** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

89

*

бурхати юнацькі серця і, звичайно, мала значний вплив на духовне форму­вання гімназистів: вона зміцнювала їх національну свідомість, збуджувала ворожість до окупантів, наповнювала духом патріотизму і надихала до активного опору. Патріотична учнівська молодь не підкорялася польсько­му поліційному режимові й, де тільки могла, проявляла свій бунт проти політичного насильства, саботуючи польських урядовців і державні уста­нови. Радикальні елементи вдавалися до революційної тактики.

Рішучі дії ОУН знаходили численних прихильників серед патріотичної гімназійної молоді, яка надавала тим діям чинну підтримку. Зростаючи в цих обставинах, учнівська молодь не лишалася байдужою і почала влива­тися у лави Української Військової Організації (УВО), а відтак ОУН.

Українська Військова Організація Сокальщини, до якої належали на початку 1920-х років ветерани УГА Володимир Кохан, Володимир Матвіяс, Михайло Мельничук, Кость Мигаль і деякі випускники гімназії, мала ве­ликий вплив на учнівську і сільську молодь. У 1928 р., ще перед утворен­ням Організації Українських Націоналістів, у Сокальській гімназії був створений революційно-націоналістичний гурток. Організатором його був Петро Саноцький, який навчався у гімназії з 1-го до 8-го класу (1916— 1923 рр.) і здав матуру в 1924 р., студіював теологію у Перемишлі, був кандидатом на реферанта пропаганди у Крайовій Команді УВО (1928— 1930 рр.). У створену ним першу таємну ланку входило п’ять учнів: Євген Віюра (7 кл.), Іван Климів (8 кл.), Семен Романів (8 кл.), Іван Самотюк (7 кл.) і Осип-Іван Яхимович (8 кл.). Останній був провідником ланки. Члени гуртка проводили свої таємні сходини за містом у походах до По- торицького лісу або до Валявки, узимку в гімназійній бібліотеці, що дава­ло учасникам задовільне алібі, виховувалися на підпільній літературі, зок­рема журналі „Сурма“, улаштовували маніфестації біля стрілецьких мо­гил, провадили активну контрпропаганду щодо „українізації“ у совєтській Україні. Багато українців у Галичині й на Волині не знали тамтешньої дій­сносте, були дезорієнтовані в політичних і економічних реаліях у Східній Україні, своє совєтофільство вважали одним із способів спротиву поль­ській владі і, врешті, втікали в совєтську Україну (Б. Блащук, Д. Зінько).

Незалежно від гуртка О.-І. Яхимовича існував гурток націоналістич­ної молоді під проводом Теодозія Цьвікули, який розбудовував мережу юнацтва ОУН не лише в гімназії, айв учительській семінарії. Активність цього гуртка особливо зросла після закінчення учасниками гуртка О. Яхи­мовича гімназії та їх вступу до вищих навчальних закладів.

У вересні 1930 р., коли польська поліція з допомогою війська почала т. зв. пацифікацію, найперші арешти проведено серед гімназійної молоді. Влада намагалася покласти відповідальність за пацифікацію не тільки на дії ОУН, а й на всю українську громадськість, її політичні організації, ду­ховенство й учнівську молодь.

За час каральних акцій (16.09 — 30.11.1930 р.) багато гімназистів за­знало обшуків, знущань і арештів. Використавши факт переслідування, директор Урбан Пшиправа відрахував з гімназії Івана Бойка (7 кл.), Тео-

 

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
13:33, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567