** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

81

*

Роман Матрипула (1936/37 навч. рік) і Петро Воробій, учень 1-го класу лі­цею (1937/38 навч. р.).

Керував роботою науково-літературного гуртка в 1921-1924 рр. учи­тель української, латинської і грецької мов Іван Литвин, 1890 року наро­дження, зі с. Поториці. Закінчив Академічну гімназію у Львові і філологію у Львівському університеті, спеціялізувався з української мови і літерату­ри та класичної філології. Розпочав роботу в Сокальській гімназії 23 лю­того 1918 року. Тяжка недуга перервала його педагогічну працю у 35-річ- ному віці. Помер 4 березня 1925р. від туберкульозу легенів у м. Сокалі. В наступні навчальні роки науково-літературний гурток був під опікою учи­теля української, латинської і грецької мов Степана Шаха (1925-1929) і Антона Демчука, учителя української мови та історії (1929-1931). Надалі літературно-науковим гуртком керували проф. Костянтин Бутринський і Климентій Слюзар, учителі української і німецької мов.

Завданням гуртка було виробити в учнів навики самоосвітньої праці і, враховуючи навчання української молоді в польськомовній гімназії, роз­ширити і поглибити знання у царині української історії і культури, а в ок­ремих випадках висвітлити їх з національних позицій. Щорічно гурток у березні влаштовував Шевченківський концерт. Крім учнів членів гуртка, на „сходини“ запрошувано дівчат з учительської семінарії, що сприяло всеохопності української молоді, координації завдань, залученню її до спільної громадської роботи і, звичайно, урізноманітнювало монотонне гімназійне життя.

Оскільки виголошені на засіданнях гуртків реферати віддзеркалюють рівень навчання у гімназії, коло зацікавлень учнів і спрямованість ідейно- виховної роботи керівників, подаємо деякі їхні теми (у дужках прізвище доповідача і клас навчання).

1921/22 навч. рік. Галицьке літературне відродження (М. Павлюк, 7 кл.); Більше культури душі (Б. Занько, 7 кл.); Наше народне ім’я (В. Стефани- шин, 6 кл.). Гуртківцями організовано виставу „Назар Стодоля“, а части­ну грошей від надходжень віддано на дружину пластунів ім. гетьмана Пет­ра Дорошенка.

1922/23 навч. рік. Членів було 52. Голова — Микита Думка (7 кл.). Лі­тературна діяльність О. Кониського; Українські землі в литовській добі; Початок Київської держави; Княжі міжусобиці; Галицьке князівство до 1240 р.; Політичні поеми Т. Шевченка; Початки козацтва; Наші літописи; Козацькі думи (всі реферати зробив учень 7-го класу Микита Думка); Про патріотизм (В. Стефанишин, 7 кл.); Друга половина XVII ст. на Україні (М. Павлюк, 8 кл.); Погляди Костомарова; Буковинська Україна (Я. Дем­чук, 7 кл.). 11 березня 1923 р. відбулося урочисте засідання на честь Т. Шевченка. Вступне слово виголосив Богдан Блащук (7 кл.), вірш „До Основ’яненка“ прочитала Юлія Блащук (7 кл.), реферат „Ким є Т. Шев­ченко для нас?“ (Микита Думка, 7 кл.) і декламація вірша „Іржавець“ (Петрунеля Карп’юк, 5 кл.). На отримані кошти гурток заснував свою біб­ліотеку з 30 томів. 20 травня гурток влаштував аматорську виставку.

 

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
12:34, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567