** неофіційна сторінка про м.Сокаль і Сокальський район
Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua  /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Фотогалерея

Відеокаталог

Нам цікаво знати:



Безкоштовні точки доступу до мережі інтернет від Інтернет та сервіс провайдер

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

Google


 
 

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга

 Книги | Автори

СОКАЛЬСЬКА ГІМНАЗІЯ Пропам’ятна книга
Олег Романів

 

20

*

„Бийте, добувайтеся до тих поганців“, увірвалися досередини, духовників побили й пошарпали, св. Тайни по землі розкинули й нотами потоптали, образ св. Йосафата зі стіни скинули й порубали, кричучи, що це не Йосафат, але „душехват“, тіло покійного о. Василя Черникевича, що лежало на марах готове до похорону, збезчестили, за бороду шарпали й нахвалялися собакам на поталу викинути, вівтар спрофанували, усі книги забрали і, погулявши по церковних домах, усе знищили й сплюндрували...“

Так говорить позов, самозрозуміло перебільшуючи все й опоганюючи мотиви, які спонукали сокальчан до такого святотатства. Для нас ці моти­ви ясні й зрозумілі. Вони теж ще раз порвали сокальчан до нового зброй­ного зриву в момент, коли над Сокалем знялося криваве полум’я Хмель­ниччини.

Львівський райца Самійло Кушевич, описуючи переможний похід Хмельницького крізь Галичину, в своєму листі з 7 вересня 1648 р. гово­рить, м. ін., що „Pod Sokalem in armis stanlo skonfederowane chlopstwo. Znalazla sis zdrada w miescie tamecznym і zaraz zaplat odniosla mieczem. Co sie tarn stalo dalej, nie wiemy“.

А що там сталося, ми знаємо. Костомарів оповідає, що з наближенням Хмельницького сокальські православні кинулися до нього як до спасителя й разом з козаками пограбили католицькі костели, причому навіть кості покійників викинуто з домовин. Хмельницький стояв тоді табором під гаєм Валявкою, де донині збереглися сліди окопів. Коли Хмельницький пішов з-під Сокаля на Львів, почалася чорна ніч відплати для православних. По­ляки, які тепер стяглися з усіх усюдів до міста, почали ночами нападати на українські доми, вирізували їхніх мешканців, а тіла вбитих кидали до Бугу.

Літом 1649 р. скликав король Ян Казимир під Сокаль посполите ру­шення, яке вийшло відтіля проти Хмельницького під Топорів і Збараж.

В 1650 р. почалася будова монастиря й костела Бриґідок коштом Христини з Любомирських Потоцької, але в 1655 р. знищили його козаки Хмельницького.

У 1651 р. відбулося під Сокалем чергове посполите рушення, під час якого відсвятковано ювілей папи Інокентія X з особливою парадою й пе­ресадою екс-кардинала й єзуїта на престолі.

Розгром української армії під Берестечком, спричинений зрадою та­тар, приписували поляки особливій ласці неба, позисканій сокальською парадою.

Ще раз навідується Хмельницький до Сокаля в 1655 р., але тим разом його прихід не викликав уже такого вибуху захоплення, як у 1648 р. Раз, що польська „вендетта“ занадто врізалася в пам’ять приборканого україн­ського населення, а друге, що похід Хмельницького й тепер не був нічим більше понад тактичний маневр, а визволення Галичини й приєднання її до Придніпрянщини було й тепер поза межами цього маневру. Зневіра в успішність збройного зриву далася тут відчути в цілій повні.

 

 

RAM counter
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
10:28, 29 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове.
Адміністрація порталу не несе відповідальності за зміст рекламних та інформаційних повідомлень і не завжди поділяє погляди авторів публіцистичних матеріалів
+380686916567