** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

108

*

Коли Сокальщина стала прифронтовою смугою, гімназію переведено навесні 1944 р. до Белза. Тут навчання проводилося у старовинному дво­поверховому будинку XVII ст. (руїни збереглися до сьогодні), який протя­гом десятиліть використовувався то під монастир, то школу, відтак під магістрат, згодом знову школу (вселюдну, торговельну, промислову) і на­решті під гімназію. Тут розташувалися аудиторії, дирекція, кабінети. Ви­гін, який прилягав до будівлі з півдня, служив спортивним майданчиком.

У кожному класі (І—VII) навчалося по 20-25 учнів — вихідців з навко­лишніх сіл, з Угнівщини, Равщини та Холмщини, а також зі Сокаля. Крім незручностей, що були обумовлені відсутністю необхідних приміщень, об­ладнання та унаочнення, а також гуртожитку, щоденно приєднувалися но­ві турботи і невигоди: постійне вимикання електричного освітлення, як тільки сутеніло; вимога ідеального маскування при освітленні свічками, каганцями чи гасовими лампами, що змушувало відмовитися від їх засто­сування; обмежена можливість доїзду учнів потягами через їх обтяження пораненими військовиками; нестача харчових продуктів через викупову­вання їх і створення населенням запасів. Чимало учнів були задіяні в під­пільній діяльності, несли різноманітні організаційні навантаження.

В таких умовах закінчувався 1943/44 навчальний рік. 29 червня 1944 р. після ранкового Богослужіння, вручення учням свідоцтв і загальногімна- зійного та покласного фотографування, учні роз’їхалися до своїх домаш­ніх вогнищ, щоб потім розпорошитися по всіх закутках світу.

Так закінчився черговий етап діяльности Сокальської гімназії.

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
14:33, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567