** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

349

*

Богдан-Теодор САВКА

Начальний лікар Крайового Військово­го Штабу УПА-Захід (псевдо „Софрон“). Народився у 1905 р. в селі Річиці Рава-Руського повіту в багатодітній сім’ї землевлас­ника Теофіла Савки та Анни з Несторови- чів, кваліфікованої акушерки. Стародавнє село Річиця (тепер Польща) було в минуло­му центром Річицького староства, де його дід Мирон Савка в середині XIX ст. був управителем школи. Всі діти в родині (п’ять доньок та два сини) отримали середню спе­ціальну або вищу освіту.

Богдан після сільської школи продов­жив навчання у Сокальській гімназії. На формування світогляду Богдана у цей час мав особливий вплив Іван Небожук, інженер-геодезист та підприємець в Сокалі, в минулому старшина УГА, він же чоловік найстаршої сестри Анни. В роки навчання Богдан виховувався у цій сім’ї разом з іншими дітьми. Серед них двоє — Володимир і Теодор були за­проторені в 1934 р. у концтабір Березу Картузьку.

Після закінчення Сокальської гімназії Богдан вступив на медичний факультет Ягайлонського університету в Кракові, де брав активну участь в житті української студентської громади. Після закінчення університету відкрив приватну лікарську практику в м. Кристинополі біля Сокаля, був членом Українського лікарського товариства. Ординуючи в Кристино­полі кожного тижня, один день проводив безплатний прийом для бідних, що потребують лікарської допомоги, брав активну участь в житті україн­ської громади. Проте особливо активну діяльність розгорнув у воєнні роки.

На початку 40-х років, перебуваючи ще на легальному становищі, проводив вишкіл медсестер для УПА на Сокальщині і Радехівщині в се­лах Яструбичі, Поздимир, Волсвин, Сілець Белзький та ін. З 1944 р. — начальний лікар Крайового Військового Штабу (КВШ) УПА-Захід (псев­до „Софрон"). На цьому посту вів активну лікувальну і організаційну ро­боту. Займався організацією шпиталиків УПА, вишколом студентів ви­щих семестрів медицини на хірургів для УПА. Одна із таких шкіл, де він проводив вишкіл, була на присілку в селі Поручин на Бережанщині.

В 1946 р. йому вдалось на чужих документах перейти на легальне ста­новище і влаштуватися санітаром в Монастирському районі на Тернопіль­щині. Проте за Богданом Савкою проводився активний пошук і з допо­могою політичних провокаторів з т. зв. Народної гвардії ім. І. Франка його вистежили й арештували в середині грудня 1947 р. Був засуджений

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
15:28, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567