** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

322

*

Йосип КАНЮК

Йосип Канюк народився 10 серпня 1931 р. в мальовничому селі Остобіжі над Солокією біля Белза, де пройшли його дитячі роки.

Виростав у патріотичій сім’ї, яка заклала в його серці повагу і любов до рідної землі і народу. Дошкільне виховання отримав у ро­динному колі, де любили й поважали пра­цю, прищеплювали потяг до знань.

Навчання, яке почав у народній шко­лі в рідному селі з другого класу, перервала Друга світова війна. Продовження освіти в подальшому відбувалося в Стаях, Угнові,

Белзі і в Сокальській гімназії (1942-1944). В 1944 р. вступив до Рава-Руської середньої школи, яку закінчив, склавши іспит зрілости. Медичні студії почав у 1948 р. в Львів­ському державному медичному інституті.

14 вересня 1949 р. він був підступно схоплений КГБна вулиці. Після кількаденних допитів його запроторюють до тюрми при вулиці Сталіна (до того часу відома як Лонцького) і 11 листопада 1949 р. рішенням Львівського обласного суду „за антирадянську діяльність“ засуджують до 10 років виправно-трудових робіт в таборах ҐУЛАҐ’у з конфіскацією майна і позбавленням громадянських прав на 5 років. Примусову ізоля­цію відбував у таборах Сибіру (Кумертау, Омськ) до кінця 1954 р. Звіль­нившися з ув’язнення, в 1956 році вступив у Львівський державний меди­чний інститут і з відзнакою захистив диплом лікаря (1962). Працював у районній (м. Пустомити) і Львівській обласній клінічній лікарнях.

З вересня 1968 року став асистентом кафедри торакальної хірургії та анестезіології Львівського державного медичного інституту (тепер Ме­дичний університет ім. Данила Галицького). Тут у 1970 р. здобув ступінь кандидата медичних наук. Звання доцента йому присвоїли в 1973 р.

Й. Канюк написав 216 наукових праць в галузі анестезіології-реаніматології. Головніші з них: “Влияние премедикации и общей анестезии на уровень микроэлементов в сыворотке крови при митральной комиссуротомии” (Вплив премедикації і загальної анестезії на рівень мікроеле­ментів в сироватці крові при мітральній комісуротомії, 1976); „Das Plasmaspectrum freier Fettsäuren nach kardiochirurgischen Eingriffen“ (Спектр вільних жирних кислот у плазмі після кардіохірургічних втру­чань, 1994), „Раціональний метод лікування метаболічного алкалозу“ (1995); „Постперфузійний легеневий синдром. Профілактика і лікування“ (1998). Має праці з історії розвитку анестезіології в Західному регіоні України. Працює над створенням української термінології в галузі анес­тезіології, реаніматології та інтенсивної терапії. Співавтор книг „Нейро-

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
10:12, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567