** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

359

*

Теофіл ЩЕРБА

Щирий патріот і самовідданий праців­ник на ниві національного відродження і згуртованости українців, виселених в ре­зультаті акції „Вісла“ на Захід. Народився 28 грудня 1927 року в с. Річиці на Угнівщині. Був розумною і допитливою дитиною, що проявилося вже під час навчання в сіль­ській школі. В 1941 році поступив на навчання до Сокальської української гімна­зії, в 1944 році закінчив 4-й клас.

Тут остаточно сформувався його світо­гляд і позиція патріота, непримиренного борця за волю України. Після Сокальської гімназії вчився в Белзькій та один рік в гім­назії містечка Угнова. Закінчив гімназію „нового типу“ і здав „малу“ матуру в Белзі.

Вчився добре і вже в ті роки проявляв непересічні організаторські здібності, які особливо розвинулись у нього в екстремальних умовах після виселення українців під час акції „Вісла“ на т. зв. гіетіе осігувкапе, коли стояло пи­тання про виживання наших переселенців як членів нації, про збереження нашої духовности, самобутньої культури, мистецтва та й душі українця як такої. Він прищеплював любов до всього рідного підростаючому, ото­ченому чужим середовищем, поколінню.

Сам неодноразово згадував у своїх листах, що найважчим в ті часи було переконати людей позбутися страху, спонукати організовуватись у свої товариства в своїх світлицях. Йому це вдавалось на диво успішно. В 1947 році був арештований поляками в Угнові за співпрацю з УПА, але на допитах „не розколовся“ і після більше як піврічного слідства і допи­тів у в’язницях Томашева Любельського і Замостя був звільнений за бра­ком доказів.

В 1951-1953 роках служив у польській армії, а з 1954 року — вчитель української та російської мов у середній школі в Ґурові Ілавецькім на Ольштинщині. Він один із „хресних батьків“ УСКТ (Українського суспіль­но-культурного товариства) в Польщі. В 1956 році був делегатом І з’їзду УСКТ в Варшаві, там був обраний членом головного правління УСКТ і рівночасно в Ґурові Ілавецькім був головою повітового правління УСКТ, зорганізував хор „Думка“ для дорослих, драматичний гурток і домівку-світлицю для українців.

Особливо активно його громадська діяльність розвинулась після за­кінчення в 1963 році факультету української філології в Київському уні­верситеті ім. Тараса Шевченка. Його компетентність в справах, недо-

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
21:16, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567