** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::15.11.2008


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

15 листопад 2008 року

Пошук в новинах   

  
економіка

«БІЛИЙ СТІК» РІВНЯЄТЬСЯ НА ЄВРОПУ



Агрофірма «Білий Стік», яка названа як і річка, що тече землями господарства до Західного Бугу, функціонує у селах Комареві та Волиці уже десять років. її очолює до­свідчений спеціаліст сільського господар­ства, депутат районної ради Олег Іванчина. Директору ніколи й вгору глянути, бо на його плечах таке велике господарство, яке налічує 2124 гектари сільськогосподар­ських угідь, в тому числі -1869 га ріллі; має орендні відносини із 1206 власниками землі. Організаторські здібності та жит­тєвий досвід допомагають Олегу Антоно­вичу вирішувати найскладніші проблеми, бо скрізь треба встигнути побувати. Доб­ре, що поруч з ним команда однодумців, які працюють з початку створення агрофірми.


Як «Білий Стік» зумів досягти таких результатів без залучення сторонньої інвестиційної допомоги? - запитала я у директора господарства О. Іванчини.


- У цьому заслуга усіх працівників агро­фірми, які сумлінно, крок за кроком, йшли до цього успіху, - каже Олег Антонович. - Ми ні на кого не покладали жодних надій, окрім самих себе, бо жили за правилом: «Зроби сам». Ми ніколи не відривалися від землі й не відмовлялися від тваринництва.


ДЕ ГОСПОДАР ХОДИТЬ - СТО КІП РОДИТЬ


...І хоч уже пізня пора - на календарі лис­топад, на полях агроформування «Білий Стік» кипить робота. Комбайнер Михайло Осика (на знімку вгорі зліва) збирає кукурудзу, а поруч механізатор Богдан Палига оре ріллю під зяб. Кукурудзу тут вирощують на насіння і на корм для худоби. Добре вродили сорти «Кішкун» (вишнева) та «Лімагрейн» (жовта) угорської та французької селекцій. Сьогодні на току височіють гори зерна. Ведучий агроном Ганна Дідич (на знімку вгорі справа) не може натішитись ними, бо цьогоріч кукурудза вродила рясно — по 100 центнерів з гектара. Осінньо-польові роботи у господарстві проходять оперативно: зібрали кукурудзу, вже за декілька днів по стерні посіяли пшеницю за технологією «ноу тілл», що означає без плуга, за американською технологією нульо­вого обробітку грунту. Це дозволило швидко посіяти озимину й зекономити кошти на пальне. Відтак у господарстві уже засіяно 754 гектари, що на 100 га більше, ніж торік. Зокрема, 300 га посіяли за нульовою технологією. Виорали під зяб 200 га. Сходами озимини Олег Антонович задоволений. А чи будуть вони ефективними - покаже наступний рік. Чималі прибутки господар­ству приносить ріпак. Ось чому цій культурі при­діляють належну увагу. Цьогоріч під нею зайнято 350 гектарів.


— Завдяки належному обробітку грунту, дотриманню технології вирощування ми отрима­ли щедрий врожай,—розповідає головний агро­ном господарства Роман Шульган. - По 29 цент­нерів з гектара дав кожен гектар ріпаку, по 50 -пшениці, по 39 - ячменю, хоч цьогоріч погодні умо­ви були не найкращі. По 509 цнт. з га зібрали цук­рових буряків, що значно більше, ніж за попередні роки. Вал солодких коренів становить 8653 тонни.


Запорукою такого врожаю - є добра, якісна оранка, належний обробіток посівів засобами захисту від шкідників та хвороб, вчасно внесені мінеральні добрива. Все це лягає на плечі механізаторів. Сумлінно попрацював під час осінньо-польових робіт Роман Іванець, кот­рий виорав оборотним плугом 60 гектарів ріллі. Дбають про техніку і не відстають від колеги у роботі Володимир Келеш, Роман Ріжко, Михайло Осика. Механізатори з гордістю кажуть, що у районі нема рівних їх сільгосппідприємству щодо культури землеробства.


ЯК ДБАЮТЬ, ТАК І МАЮТЬ


— Рентабельність нашого господарства нині становить 41,8 відсотка, - говорить голов­ний економіст агрофірми Мирослава Костюк. - Ми одержали 3207000 гри. прибутку. Цьогоріч сподіваємося отримати 11308000 гри. виручки від реалізації сільськогосподарської продукції, в тому числі 3705000 грн. від рослинництва та 6878000 грн. — від тваринництва. Зріс фонд оплати праці, який становить 1650 тисяч грн. Нині середня заробітна плата у господарстві - понад 1000 гривень, яку селяни отримують без затримки.


Сьогодні агрофірму «Білий Стік» ставлять за приклад багатьом сільгосппідприємствам, бо вона зуміла самотужки стати на ноги, ще й з кожним роком нарощує виробництво і розширює свої «кордони». її пайовики—це жителі Волиці, Комарева, Зубкова, Романівки, Переспи. Селяни довірили свої землі Олегу Іванчині і не помилилися, бо їхні поля обробляються. А вони отримують дивіденди - по два центнери за гектар земельного паю. А з січня 2009 року ця плата ще подвоїться.


Нині у агрофірмі працює 144 робітники. А колись у колгоспі, який об`єднував лише два села, налічувалось 400 — половина крутилась аби день до вечора. Тепер такого нема. Кожен працівник сумлінно працює на своїй ділянці роботи. Звичайно, зросло навантаження і на механізаторів, і на головних спеціалістів. Але завдяки вмілому керівництву директора уже десять років злагоджено, наче годинниковий механізм, працюють усі підрозділи господарства. Все це далось зовсім нелегко.


