Соки рятують
Багатий соками раціон може врятувати від хвороби Альцгеймера і багатьох хронічних захворювань, стверджують дослідники університету Глазго, які вивчають корисні якості антиоксидантів.
Під час дослідження вони дійшли висновку, що найкорисніші соки – виноградний, яблучний та журавлиний. Вони містять найвищий рівень цих корисних речовин.
Антиоксиданти – природні хімічні речовини, які знижують вразливість клітин до впливу вільних радикалів, що провокують хвороби та старіння.
Дослідники групи харчування університету вивчили різні соки та вміст у них антиоксидантів і інших речовин.
Поліфеноли – дуже могутні антиоксиданти, що допомагають нейтралізувати вільні радикали в організмі. Вважається, що вони зміцнюють здоров’я і захищають від хронічних захворювань.
Результати дослідження показали, що найбагатший за вмістом та діапазоном поліфенолів – темний виноградний сік, який відрізняється найвищими антиоксидантними властивостями, за силою близькими до червоного вина.
Алан Крозьє, професор біохімії рослин та харчування, говорить: «Не всі фруктові соки однакові. Регулярно включаючи в раціон соки, особливо темний виноградний, грейпфрутовий, неосвітлені яблучний та журавлиний, людина може істотно збільшити споживання фенольних антиоксидантів, не змінюючи звичного режиму харчування». |