** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

315

*

Марія ГАНІТКЕВИЧ

Відомий фахівець в ділянці фармхімії та української хімічної термінології.

Народилась 27 січня 1928 р. в місті Сокалі. Батько Йосип, син Семена Ганіткевича, радника в сокальському магістраті, на­лежав до давнього роду сокальчан, одного із тих, які колись заснували місто Сокаль. Мати Ганна з патріотичної родини Антона Грушецького і Параскевії (з дому Іванець). Батьки були хліборобами, а батько теж був добрим столяром та добре знався на садів­ництві.

Марія почала навчання в 1935 році в польській школі, яку провадили польські мо­нахині. В 1939-1941 роках навчалась в Со- кальській СШ № 1, а від 1941 по 1944 рік — в Сокальській гімназії, закінчила 3-5 класи.

Середню освіту завершила в Сокальській СШ № 1 в 1946 році, після чого один рік працювала помічником бухгалтера Сокальського райвідді­лу освіти. В 1947 р. вступила на навчання на фармацевтичний факультет Львівського медичного інституту. В цьому ж році батька визнали „кур­кулем“, сім’ю розкуркулили, вигнали із дому, а дім і все майно розграбу­вали. В 1948 р. Марія Ганіткевич закінчила екстерном Сокальське педа­гогічне училище, бо не було надії, що дадуть можливість закінчити мед­інститут. Проте в 1951 р. з відзнакою закінчила фармацевтичний факуль­тет Львівського медичного інституту і була скерована до праці в аптеку Гродненської області в Білорусії. Працюючи в аптеці, одночасно була вчителем хімії в середній школі та викладачем фармакології на курсах медичних сестер в м. Ліда.

В 1955 р. вступила до аспірантури на кафедру фармацевтичної хімії Львівського медінституту. Роботу закінчила в 1958 р. і подала до захисту в Ленінградський хіміко-фармацевтичний інститут. Після закінчення ас­пірантури не працювала, аж згодом була зарахована на посаду асистента кафедри біохімії Львівського медінституту.

25.05.1959 р. захистила дисертацію. В 1960 р. вийшла заміж за Воло­димира Шилівського, одного із організаторів підпільної студентської ор­ганізації „Пробоєм“, який у 1952 р. військовим трибуналом був засудже­ний на 25 років ув’язнення. Покарання відбував у таборах Кінгіру, Інти і в 1956 р. був звільнений.

З 1963 року працювала у Львівській політехніці спочатку асистентом, потім доцентом. В 1988 році захистила докторську дисертацію в Першому Московському медичному інституті ім. І. М. Сеченова і по

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
12:55, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567