— Колишнє господарство у 1998 році ледь зводило кінці з кінцями, — поділився спогадами Роман Петрович, який тут з 1982 року. — Селянська спілка мала 496 тисяч гривень збитків. Люди повірили в Олега Іванчину і довірили йому свою долю та господарство, яке ледь трималося на плаву. І він повільно, рік за роком, зміцнював господарку, реформував її у сучасне аграрне підприємство. А бувало всяко, немало треба було пережити, вистраждати і напрацюватися. Впродовж трьох років, ми усім колективом, на чолі з директором, вручну рвали цукрові буряки. Олег Антонович йшов від хати до хати і просив людей, щоб допомогли у цьому. І вони йшли. І не шкодують про це. Уже не раз переконувались, що Олег Антонович не тільки добрий господар, але й патріот села, в якому виріс і живе. Він як може допомагає усім соціальним закладам, які є на території господарства. А цьогоріч за кошти агрофірми заасфальтували вулицю Українську в селі Комареві, торік три вулиці у селі Волиці — Набережну, Б. Хмельницького, І. Богуна.


60 ВІДСОТКІВ ПРИБУТКУ - ВІД ТВАРИННИЦТВА


У сільському виробництві всі галузі взаємозв`язані і взаємодоповнюють одна одну. - Тож мають працювати як відлагоджений механізм. У рослинництві люди зайняті з весни до осені. Тваринництво ж — більш трудомістка галузь,  яка приносить прибутки упродовж року і є тим постійним джерелом, яке живить всю господарку. Ось чому в «Білому Стоці» їй приділяють велику увагу. Відтак є результат: впродовж трьох років спостерігається зростання виробництва м`яса та молока. Тут налічується 1203 голови ВРХ, з них 475 корів. Надій на корову становить 3112 кілограмів. У порівнянні до минулого року трохи зменшилося поголів`я свиней, яке становить 460 голів, оскільки проводили реконструкцію свиноферми. Та зараз господарство його нарощує.


Виробництво молока - одне з основних напрямків роботи агрофірми. Тут працюють два молочні цехи, у яких є італійське обладнання. Поновили дійне стадо високопродуктивним поголів`ям. Це докорінно змінило технологію ведення молочного скотарства. Адже щойно здоєне молоко через фільтри і молокопроводи потрапляє в холодильник, не маючи жодного контакту з навколишнім середовищем. Насампе­ред, зменшилась кількість працюючих. Тепер у цеху лише три доярки, які обслуговують 300 корів. Механізовано процес роздачі кормів. Сучасну техніку освоїв молодий механізатор Ігор Ган. Відтак зросла продуктивність: нині 60 відсотків прибутку господарства надходить від тваринництва. До речі, агрофірма є чи не єдиним постачальником органіки для власників дач із Соснівки та Червонограда.


—    Ми застосовуємо в годівлі молочного стада технологію фермерських господарств США та Голландії, - каже завідуючий фермою Богдан Потап. — Відтак значно зросла якість молока, а праця стала механізованою.


-    Молочне скотарство - це перспектива на 10 років вперед, - каже директор Олег Іванчина.-Тож позаймається ним, не прогадає. Лише потрібно йти в ногу з часом: впроваджувати нові технології у виробництві молока.


Господарство за останні роки зміцніло й стало економічно стабільним, зараз спроможне викупити у власників майнових паїв їхнє майно. Селяни отримають 50 відсотків його вартості цього року. І стільки ж наступного.


ПАФ «Білий Стік» стає сучасним підприєм­ством, яке перевело бухгалтерський облік на комп`ютерну систему, що спростила роботу.


—Я прийшла працювати у колгосп у 1982-му, — розповідає Галина Працун. — Ми труди­лися у зовсім інших умовах. Нині робота бухгал­тера значно спрощена, операції відбуваються за лічені хвилини, не виходячи з кабінету.


У агрофірмі дбають про зміцнення матеріально-технічної бази. «Щорічно наше господарство поновлює машинно-тракторний парк. Придбали американську зернову сівалку, оборотний плуг, диско-плуг, бочку для розкидання рідких добрив. Ця сільськогосподарська техніка обробляє грунт якісно та ефективно. «Білий Стік» витратив за цей рік на нову техніку мільйон гривень», — розповідає головний інженер Олег Пирський. На тракторній бригаді панує порядок.


Частими гостями в господарстві є й науковці з Львівського університету ветеринарної медицини, науково-дослідного Інституту землеробства та тваринництва й Аграрного університету. Вони проводять дослідження, дають рекомендації, до яких прислуховуються керівник і головні спеціалісти. Хочуть, щоб були високі врожаї та збільшувалася продуктивність тваринницької галузі. Розуміють, що їх продукція має відповідати європейським стандартам.


З сумом Олег Антонович розповів про при­чини, які на його думку, не дозволяють ефективно господарити. Акцентував увагу на двох бідах - відсутності ринку збуту та паритеті цін. Господарити в умовах економічної нестабільності важко, але можна. І це щороку доводить директор ПАФ «Білий Стік». Так уже повелось: за що він не візьметься, усьому дає лад. Ось і вперше заплодоносив сад, який посадив разом з працівниками до 10-ої річниці Незалежності України. Напевно, все вдається керівнику, бо він робить улюблену справу і вкладає душу і розум у господарку, й вірить, що агрофірма, як річка Білий Стік, буде рухатися за течією в умовах ринкової економіки.



Любов ПУЗИЧ.


14 листопада 2008р.



Газета
"Голос з-над Бугу"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
15:23, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567