** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

70

*

ладдям. На кінець 1913/14 навч. р. він налічував 329 позицій. Кабінет мо­делей для рисунків мав гіпсові маски, дерев’яні та залізні моделі, гіпсові копії жіночого погруддя княжни Урбіно роботи Сеттігнана і святого Франциска Донателлі, глиняний посуд, різноманітні геометричні фігури, предмети домашнього вжитку та інші. З 1907 до 1913 року ним завідував Адольф Покорний.

На підставі рескрипту Крайової команди оборони у Львові від 26 ве­ресня 1913 ч. 1.7190 в гімназії запроваджено з 15 січня 1914 р. стрілецьке навчання (гурток військової підготовки). Для проведення занять виділя­лося 2 години тижнево кожної суботи. На навчання записалося 46 учнів 7-го і 8-го класів, згодом залишилося їх 18, оскільки учні 8-го класу готувалися до матури (квітень, травень). Викладання проводили вчителі Григорій Го­ловка, який з 22.02 до 23.03.1913 перебував на військовій підготовці, і Францішек Важель. Обидва старшини резерву. План навчання передбачав вивчення історії розвитку мистецтва ведення війни, матеріальної частини карабіна М-95, чищення і консервацію зброї. Він теоретично охоплював майже цілком програму підготовки рекрута (навчання відбувалося у гім­настичному залі гімназії), практично — муштровий вишкіл і вправи з стрільби сліпими набоями на військовому стрільбищі. Інші наукові гуртки відповідно до минулорічної постанови конференції не були чинні.

Гімназисти присвячували багато уваги вшануванню річниць визнач­них особистостей української історії. Так, 25 листопада відбулося вшану­вання київсько-галицького митрополита Іпатія Потія, одного із творців Берестейської унії, трьохсоту річницю від часу смерти якого відзначили в 1913 році.

17 березня 1914 р. вшановано 100-ті роковини від дня народження Т. Шевченка. Після богослужіння учні зібралися у залі фізики, де прослу­хали доповідь проф. Я. Біленького і реферативні повідомлення учнів: Ва­силя Галаня (8 кл.) „Важніші хвилини в житті Т. Шевченка“, Михайла Дишканта (8 кл.) „Шевченкові поеми „Сон“ і „Кавказ“, Михайла Метри- пули (8 кл.) „Шевченко і молодь“, Якова Милика (6 кл.) „Кирило-Мефодіївське братство“.

Увечері в залі „Сокола“ відбувся урочистий концерт. Вечір відкрив вступним словом учень 7-го класу Григорій Шимків. Твори Т. Шевченка прозвучали у виконанні гімназіяльного чоловічого хору (музика А. Кузими „Чорна хмара з-за лиману“), солоспів (музика М. Лисенка „Минають дні, минають ночі“), у декламаціях учнів („Чигрине, Чигрине“ та „І мертвим, і живим і ненарожденним землякам моїм“). Скрипковий ансамбль у супроводі піаніно виконав твори Ґріґа, Мошковського, оркестр — марш з „Пророка“ Мейєрбера, пісню „Утрачене щастя“ Спровакера в сольному виконанні на трубі в супроводі піаніно. Завершився концерт хоровим виконанням пісні „Ой, що ж бо за ворон“, твором А. Вахнянина „Ура! У бій!“ та інсценізацією „Великі роковини“ за творами І. Франка „23-ті роковини з дня смерти Т. Шевченка“ і „25-ті роковини з дня смерти Т. Шевченка“. Грошові надхо­дження від концерту пожертвовано на українську гімназіяльну бурсу.

 

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
10:19, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567