** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

336

*

Тихон ЛЕЩУК

Тихон Лещук народився 1926 р. в Раві- Руській у родині греко-католицького священника-катехита Осипа Лещука і вчительки гімназії Ольги з Князів, голови Рава-Руської філії Союзу Українок. Йому було лише 8 ро­ків, коли трагічно обірвалося життя матері.

Виховання Тихона, як і старшого брата Созонта (згодом активного члена ОУН, учас­ника похідної групи), і сестер Богдани і Ма­рії лягло повністю на плечі батька — укра­їнського письменника, громадського діяча, котрий як учасник визвольних змагань 1918-1920 рр. перелив свій біль і страждан­ня у серця дітей.

Допитлива натура Тихона проявилася вже під час навчання у Раві-Руській вселюдній школі, а відтак у Белзькій і Сокальській гімназіях. В останній навчався у 5-7 класах (1941-1944). Веселий і ціка­вий, енергійний і працьовитий Тихон любив спорт, зокрема футбол, який організовував під час шкільних вакацій і популяризував серед сільської молоді Белзчини, коли приїздив до родини.

Потяг до знань і виховання у великій побожності привели Тихона Лещука на навчання до духовної семінарії у Львові (1944-1945), після закриття якої наступили роки служби в совєтській армії, а по суті поневі­рянь в Середній Азії, Далекому Сході, на Сахаліні та Курильських остро­вах. Отримані знання та гарт від батька і в родинному колі, а також вплив українського духовного оточення окреслили його національну свідомість, яку чесно проніс крізь роки випробувань.

Повернувшись у 1951 р. до Львова, вступив на навчання до вечірньої школи робітничої молоді, де склав екзамени на атестат зрілости. В 1951- 1956 рр. студіював німецьку філологію на факультеті іноземних мов Львівського державного університету, а далі працював учителем німець­кої мови в Рожищенській середній школи на Волині.

З 1958 р. розпочинає працю на кафедрі іноземних мов Львівської по­літехніки, де й викладає до сьогоднішнього дня. В 1970 р. захистив кан­дидатську дисертацію і отримав звання доцента (1975), став дійсним чле­ном Географічного товариства з галузі краєзнавства. Відомі його праці „Корисні копалини Волині“ (1979), „Розкопки біля Белза“ (1983), „Чи можуть вулкани служити людині“ (1989).

Коло його наукових зацікавлень — лексикографія. Протягом остан­ніх років появилися друком праці Т. Лещука „Словотворення і науково- технічний поступ“ (1993), „Проблеми фахової лексики“ (1994), „В царині мовного інтелекту“ (1996), „Науково-технічні позначення“ (1988), „Типо-

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
19:22, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567