** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

43

*

Розвиток промисловости спричинився до поліпшення матеріального і побутового становища населення. Поряд із розбудовою міст мінявся зов­нішній вигляд сіл: на зміну дерев’яним хатам під стріхою з’явилися муро­вані великі будинки, проведено електрифікацію і газифікацію сіл, побудо­вана мережа асфальтованих доріг. На жаль, відновлювані відповідно до совєтських будівельних та життєвих стандартів житла і вся комунальна інфраструктура мала дуже низьку якість („господарка без господаря та власника“). Великі зміни відбулися також у загальній гігієні та медичному обслуговуванні.

Сокальщина стає одним із тих районів Львівщини, де найбільше змі­нився ландшафт, що було пов’язано, насамперед, з будівництвом шахт, появою териконів, величезних відстійників і звалищ породи Червоноградської збагачувальної фабрики, мережею високовольтних ліній електропе­редач, підтопленням значних площ земель і т. п.

Тому необхідно відзначити, що розбудова промислових об’єктів на те- рені Сокальщини дала і свої негативні результати, а саме різке погіршення екологічного стану району:

а)  отруєння повітря викидами димових труб підприємств, передовсім заводу хімволокна, шахт, газами териконів;

б)  забруднення води і ґрунту відходами промислових об’єктів, у т. ч. річок Бугу, Солокії, Рати, що призвело до появи нових, ще й дотепер не- досліджених захворювань (наприклад, гіпоплазія в Соснівці);

в)  зменшення площі лісів і пасовиськ тощо, що відбивається особливо на здоров’ї дітей та й усього населення;

г)  зникнення грунтових вод, що живлять криниці та водогони.

ґ) просідання величезних ділянок території внаслідок хаотичного гір­ничого підземного відпрацювання і зв’язане з цим систематичне підтоп­лення домів, господарських будівель, угідь, лісів.

Створюючи на Сокальщині вугільну та хімічну промисловість, мос­ковське керівництво мало на меті передовсім суттєво змінити національ­ний склад населення і якомога сильніше узалежнити економіку цих земель від господарства решти Совєтського Союзу. В результаті змінився націо­нальний склад робітничого середовища: багато робітників приїхало з Ро­сії та інших союзних республік. Керівництво широкомасштабного проми­слового будівництва і зданих опісля в експлуатацію численних шахт і за­воду хімічного волокна тоді старанно комплектувалося із росіян і російсь­комовних спеціалістів, але в жодному разі не з місцевих українців. Вже від самого заснування Сокальського заводу хімволокна передбачалося поста­чання туди основної сировини — целюлози — або з далекого Алтаю або ж із ближчої Фінляндії. Але, як показали наступні роки, далекосяжні плани Кремля створити на західно-українських землях свого роду другу „все­союзну кочегарку“, а корінне українське населення замінити якоюсь інтер­національною, а насправді безнаціональною, безрідною, пролетарською за духом сумішшю, не мали успіху.

 

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
07:18, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567