** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

69

*

но-протипожежного товариства „Сокіл“ (дружина пластунів-гімназистів налічувала 32 члени), не тільки давали їм змогу брати участь у парадах, а й виховували схильність до дисципліни, співпраці, знань, розвивали по­чуття патріотизму.

Це не могло пройти повз увагу польського керівництва гімназією. Наприкінці 1912/13 навч. року постановою конференції вчителів ствер­джувалося, що „праця в цьому напрямку зайшла надто далеко і повинна бути обмежена“. Конференція ухвалила: „оркестр може брати участь тіль­ки в урочистостях і вечорах, які організовані молоддю гімназії... в гуртках учні тратять багато часу з шкодою для навчання, а тому останні скасову­ються, натомість засновується читальня для учнів, в якій би працювали гуртки з меншою кількістю учнів... пластову дружину при „Соколі“ роз­пустити через брак відповідного керівництва“. Це була перша спроба на­гадати учням-українцям, у чиїй школі вони навчаються і виховуються.

З початком 1913/14 навч. року прийнято на навчання 378 учнів, 28 при- ватисток (у тому 24 госпітантки) і 3 приватисти. Відділів було 12, оскільки молодші (нижчі) класи мали по 2 відділи. Навчання розпочалося 3 вересня і проводилося відповідно до розпорядження Крайової шкільної ради від 20 березня 1909 р. ч. 1.11.662.

Розпорядженням Міністерства віросповідань і освіти від 18 листопада 1913 р. ч. 1.25.833 українській мові надано статус другої крайової мови. Новий план її викладання як обов’язкової у всіх класах, що вводився роз­порядженням Крайової шкільної ради від 31 грудня 1913 р. ч. 1.11.662, в 1913/14 навч. р. ще не був впроваджений у дію. До виконання цих розпо­ряджень дирекцією передбачувалося приступити в новому навчальному році. Натомість у цьому навчальному році її викладання проводилося від­повідно до тимчасового плану (2 год. тижнево у всіх класах).

До бібліотеки вчителів придбано ще 143 книжки. Учнівська бібліотека поповнилася 164 книжками українських авторів, що, загалом, на кінець навчального року становило 767 одиниць української літератури. Окрему частину становила збірка нот: народні пісні в опрацюванні Філарета Ко- лесси, збірка пісень Миколи Лисенка, твори Петра Ніщинського, Анатоля Вахнянина, Осипа Кишакевича, Михайла Вербицького, Івана Лаврівсько- го. Інвентар нот налічував 54 позиції.

У гімназії існували різні кабінети, якими завідували вчителі відповід­них предметів. На кінець 1913/14 навч. р. географічно-історичний кабінет (зав. Людвик Петринський) мав добру добірку атласів, картин і контур­них карт. Інвентар охоплював 107 назв. Природознавчий кабінет (завіду­вач Мар’ян Войцикевич і Францішек Важель) містив зоологічні таблиці Шрайбера, ботанічні, анатомічні і соматологічні таблиці, моделі поодино­ких кристалів, коштовних каменів, імітації 4 найбільших діамантів, короб­ки з комахами, заспиртовані препарати жаб, ящірок, слимаків, кістяки, мікроскопи та ін. приладдя. Інвентар охоплював 761 предмет. Фізичний кабінет (завідувачі Володимир Ардан, Михайло Демчук) досить інтенсив­но поповнювався інструментами, пристроями (столярський верстат) і при-

 

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
20:44, 28 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567