Зробити сторіку домашньою
Перейти на головну  - www.sokal.lviv.ua                             /Сокаль і Сокальщина/
контактипро нас, про проект
книга гостей
Обговорити на форумі

Сокаль і Сокальщина :: Храм серця:: липень 2005р.

   
  повернутися
 
У номері:
 
 
Рубрика "людськi долi"
Розмову вела
Оленка Покотюк

Сокальчанка Т.Золотоверхова взяла участь у телепередачі «Ключовий момент»

 

«Ключовий момент» – саме так називається передача на телеканалі «Інтер», що допомагає зустрітись друзям, віднайти та об’єднати родину, розповідає про людські долі, історії, що трапляються в різних життєвих ситуаціях.

Героїня нашої розмови Тетяна Володимирівна Золотоверхова і була учасницею такої передачі, що відбулася 16 червня 2005 р. Її шукали, а хто?

 


 
 
Рубрика "європейський досвiд"
Оленка Покотюк,
головний редактор часопису «Храм Серця»

Вивчення Ірландського досвіду розвитку суспільства

 

 З 19 по 30 червня цього року стажувальна група з представників Львівських, Донецьких громад та Київського персоналу програми «Демократизація України: програма малих проектів» перебувала в столиці Північної Ірландії м.Белфасті з метою отримання досвіду роботи державних структур та НУО.

Теми, які опрацьовувались під час робочих зустрічей поїздки, – це розвиток планів дій у сфері демократизації – механізми громадської участі, захисту та цивільних прав, лобіювання та проведення кампаній.


 

 
 
Рубрика «Інформаційний блок»

Сокальська делегація від РВ УМВСУ побувала на Дні Поліції в Польщі

22 липня 2005 р. делегація керівного складу Сокальського райвідділу міліції побувала в м.Грубешові Люблінського воєводства на святкуванні Дня Поліції. Під час візиту сокальчани подарували польським колегам авторську картину Анатолія Покотюка «Тайна вечеря».


Надія Хрущ,
голова міського осередку Союзу Українок

Союзянки радо вітали посестру з Канади

 Вже стало традицією для членкинь Сокальського міського осередку Союзу українок проводити зустрічі у союзянській світлиці.

А ця – була особлива. Адже союзянки вітали посестру з далекої Канади, хоч вона уродженка Львівщини, з високопатріотичного села Колотин, що на Брідщині, – Ольгу Логвиненко, яку доля закинула далеко від рідного краю, але і там вважала своїм обов’язком бути членкинею тої добровільної організації. Я була в її краях.


 
 
Рубрика «гостi музею»

 

Нещодавно сокальський музей «Людина. Земля. Всесвіт» відвідала п.Марія П'ятка (на світлині ліворуч), член крайової управи СУМу (м.НьюЙорк, США), головної управи ОЧСУ та Вільного Університету.

 


 
 
Рубрика «Інформаційний блок»
Богдан Шклянка, член молодіжного клубу
інтелектуальної творчої ініціативи «Мрія»

Сокальчани поїхали в гості на схід

 

28 липня 2005 р., в рамках співпраці «Схід і Захід разом у Європейське майбутнє», делегація (близько 20 чоловік) із Сокальщини вирушила на Луганщину та Донеччину.

Передумовою для цієї поїздки стало відвідання під час Великодніх свят луганськими дітьми Сокальщини.

 


 
 
Ганна Парацій, м.Сокаль

Велету людського духу вклоняємося

 

В історії українського народу і його культури непересічне місце займає постать митрополита Андрея Шептицького. Сорок чотири роки він вдало вів через шторми, бурі і рифи суспільних катаклізмів корабель Української греко-католицької церкви, проявив себе мудрим тактиком і далекоглядним політичним діячем, меценатом української культури і високоморальною людиною, що заслуговує на святість.


 
 
Оксана Джурій, провідний спеціаліст Сокальського РЦСССДМ
Ірина Марцинюк, начальник відділу соціальної роботи Сокальського РЦСССДМ

Традиційні зустрічі від РЦСССДМ в «Ровеснику»

 

Нещодавно в оздоровчо-лікувальному комплексі «Ровесник» відбулись зустрічі представників Сокальського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з дітьми, що відпочивають у таборі. Серед учасників масового заходу були діти з Львівщини, Волині, Закарпаття, з будинків-інтернат для дітей-сиріт, громадських організацій для неповносправних, учні сокальських та червоноградських шкіл, які брали активну участь у масових заходах.

 


 
 
Проект «Добробут кожної людини – запорука демократії»
Сторінку підготувала Оленка Покотюк,
головний редактор часопису «Храм Серця»

Відбувся черговий круглий стіл

Цього разу метою круглого столу, який відбувався в рамках сокальського проекту «Добробут кожної людини – запорука демократії» було обговорення та визначення теми проведення громадських слухань.

