** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

Сокаль і Сокальщина : новини ::22.10.2008


НОВИНИ СОКАЛЬЩИНИ

22 жовтень 2008 року

Пошук в новинах   

  
економіка

 

Торгівля людьми – далеко чи поряд?


 

   Часто, слухаючи повідомлення із екрана телевізора про те, що у якійсь екзотичні країні затримані торгівці людьми, нам уявляються рабовласницькі часи, кораблі із вантажем темношкірих невільників. Здається , що це все далеко, нас не стосується, і є прерогативою бідних країн Африки чи Азії.


   На жаль дійсність значно прозаїчніша та суворіша.  Жертви торгівлі людьми, які зазнали фізичних чи психологічних страждань,  люди які пережили приниження примусового рабства, обмеження своєї волі часто знаходяться поряд із нами.
Буває що сусід, родич, чи знайома, яка приїхала із заробітків за кордоном не може розказати правди, про знущання,  які вони витерпіли, замикаються у своїх переживаннях, через, те що не мають інформації, куди потрібно звернутися,  яку допомогу можна отримати.
На жаль, у тенета торгівців живим товаром  нерідко потрапляють  й українці, які   виїжджають за кордон у пошуках  роботи.. Саме про цю актуальну проблему й велась  мова на «круглому столі»: «Співпраця державних та громадських  організацій в сфері протидії торгівлі людьми», який відбувся нещодавно у районному Центрі зайнятості.  Його  організатор — Сокальська Агенція регіонального розвитку, зібрала  представників  державних організацій та  правоохоронних органів, які працюють у сфері  протидії  торгівлі людьми та ознайомили присутніх із видами торгівлі людьми, а також  методами та шляхами ідентифікації потерпілих. За «круглим столом» зібралися представники   державних  організацій  та установ, самоврядування,  віділу освіти, охорони здоров’я, правоохороних органів, священики.
Що спонукало Агенцію регіонального розвитку займатися даною проблемою, розповіла  директор Агенції регіонального  розвитку Ганна Костюк . "В напрямку протидії торгівлі людьми працюємо більше року, працюючи в цій програмі   ми наштовхуємося на незацікавленість цією темою, хоча добре відомо, що більшість заробітчан, у тому числі й тих,  хто потрапив у кризову ситуацію, є вихідцями із сіл. Однак, бачите, у консервативному середовищі українського села  існує стереотипне сприйняття щодо небажаності розголосу таких особистих проблем. Я переконана, що більшість із постраждалих навіть родині не розповідають про подробиці свого життя там, за кордоном.. З одного боку ми бачимо страх постраждалих (бояться відкритись зі своїми проблемами, лякаються поголосу, психологічно не готові говорити про насильство над ними), а з іншого– спостерігаємо неготовність допомогти цим людям із боку тих, на кого покладено  таку місію, а це і священники і правохоронні органи і інші служби. які працюють в цьому напрямку. Ганна Костюк також
 інформувала про співпрацю із Міжнародною  організацією з  міграції, за допомогою якої  потерпілим Сокальщини було  надано  медичну, психологічну та матеріальну допомогу, допомогу на старт бізнесу, допомогу в працевлаштуванні чи  перекваліфікації  ".
 У пошуках високих заробітків наші краяни втрачають пильність і попадаються у руки ділків і стають живим товаром. Найбільше таких випадків, як каже статистика, трапляється на території Польщі, Росії, Туреччини, Чехословаччини.   На жаль, гіркий досвід інших не зменшує потік заробітчан. І як свідчать дані зібрані Агенцією під час опитувань  45%  працездатного населення Сокальського району  нині перебувають на заробітках. Учасники «круглого столу»  обговорили як допомогти жінкам та чоловікам не потрапити у рабство, а якщо  це все ж таки таке трапилось,  куди потрібно перенаправляти  потерпілих
Свої думки та пропозиції висловили  директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Хомин,  головний спеціаліст відділу у справах молоді та спорту Ольга Скребуха,  парох смт. Жвирка Петро Звір, сотрудник  катедрального собору св. апостолів Петра і Павла Ярослав  Валів, заступник начальника служби у справах дітей  Сокальської РДА Богдан Зарічний, директор районного Центру зайнятості Віктор Лащук, лікар–нарколог Сокальської  ЦРЛ Інна Райко.
Наприкінці  учасники «круглого столу» переглянули  фільм, який є  пересторогою та порадою тим, хто ще не встиг побувати за кордоном, бо глядач, побачивши його, задумається і уникне  цієї гіркої долі. А якщо ж відважиться їхати на заробітки за кордон, може буде обачнішим і подбає про свою безпеку. Насамперед, Ви можете скористатися  порадами Центру для мігрантів, який працює в Сокальській АРР. Коли зібралися за кордон Ви повинні пам"ятати,  що необхідно   залишити  дані агенства, яке вас відправляє за кордон на роботу, точну адресу місця перебування,  де плануєте бути, та контактні телефонии, ксерокопії усіх необхідних документів. Обов’язково дізнайтеся номер телефону українського консульства у країні куди їдете. І у жодному разі не віддавайте свої документи нікому в руки..


Безкоштовна гаряча лінія Міжнародної організації з міграції (Київ) 8 – 800-505-50-10


Сокаль (257) 7-37-66; короткий номер 527;цілодобова лінія НЦБ Інтерполу 8-044-254-98-36



Любов Пузич - газета Голос з - над Бугу.



Ганна Костюк
Сокальська АРР

якщо Ви хочете додати, заперечити чи обговорити
напишіть адміністратору: заповніть HTML форму

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
21:11, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567