** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

348

*

Олег Романів є відомим вченим в галузі матеріалознавства, технічної міцности та механіки руйнування конструкційних матеріалів. Він зробив особливий внесок у розвиток методів термомеханічного зміцнення мета­левих сплавів та формування основ структурної механіки руйнування конструкційних матеріалів, як нової наукової дисципліни, що регламен­тує шляхи підвищення міцности і надійности матеріалів в машинах та ін­женерних спорудах різних видів нової техніки. Керівник великої наукової школи, він підготував понад ЗО кандидатів і докторів наук. Лауреат премії НАН України ім. І. В. Карпенка (1988). Удостоєний двох Держав­них премій України в галузі науки і техніки (1976 та 1995 рр.), автор по­над 500 друкованих праць, в тому числі десятка монографій та 35 автор­ських свідоцтв на винаходи. Був учасником і доповідачем на різних між­народних наукових форумах в США, Канаді, Німеччині, Голандії, Бельгії, Франції, Японії, Австралії, Чехії, Болгарії, Угорщині, Югославії, Польщі.

В час т. зв. перебудови став одним із провідних ініціаторів відновлен­ня діяльности в Україні Наукового товариства ім. Шевченка (НТШ). На відновлюючих зборах 21 жовтня 1989 р. його обрано головою НТШ в Україні, і цю посаду він займає по сьогодні, здійснюючи значну наукову, видавничу і організаційну роботу, внаслідок якої НТШ відродилося, як впливова суспільна національна академія наук. З 1992 р. після входження материкового Товариства в Світову Раду НТШ він її генеральний секре­тар. Редактор інформаційних періодичних видань „Хроніка НТШ“, „Віс­ник НТШ“, редактор монографій та збірників Товариства, численних то­мів серії „Українознавча бібліотека НТШ“. Він також автор політологіч­них та публіцистичних статей і праць з проблем сучасного політичного життя України, а також праць з історії української науки. Як генераль­ний секретар Світової Ради НТШ здійснює координаційну роботу, пов’я­зану з діяльністю крайових структур Наукового товариства ім. Шевчен­ка в Україні, США, Канаді, Західній Європі та Австралії. Завдяки його зусиллям успішно розбудовується матеріальна база НТШ в Україні, яке змагає до відновлення своєї величі та результативности в ролі провідно­го всеукраїнського інтелектуального фактора відродження України. Лауреат медалі НТШ ім. Михайла Грушевського (1998), Почесний громадянин міста Сокаля (1999).

Георгій МАКСИМОВИЧ

 

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
14:12, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567