** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::29.10.2008


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

29 жовтень 2008 року

Пошук в новинах   

  
культура

Нещодавно директор Сокальського музею «Людина.Земля.Всесвіт» Анатолій Покотюк з дружиною повернулися з Польщі, де брали участь у Фестивалі науки і культури, які проходили під гаслом “Зустрічі з Україною”. Їх гостинно зустріла перша столиця Польщі – місто св.Войтеха – Гнєзно.


В Університеті ім.Адама Міцкевича, Європейському Колегіумі ім.Івана Павла ІІ, Інституті суспільних наук у Познані та у замку в Шамотулах (це давній замок відомий у Польщі, за 33 км від Познані, в якому знаходиться цікавий музей ікон, як старообрядних, так і сучасних) за участю п.Анатолія відбулися творчі вечори, зустрічі з художником, а також виставки його ікон.


З митцем спілкувалися студенти, викладачі, гості свята, які цікавилися мистецтвом художника, задумами його творів, дивувалися вишуканій майстерності автора. Неабиякі враження справляли твори циклу “Під Покровом Божої Матері”, а також мініатюрна різьба художника, виготовлена без збільшуваних пристроїв (діаметр 4 мм).


На виставках панувала атмосфера цікавості, доброзичливості і поваги. Учасники фестивалю мали можливість відчути інтелектуальну єдність з українським народом, оглянути мистецькі надбання України.


В програмі фестивалю “Зустрічі з Україною” вітання представників Посольства України в Польщі, місцевого керівництва Познанського Університету ім.Адама Міцкевича та Уманського державного педагогічного університету ім.Павла Тичини, презентація студентських туристичних проектів “Дорогами козацької й сучасної України”, виставка виробів прикладного мистецтва “Народні барви України”, експозиція плакатів, документальних фотографій та текстових матеріалів із фондів Посольства України й української діаспори – Україна «Голокост голоду 1932-1933 рр.».


Учасники також могли ознайомитися із виставкою авторських ікон А.Покотюка в техніці різьби по дереву та інтарсії та експозицією релігієзнавчих видань із книгозбірок проф. Володимира Василенка. Переглянути документальні фільми “Брати”, “Голод-33”, а також “Хрещення Київської Русі” (з циклу “земне й небесне”). Прозвучали лекції на різноманітні теми: “Хрещення Київської Русі” - професора В.Василенка, “Релігійне життя України” - заступника директора Львівського музею історії релігії п.Лілії Моравської та “Ікона – нетлінний образ святості. Богородичний цикл ікон А.Покотюка” - старшого наукового співробітника музею “Людина. Земля. Всесвіт” Наталії Покотюк. Крім того, для учасників була підготовлена культурна і спортивна програми: виступи тріо співаків, естрадних ансамблів “Гонта”, “Класик”, “Візаві” з Умані, дегустація страв української кухні у музичному супроводі (Умань) і спортивні змагання.


Закінчилась програма відкриттям виставки авторських ікон А.Покотюка “Під Покровом Богородиці” в Архідієцезійному музеї Познані (це на рівні Київської Лаври), на якій художник представив для експозиції 35 своїх творів. Серед них ікони посвячені в Єрусалимі та в інших святих місцях України і світу. Виставка триватиме півтора місяця. Творчий доробок автора зацікавив широкі кола польської інтелігенції та української діаспори. Значна кількість відвідувачів виставки виявила бажання відвідати Україну, Сокаль і музей “Людина. Земля. Всесвіт”.


Директор музею в Познані, отець Мар’ян Лівандовські відзначив унікальність представлених творів автора, а його особу – рідкісним феноменом в нашій меркантильній буденщині. Таке близьке сусідство України і Польщі, без огляду на кордони, покоління, дає змогу перегорнути сторінки минулого і сіяти зерна української духовності по світу.




служба інформації
ТРК "Сокаль"

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
18:34, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567