«Ровесник» вітав гостей з трк «Сокаль»

22 липня 2005 р., в рамках Сокальського проекту «Добробут кожної людини – запорука демократії», із серії заходів під назвою «Зустрічі молоді з цікавими людьми», відбулась зустріч-бесіда з директором телерадіокомпанії «Сокаль» Миколою Паськом та випусковим редактором новин Олександром Новацьким.

Друга хвиля мікропроектів Програми

Під такою назвою 25 липня 2005 р. відбулася зустріч представників програми «Демократизація України: програма малих проектів» з виконавцями проекту громади м.Сокаля «Добробут кожної людини – запорука демократії», громадськими організаціями міста, представниками влади, бізнесу.


 
 
Рубрика «Нашi святинi»
Віктор Ідзьо, професор, доктор історичних наук, зав.кафедрою україністики,
директор інституту Східної Європи університету «Львівський Ставропігіон», м.Львів

Десятинна церква в Києві – символ єдиної апостольської церкви в Україні

 Коли Русь-Україна приймала християнську віру, а це було, згідно зі свідченнями джерел, 1000 років тому, християнська церква підпорядковувалася вселенському християнському ієрарху – папі римському.

За свідченнями Лаврентіївського літопису, в 996 році великий князь України-Русі Володимир побачив «церковь свершену вшедвню и помолился Богу». Цю дату прийнято вченими вважати часом побудови Десятинної церкви. Як наголошують церковні дієписці, вона була побудована у 996 році, в час єдиної християнської церкви.

Власне ця церква «Десятинна» стала не тільки першим кам’яним храмом в Україні-Русі, але й символом єдиної християнської релігії.


 
 
Проект «Духовне вiдродження»
Із виступу кардинала Альфонсо Лопеса Трухільо
на IV Всесвітньому конгресі сім’ї в Манілі

 

Вчення Церкви захищає сім'ю

 Від моменту Воплочення і народження Ісуса Христа в Вифлиємі вся історія була повністю перебудована, і людство отримало повну відповідь на свої запитання та прагнення. Все було нам даровано в народженому Ісусі.

В Христі нам була відкрита повна тайна і ключ до пізнання нашої власної величі й гідності як образу Божого. Немає більшої величі й великої гідності, як бути образом Господа в Христі, народжуватись як діти Божі в водах Святої Тайни Хрещення.

 


 
 
Рубрика «Мистецька галерея»
Петро Мавко,
історик, м.Белз

Релігійна тематика у творчості
європейських художників

2. ТРІЙЦЯ. Картина написана на замовлення Ігумена Тройце-Сергіївського монастиря для прикраси Троїцького собору в Москві. «Трійця» була головною іконою Собору. Створив цю ікону Інок (монах) Андрій Рубльов. Художник все своє життя присвятив створенню ікон і фресок на релігійні сюжети. Ще за життя його називали «преподобним». Пізніше він був забутий потомками, багато його творів утрачено.

 


 
 
Рубрика «Психологiчний аспект»
Автор: Петро МАВКО, історик, м.Белз

Сором’язливість заважає жити
багатьом. Але її можна перебороти

Не боязкий

По статистиці, приступи сором’язливості хоча б час від часу випробували 99% населення Землі. А для 60% жінок вона – взагалі постійна супутниця. І кожен із нас чомусь впевнений, що саме ця риса, жорстока та невиправна, заважає нам знайти своє щастя та й взагалі ніколи не дасть нормально спілкуватися з людьми.

Це страшне чудовисько – всього лиш сором’язливість. Насправді, це позитивна риса…


 
 

Рубрика «святі серпня»

2 серпня – Святого Іллі

6 серпня – святих Бориса і Гліба

9 серпня – Святого Пантелеймона

14 серпня – святих мучеників Макавейських

31 серпня – святих Флора і Лавра

 


 
 
Рубрика «Паломництво»

День Сокальської
Єпархії в Зарваниці

Зарваниця – це острів Божої любові. Протягом століть Зарваниця славиться як духовний християнський центр – вічно живе джерело, до якого постійно припадають спраглими вустами люди, щоб набратись сили і відчути себе Божою кровинкою Всесвіту.

 


 
Рубрика «Гармонiя душi та тiла»
За матеріалами книги
Луїзи Хей«Зцілююча сила всередині нас»

Дати почуттям вирватись на волю

Страх породжує зневіру

На нашій планеті панує страх. Нам кожен день повідомляють у випусках новин про його прояви: війни, вбивства, жадібність і ще розмаїття подібних явищ.

Страх – це невіра в себе, в свої сили. Через нього ми не довіряємо Життю. Ми не віримо, що про нас піклуються вищі сили, і вважаємо, що повинні все контролювати на фізичному рівні. Очевидно, ми приречені відчувати страх, оскільки ніхто не в стані контролювати все в своєму житті.


