзенівського типу, міські кредитні кооперативи).

     

    Кредити були, як правило, невисокими, переважно 100, рідко 300-500 злотих, що найчастіше видавались терміном на 2-2,5 роки. Кредит видавався під 7-10%, на вклади нараховувалось 3-6%. Забезпечення кредиту було майновим, під боргову розписку або під поруку.

    Загалом діяльність кредитівок не обмежувалась тільки сферою економіки. Чимало спілок впливали також на перебіг культурних та освітніх процесів, засновували власні читальні, школи, організовували навчальні курси у сфері кооперації.

     

    З приєднанням у 1939 році західних областей України до складу СРСР, кредитна кооперація на цій території була ліквідована.

    Закон України про кредитні спілки (прийнятий у 2001 році) став кроком уперед у розвитку кредитного руху в державі. На сьогоднішній день у нашій країні, з її давніми традиціями взаємодопомоги, існує понад 760 кредитних спілок, 172 з яких є членами Національної асоціації кредитних спілок України (НАКСУ). Число членів кредитних спілок України сьогодні перевищує 1,790 млн. осіб. Активи українських кредитних спілок становлять близько 3 млрд. гривень.

     

    Хоч відродження кредитної кооперації відбулося порівняно недавно, український кредитно-кооперативний рух розвивається дуже швидкими темпами. Можна сказати, що Україна йде "своїм" кредитно-кооперативним шляхом. Це не означає новаторство, просто наша країна запозичує системи кредитного розвитку, які ближчі, зрозуміліші українцям.

     

    Українські кредитні спілки визначаються наступними ознаками: - кредитна спілка завжди створюється і діє на базі певної спільноти людей, які об’єднані відповідно до їх інтересів, спільної діяльності або компактного місця проживання; - кредитні спілки надають послуги лише своїм членам; - кожний член спілки, незалежно від розміру його вкладів, має право 1 голосу в питаннях управління кредитною спілкою; - управління кредитною спілкою здійснюється відповідно до принципів демократичного самоуправління. Найвищим органом управління спілкою є Загальні збори членів, які скликаються принаймні 1 раз на рік; - кредитна спілка не займається жодною іншою господарською діяльністю крім надання кредитних і ощадних послуг своїм членам. Ця ознака зумовлена тим, що діяльність кредитної спілки як організації, яка не має на меті отримання прибутку, спрямована власне на надання конкретних послуг, що і визначає її вузьку спеціалізацію щодо можливих напрямів використання акумульованих за рахунок заощаджень членів фінансових ресурсів; - кредитна спілка створюється і діє в першу чергу для забезпечення можливості членам отримати кредит на прийнятних для них умовах. Відсотки, отримані спілкою за кредитами, складають її дохід, який надалі направляється на формування фондів та нарахування відсотків на вклади членів. 

     

    Отже, кредитна спілка - це форма самоорганізації людей, які, об’єднавшись власними силами, створюють для самих себе можливість задоволення своїх потреб у фінансовій сфері. Кредитна спілка - це самоврядна демократична організація, в якій члени і лише члени визначають види послуг, які нею надаються, та встановлюють умови їх надання. Як свідчить міжнародна практика та власна історія України, кредитні спілки завжди виникали там і тоді, коли людям були необхідні певні фінансові послуги, але або їх не надавала жодна фінансова інституція в силу непривабливості даного сектору фінансового ринку з точки зору можливості отримання прибутку, або ж такі послуги пропонувалися на невигідних умовах. Іншими словами, кредитні спілки - це фінансовий механізм, завдяки якому люди шляхом кооперування своїх зусиль, ідей та коштів можуть отримати необхідні послуги значно дешевше, ніж в тому випадку, коли кожний з них намагався би діяти самостійно.


    Жанна Журавінська
    кредитний інспектор КС "Вигода"

    якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
    напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

    RAM counter
    додому
    написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
    Всі права застережено 2005
    19:58, 28 березня 2024 року
    При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
    Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
    +380686916567