** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

86

*

Існування Пласту в Сокалі пов’язують із виходом журналу „Пласт“ — органу Сокальського пластового куреня (м. Сокаль, 1914, ч. 1, квітень, ви­дання гектографічне). Не можна, одначе, не враховувати той факт, що вже в 1912 році 32 учні Сокальської гімназії утворили дружину пластунів при товаристві „Сокіл“. Опікунами пластунів були вчителі Я. Біленький і В. Левицький.

23 квітня 1921 року в гімназії відновлено скаутівську організацію Пласт. Вона складалася з двох дружин і творила „Дев’ятий полк ім. геть­мана Петра Дорошенка“, а Сокальська станиця підлягала безпосередньо Пластовому Уладу, що провадив свою діяльність під егідою Українського крайового товариства охорони дітей і опіки над молоддю. Очолив пластунів учень 7-го класу Іван Тріска. Його наступниками були Юрій Савчук (7 кл.) і Петро Саноцький (7 кл.). Опікуном пластунів був о. Мирослав Ріпецький.

Члени дружин проводили щотижнево збірки, а в неділю — рапорт піс­ля Богослуження. На заняттях вивчали права й обов’язки пластунів, тере- нознавство, рятувальну справу, знаки і правила сигналізації, виконували гімнастичні вправи. Розважальним елементом зібрань були забави, співи, бесіди. В 1921/22 навч. році Пласт охоплював 80 гімназистів, що становило 53% української учнівської молоді; у наступному році кількість учасників зросла до 58,6% — 105 юнаків. Очолював полк пластунів з 1922/23 навч. року учень 6 класу Василь Максимець. В полкову управу входили Володимир Стефанишин (7 кл.) — писар, Василь Капелусь (7 кл.) — скарбник, Дмитро Зінько (7 кл.). Полк складався з куренів, на чолі яких стояли Микола Вибранець (7 кл.), Василь Муж (7 кл.) і Юліян Пелех (5 кл.). Пізніше полк реформовано в курінь, що ділився на 3 чоти, кожна з яких мала 4 гуртки відповідно до віку учнів. Опікунами пластунів були о. Мирослав Ріпецький та Іван Сокіл, учитель фізики, колишній чотар 5-ї Сокальської бригади Української Галицької Армії.

Активну діяльність у Пласті провадили: Володимир Стефанишин, який пізніше створив курінь старших пластунів „Крилаті“, Дмитро Зінько, з плином часу талановитий студент медицини Українського (таємного) університету у Львові (дезорієнтований большевицькою пропагандою „ук­раїнізації“, подався до УССР, де й пропав безвісти), пластуни Михайло Небожук, Мирон Винників, Євген Гриньків, Ярослав Білинський, Софрон Коліда. Дуже віддано опікувалася пластунками („Полк ім. Княгині Оль­ги“ в жіночій семінарії) Володимира Ріпецька, дружина довголітнього го­лови Сокальської філії „Просвіти“ д-ра Олександра Ріпецького. Із Со­кальського гімназійного Пласту вийшли Іван Климів — „Легенда“, Оме­лян Плешкевич, Юліян Пелех та інші. А втім, сокальських пластунів спіт­кала гірка доля значно раніше, ніж загалом весь Пласт у Галичині, що його в 1930 р. поховав польський уряд.

У ніч з 12 на 13 лютого 1924 року польська поліція замучила під час слідства 34-річну Ольгу Басараб, учасницю першої жіночої чоти УСС у Львові, організаторку українських військових з’єднань з вояків демобілі­зованої австрійської армії, члена УВО. Її героїчна смерть мала великий

 

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
11:46, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567