** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

97

*

назії відвідували Шлезьк, Краків, Варшаву, сталеливарні в Гуті Королів­ській, копальню соли в Бохні з її чудовими сталагмітами і сталактитами. Він також навчав географії учнів нижчих кляс, а вчив він та пояснював чу­дово. Словік залишався вірний своїм соціялістичним поглядам і на робіт­ничих парадах 1 травня маршував у робітничій колоні вулицею попри на­шу гімназію.

Рисування у нашій гімназії навчав маляр Я. Журавський, поляк, одру­жений з українкою Сатурською. Він ходив з учнями малювати цікаві крає­види й архітектурні будівлі в Сокалі, мав звичку креслити різні картини на обкладинці шкільного щоденника. Серед малярів Польщі він мав уже значне ім’я, часто брав участь у польських малярських виставках, а також виставляв свої картини у вітринах найкращих сокальських крамниць. Пригадую собі його картину-олію „Явна грішниця“, що своїми колори­том і формою приковувала увагу прохожих.

Вкінці слід згадати вчителя руханки Станіслава Цибулю. Була це проста людина і невідомо, чи він мав будь-які кваліфікації навчати рухан- ку в гімназії. Одну ділянку він знав добре, а саме спортивні ігри. Він нав­чив нас грати в „палянта“ — різновид північноамериканського бейзболу.

В учительському колективі було двоє жидів: Айзенберґ, який учив іс­торію, і Цукер — учитель німецької мови.

Пласт[*]

Перші клітини організованого Пласту в Галичині постали перед Пер­шою світовою війною, восени 1911 року, при державній Академічній гім­назії у Львові. Засновником Пласту як організації української молоді був д-р Олександер Тисовський (псевдо „Дрот“).

Немає офіційних даних про те, що Пласт існував при Сокальській гім­назії перед Першою світовою війною, але відомо, що вже у квітні 1914 р. у Сокалі вийшов журнал „Пласт“. Це наочний доказ того, що Пласт у Со­калі був уже створений. По українській визвольній війні Пласт відновив свою діяльність у Львові в 1920—1921 роках.

Також у Сокальській державній гімназії, уже восени 1921 року, створено пластову станицю, що мала назву „Десятий полк ім. гетьмана Петра Доро­шенка“. Опікуном Пласту був учитель Іван Сокіл, колишній старшина УГА. Протягом шкільного року кожної суботи відбувалися сходини нашого „пол­ку“, на які приходив наш опікун і на військовий лад переводив перегляд усіх пластових частин. Згодом „полк“ перезвано на „курінь“, але назва „полк“ таки залишилася аж до ліквідації Пласту в Сокалі. За пластовою терміноло­гією, я вживаю правильний термін „курінь“ замість слова „полк“.

У склад пластової старшини нашого куреня входили учні вищих кляс гімназії: курінним був Богдан Блащук, курінним писарем Володимир Сте-



[*]Докладніші дані про діяльність Пласту в Сокальській гімназії наводяться в статті Й. Канюка „Сокальська гімназія у 1906-1939 роках. Короткий нарис істо­рії розвитку“, поміщеній у цьому збірнику. — Прим. ред.

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
15:13, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567