** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

327

*

Атанасія КЛИМ

Таня Клим (одруж. Осадца) — донька вчителів Павлини й Андрія Климів, народи­лася 3.01.1926 р. в м. Сєдльце (Польща).

Літні вакації Таня та її молодша сестра Ака і брат завжди проводили в родинному гнізді батьків у Копичинцях на Тернопільщині.

Тут, в українському середовищі, оточена любов’ю і ласкою батьків, діда і баби, Таня навчилася цінувати народне мистецтво, ви­плекала любов до нього. Вуйко Дам’ян Елиїв прищепив любов до народознавства, до народної пісні. Від мами в дуже моло­дому віці навчилася писати писанки, що зго­дом перетворилося на всеохопну відданість вивченню і дослідженню мистецтва писанки.

Опинившись разом з родиною у 1950 році в Америці, вона вступила до Кентського уні­верситету (Огайо), на студії з історії мистецтва і весь свій вільний час присвятила писанці.

Її довголітні дослідження охоплюють докладне вивчення таких ас­пектів писанки як містика писанки в народній культурі, місце та важли­вість писанки в релігійних та народних традиціях, символіка писанки та її вплив на українську народну культуру. Майстерна писанкарка, Таня Осадца зібрала одну з найбільших (понад 2000 шт.) і найцікавіших колек­цій писанок поза межами України. Колекція Т. Осадци складається з пи­санок, які вона написала власноручно, копіюючи з традиційних та автен­тичних зразків, знайдених у рідкісних виданнях і в музейних збірках України.

З 1960 року веде значну просвітницьку роботу: влаштовує виставки писанок, виголошує доповіді та лекції, друкує статті. Вона член Амери­канського фольклорного Товариства. У 1980 році Таня Осадца була ку­ратором музейної виставки „Писанка і її символи“, при цьому опрацюва­ла каталог виставки, помістила статтю та надала зразки писанок. У 1997 році в музейному каталозі до виставки „Збереження спадщини. Село Угринів на Сокальщині“ і на конференції про народне мистецтво Со- кальщини, організовану музеєм у 1998 році, Таня була одним із допові­дачів.

В 1991 p., після проголошення незалежности України, Таня і її сестра — малярка і скульптор Ака Перейма на запрошення Українського держав­ного музею прикладного мистецтва в Києві виставили свої твори для поцінювачів українського народного мистецтва. Відомий український мистецтвознавець О. Федорук назвав творчість цих талановитих сестер „квітучою гілкою на пишному дереві української культури“. Мисткині

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
08:52, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567