 
 
Рубрика "серед книг"
Підготувала Валентина Скибінська

«Осяяна Світлом»

Нарада чоловіків

Мої супроводжуючі зі мною все ще були в Саду, коли я повністю зрозуміла, де я і з ким. Вид землі був для мене закритий.

Ми пішли із Саду у велику будову. Як тільки ми туди ввійшли, я була захоплена вишуканою красою всіх її деталей. Будівля була досконалою: кожна лінія і кут, і окремі частинки були створені без найменшого браку, доповнюючи цілісність структури, створюючи почуття єдності чи неминучості. Це було справжнє диво мистецтва.

(Продовження. Поч. в № 36-43, 46-47, 49-51)


 
 
Рубрика «Світ таємниць»

Лабіринти. В чому їх загадка?

 Лабіринти бувають різні. В одних звивисті доріжки з’єднуються між собою і ведуть до єдиного центру. В інших – поряд з проходами можуть бути і тупики, і для того, хто йде по них, завдання полягає в тому, щоб знайти вихід в протилежному кінці лабіринту.

Лабіринти можуть заплутувати, лякати й навіть доводити до відчаю тих, хто в них попадає. Крім того, древні лабіринти мають тісний зв’язок з забобонними традиціями і повір’ями.

 


 
 
Рубрика «Цікавинки»

Учені почали розробку універсального замінника крові

Учені з кількох європейських держав мають намір протягом трьох років за допомогою грибів і бактерій створити універсальний замінник крові.

Американець перетнув Атлантику,
орієнтуючись за зірками

Літак відомого американського мандрівника Стіва Фоссета успішно приземлився на заході Ірландії.

 


 
 
Рубрика «мовознавство» 
Зіновій Бичко, мовознавець, м.Тернопіль

Гривна чи гривня?

В повсякденному спілкуванні часто плутають слова «гривна» і «гривня». Тому виникають питання: а) котре із слів є назвою української валюти? б) це різні варіанти того самого слова чи різні слова? Насамперед слід зазначити, що це різні за значенням слова.


 
 
 

Рубрика «ІМЕНИННИКИ СЕРПНЯ»

 

1 Роман, Степан (Стефан)
2 Ілля
3 Онисим, Онуфрій, Семен
4 Корнилій (Корній), Марія
5 Трохим, Феофіл (Теофіл)
6 Борис, Гліб, Давид, Полікарп, Роман, Христина
7 Анна (Ганна), Макар,
8 Параскева
9 Анфіса, Герман, Климент, Наум, Микола, Пантелеймон, Сава
10 Прохор, Юліан
11 Костянтин, Кузьма, Михайло
12 Валентин, Герман, Іван, Лука, Максим
13 Веніамін, Іван, Сергій, Юрій
14 Антон, Леонтій, Олександр
15 Василь, Никодим, Степан (Стефан)
16 Антон, Кузьма
17 Антон, Денис, Євдокія, Костянтин, Іван, Максиміліан
18 Нонна
20 Митрофан
21 Герман, Григорій, Омелян, Леонід, Мирон
22 Антон, Дмитро, Іван, Леонтій, Марія, Маркіян, Матвій, Олексій, Петро, Фотій, Юліан, Яків
23 Лаврентій, Роман
24 Василь, Максим, Олександр, Сусанна, Федір
25 Олександр
26 Максим, Тихон
27 Аркадій
29 Діомид, Херимон
30 Мирон, Павло, Уляна, Філіп (Пилип)
31 Георгій, Іван, Іларіон, Лавр, Омелян


 
 
Рубрика «соцiальна допомога» 
Олена Лучковська, головний спеціаліст відділу допомог та компенсацій Управління праці та соціального захисту населення Сокальської райдержадміністрації

Допомога при народженні дитини

Постановою Кабінету Міністрів від 21 квітня 2005 року № 315 «Про деякі питання призначення і виплати допомоги сім’ям з дітьми» доведено Порядок призначення і виплати допомоги при народженні дитини особам, не застрахованим у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.


 
 
Рубрика «вiзерунок у вашу колекцiю»
Дарія Процик, м.Червоноград

 

«Нещодавно я побувала в Сокальському музеї «Людина. Земля. Всесвіт», а ще до того з натхенням читала часопис «Храм Серця», що тут видається. Дуже змістовна і цікава газета. Особливо мене вразили рубрики про вишивку та в’язання. Я і сама з великим натхненням вишиваю і в’яжу. У моєму доробку – різноманітні композиції квітів, звірят, ікони, присвячені Богородиці.

 

 З великою радістю ділюся з Вами своїми збірками. Хай ці зразки принесуть радість і насолоду всім, хто захоче скористатися для себе і добрих людей цим вишиванням.»


 

 

  Пиши українською
додому
написати вебмайстру http://www.sokal.lviv.ua
Всі права застережено 2005
09:29, 19 березня 2024 року
При передруці інформації у друкованому або електронному вигляді, посилання на Сокаль і Сокальщина обов'язкове. 8-066-37-90-464